Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: no jo,

Příspěvek od poota »

jarda ovčák svitavy píše:Enem aby z toho nebyl dryják.... Jináč nemám vůbec nic proti. Když mě osobně to přijde děsně kyselý.
Po vypálení zjistíš, jakou to má chuť. Tedy co tomu schází, nebo čemu se to aspoň trochu podobá, aby se to z toho dalo udělat. Příslušnými bylinami, které v tom necháš louhovat před dalším pálením, doladíš tóny mimo sladké, protože cukr se přidává až do hotového. Nebo použiješ studený proces, kdy mícháš chutě jenom přidáváním do hotového. Pak už to můžeš rovnou pít, a nebo nechat zrát na bonifikátorech, nejběžnější jsou rozinky a dubové hobliny - ta první složka se dá ještě zužitkovat, ale ne abys to házel slepicům.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: potřebuju vědět....

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Potřebuju vědět, jestli existuje nějaká baňka o vnitřním objemu jeden litr a víc, na kterou by se dalo obořit podtlakem a měla by díru na teploměr a vývěvu a nějaký dekl na vkládání či vlévání všemožností. hlavně aby se mi podtlakem nezbortila, páč se chci obořit co nějvětším podtlakem, co technicky zvládnu.....
Netuším, jak tu křivuli nazvat, páč tomu nehovím...
Pro navara... dá se vypálit červenej rybíz???můžu mít za 2,50 kilo kolik chci......
Taková červenorybízovice........
Baňka např zde. http://www.thermofisher.cz/eshop/1511_0966.html
Zkoušel jsem to přes vodní vývěvu s mírným ohřevem ve vodní lázni ale vcuclo mi to špunt a tak jsem z důvodů nedostatku materiálu pokusy kolem půlnoci ukončil. Taky jsi vypil všechen materiál pro zkoumání :)
Přes baňu bych si dal raději síťku, protože případná imploze je vlastně exploze a kdo trefil obrazovku na stínítkoví svoje.
Jo rybíz je luxusní záležitost, doveź tak tunu na testy :) I medovina z rybízu je skvělá, možná ještě lepší než pálenka.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák svitavy

když...

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Díky akorde. Jasně že to nechci dělat pro energetickou úsporu, ale pro ty dobroty, co tam zůstanou po odparu.
Navíc to bude dělat babka kořenářka a bude odpařovat asi 10 litrů štávy v základu.....
Ideál tak 60% vody pryč. Vymražování nepřipadá v úvahu, páč mráz prý ublíží víc než var. Pro mne nepochopitelné, leč to tak je.Navíc nepřipadá do úvahy ani reverzní osmoza, páč elektromagnetické či elektrostatické pole je nepřípustné a prý degradující. Takže nejaká nádoba na kamnech a vývěva.... Je to pokus o co nejšetrnější fortifikaci léčivých vlastností různých ovocných, zeleninových a bylinných štáv a výluhů.
Zajímavé jsou štávy z aronií, rakytníku, muchovníku,trnky, merunky, zelná stáva, kapusta, černá ředkev,dýně a tak kolem dokola. Jedná se o bylinkářskou první ligu. Alespoň si to vyzkouším, až to budu potřebovat. Nejhorší je, že nepřipadá v úvahu ani nerez, ani plast. Takže sklo a nebo smalt.
I když v tomto nemám sebemenší zkušenost, velice mne to láká. Chtěl bych doma maličkatou banku a zírat, co se děje. ... Jooo, a enzymy umírají již při teplotách nad 40 stupnů, takže to je limit na výšku teploty.
JOOO, a bylinkářka potřebuje destilovanou vodu, tak by si ji mohla vyrábět, enem aby nesmrděla tím, co bude vařit v té štoudvi s podtlakem. main gott......

jarda ovčák svitavy

DÍKY BRATŘE....

Já vím, já když začnu pít, tak .... ale můžou za to tvoje klobásky a to uzený.... měl jsem žížen jako kráva...
Hele, jakej ten podtlak bude třeba na to, aby to vařilo při 35 stupních???
Zasejc ta pára sníží podtlak, tak budu mít hlavu jam medicimbal...

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: potřebuju vědět....

Příspěvek od A(&F) »

poota píše:"Vypálit" se dá cokoli, co v sobě má alkohol. Alkohol v sobě má cokoliv, co se nechalo zkvasit. Zkvasit se dá cokoli, co obsahuje cukr - na obsahu cukru závisí obsah alkoholu. Konečná chuť závisí na výchozích "chutích", které se neodstranily destilací.
... jo, cukr, ten je důležitej ... :evil: :evil: :evil: ...

[youtube][/youtube]

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
NAVAR
Zasloužilý člen

Re: DÍKY BRATŘE....

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Já vím, já když začnu pít, tak .... ale můžou za to tvoje klobásky a to uzený.... měl jsem žížen jako kráva...
Však se neboj budou další :)
Podle trojného diagramu by to měl být tlak 20Pa. Vodní vývěva ba to měla údajně zvládnout.Normálovýarmosférický tlak je cca 1000hPa.
Ještě mne napadla jedna věc, odpar závisí na ploše :idea: Pokud rozblemtáš pivo či limo na hospodském stole tak tam zůstane lepkavý flek. Tudíž bych volil, smaltovaný pekáč v něm cca 1cm šťávy, temperovaný na 35C a ofuk ventilátorem.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: DÍKY BRATŘE....

Příspěvek od martin11 »

NAVAR píše:
jarda ovčák svitavy píše:Já vím, já když začnu pít, tak .... ale můžou za to tvoje klobásky a to uzený.... měl jsem žížen jako kráva...
Však se neboj budou další :)
Podle trojného diagramu by to měl být tlak 20Pa. Vodní vývěva ba to měla údajně zvládnout.Normálovýarmosférický tlak je cca 1000hPa.
Ještě mne napadla jedna věc, odpar závisí na ploše :idea: Pokud rozblemtáš pivo či limo na hospodském stole tak tam zůstane lepkavý flek. Tudíž bych volil, smaltovaný pekáč v něm cca 1cm šťávy, temperovaný na 35C a ofuk ventilátorem.
...no ten ofuk je výborný...ale ..!!!....ofukuješ 2 dny a třetí se ti ..někdy....udělá na zbývajícím roztoku plíseň..a nemusí to být vždy nějaká užitečná kultura.....jako na hermelínu...bílá jako bílá....v kompotu se také dělaj krásný plísně.....tak to jen tak na okraj....takže asi bude lepší....zavřít...a odsávat ...m11 :lol: ...v laboratorním skle určítě maj něco se zábrusem a ve víčku a odtah.... :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Koloběh v přírodě

Příspěvek od poota »

Zatím mám vyzkoušený ten cukr jenom samotný, tedy úplně bez hoven :D .
Dá se z toho dělat celkem cokoli, osobně preferuji gin, nejsnazší je vodka. Z cukru je zatím nejvyšší výtěžnost a kvalita, ovšem spokojený úsměv poněkud kazí cena vstupní suroviny.
Kvašení je energeticky nenáročný způsob, kterým se dá předejít hnilobnému procesu, který by zcela znehodnotil větší množství momentálně jinak nezužitkovatelného ovoce, případně i zeleniny nebo obilí. U některých plodin se cukr získává zcukernaťováním škrobu v základní surovině (brambory, obilí, kukuřice). Následnou destilací se odstraňují nežádoucí příměsi, zároveň se dramaticky snižuje objem skladované tekutiny a zvyšuje se její mrazuvzdornost a odolnost proti mikroorganizmům. Je však nutné podotknout, že celková trvanlivost je pouze do doby, než se v okolí vyskytne největší škůdce, tedy člověk - toho většinou neodradí ani nepříznivé účinky alkoholu na jeho organizmus.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
jarda ovčák svitavy

recept je prostý....

Martine, máš naprostou pravdu.
Poota:co tím myslíš... cena vstupní suroviny....
Cukr v brně za 15 , žito či jakékoli obilí za 3 kč kilo.....
Kvasné procesy mne zatím obcházejí, avšak jsem zcela propadl chuti nápoje, zvaného kvas, tedy kbac.
Pohltilo mne to úplně a bez potíží.
Musím, ano, já musím nutně přijít na nějakou bezpečnou cestu na výrobu tzv kontinuální, abych mohl denně vyprodukovat tak 4 až 6 litrů tohoto moku. Nemám však žádný ověřený recept a tak dlím v nejistotě.....
Mám naplánováno, jak budu vyrábět klony s příchutí máty,feferonek, zázvoru,rumu a tak obecně bádat a inovovat.
Na půdě mi čeká deset padesátilitrových demijonů a flotila menších, takže bych dal jejich existenci jistý smysl.
Neděláte někdo kvas? Tedy KBAC?
Navare, objednal jsem pro tebe tunu červenýho rybízu. v červenci ti to dovezu, mám u tebe flák uzenýho.
jmenovitě ten bůčíček polosuchej výběrovej byl excelentní........

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: Koloběh v přírodě

Příspěvek od NAVAR »

poota píše:Zatím mám vyzkoušený ten cukr jenom samotný, tedy úplně bez hoven :D .
Dá se z toho dělat celkem cokoli, osobně preferuji gin, nejsnazší je vodka. Z cukru je zatím nejvyšší výtěžnost a kvalita, ovšem spokojený úsměv poněkud kazí cena vstupní suroviny.
Kvašení je energeticky nenáročný způsob, kterým se dá předejít hnilobnému procesu, který by zcela znehodnotil větší množství momentálně jinak nezužitkovatelného ovoce, případně i zeleniny nebo obilí. U některých plodin se cukr získává zcukernaťováním škrobu v základní surovině (brambory, obilí, kukuřice). Následnou destilací se odstraňují nežádoucí příměsi, zároveň se dramaticky snižuje objem skladované tekutiny a zvyšuje se její mrazuvzdornost a odolnost proti mikroorganizmům. Je však nutné podotknout, že celková trvanlivost je pouze do doby, než se v okolí vyskytne největší škůdce, tedy člověk - toho většinou neodradí ani nepříznivé účinky alkoholu na jeho organizmus.
Zdravím - poota
Vstupní surovina je za pakatel - relativně... Protože podle rovnice Lussacovy se z 1kg cukru udělá cca 760g ethanolu, což je cca litr + samozřejmě ztráty neb se to neždímá do konce.
Udělat sladinu, taky není problém. prozatím se mi však přírodní cukra zdají nejlepší.
Jo škodná, tu znám.... :) Strejci když příjdou tak první na co čučej je kredenc jestli v něm něco stojí a pokud řeknou 10x "tak ještě jednu na rozloučení" tak je vymalováno :)

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: recept je prostý....

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Martine, máš naprostou pravdu.
Poota:co tím myslíš... cena vstupní suroviny....
Cukr v brně za 15 , žito či jakékoli obilí za 3 kč kilo.....
Kvasné procesy mne zatím obcházejí, avšak jsem zcela propadl chuti nápoje, zvaného kvas, tedy kbac.
Pohltilo mne to úplně a bez potíží.
Musím, ano, já musím nutně přijít na nějakou bezpečnou cestu na výrobu tzv kontinuální, abych mohl denně vyprodukovat tak 4 až 6 litrů tohoto moku. Nemám však žádný ověřený recept a tak dlím v nejistotě.....
Mám naplánováno, jak budu vyrábět klony s příchutí máty,feferonek, zázvoru,rumu a tak obecně bádat a inovovat.
Na půdě mi čeká deset padesátilitrových demijonů a flotila menších, takže bych dal jejich existenci jistý smysl.
Neděláte někdo kvas? Tedy KBAC?
Navare, objednal jsem pro tebe tunu červenýho rybízu. v červenci ti to dovezu, mám u tebe flák uzenýho.
jmenovitě ten bůčíček polosuchej výběrovej byl excelentní........
Rybíz dovez a děkuji za tu cenu to stojí. Nadělám i medovinu.
Neboj, uzené bude aj klobásy, buček Ti udělám light (více libového)
Feferonkovicu už jsem dělal, macerace a opětná destilace. jde to z jakékoliv zeleniny akorát třeba z česneku už je to jak u vojína Čonkina.
Na kvas Ti kouknu, prakticky by to mělo být víno z chlebových kůrek, nemýlím-li se.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

ofuk

Příspěvek od Akord »

Jakýpak ofuk a čím, když je tam tlak pár kilopascalu, a k tomu ješte páry, co jde ven. Spíše infražárovka.
Nač delat destilku pres vakuum, když to jde stejne dobre bez nej. Když už, tak pouze mírne snížený tlak a navíc rekuperátor, aby šlo neco ušetriť. To však stejne dobre i lépe funguje s kompresorem vodní páry. Snížený tlak se uplatňuje predevším v prípadech, kdy hrozí rozklad média.

jarda ovčák svitavy

to ne...

Bylinkářka by si odstranila přebytečnou vodu ve vakuoodparce a tu destilku by mohla použít na jiné použití, kterého má dostatek. Ergo, proč nevyužít druhotné suroviny.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: to ne...

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše:Bylinkářka by si odstranila přebytečnou vodu ve vakuoodparce a tu destilku by mohla použít na jiné použití, kterého má dostatek. Ergo, proč nevyužít druhotné suroviny.
S vakuoodparkou budeš mít trochu problém s udržením čistoty odpařené vody. Tu vodu musíš zkondenzovat dřív, než projde vývěvou. Nenapadá mě žádná vývěva, která do té destilky něco nenahnojí. Jinak za nejčistší vodu je považována voda vyráběná reverzní osmózou, nikoli destilací a ještě záleží na velikosti pórů membrány. U destilace hodně záleží na rychlosti varu, aby pára nestrhávala i bordel, který má zůstat. Na reverzní osmózu potřebuješ naopak dost vysoký přetlak.

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen

Re: ofuk

Příspěvek od NAVAR »

Akord píše:Jakýpak ofuk a čím, když je tam tlak pár kilopascalu, a k tomu ješte páry, co jde ven. Spíše infražárovka.
Nač delat destilku pres vakuum, když to jde stejne dobre bez nej. Když už, tak pouze mírne snížený tlak a navíc rekuperátor, aby šlo neco ušetriť. To však stejne dobre i lépe funguje s kompresorem vodní páry. Snížený tlak se uplatňuje predevším v prípadech, kdy hrozí rozklad média.
Martin11 se obával zplesnivění. Akord navrhuje světlo.
Co to takhle spojit a použít klasiku tedy sluneční světlo a teplo. Kdy IR složka vysouší a UV složka "desinfikuje" (zabraňuje plísním).
Prádlo přeci nejlépe schne na slunci a pokud trochu fouká.

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“