Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Stínění-Clonky

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
boob

Příspěvek od boob »

Jelikož si myslím,že informace by měly býti,co nejpřesnější a co nejkomplexnější,tak:
- síran barnatý,též Baryt - BaSO4 , dle wikipedie odcloní i RTG záření a používá se do omítek v rentgenových místnostech,je to nerost a vyskytuje se i na území ČR.
Dodává jej např. fa.Koltex s.r.o. a ta mimo jiné dodává i tmel Lipoton který obsahuje síran barnatý a síran zinku. Boob

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

clona magnetu

Příspěvek od martin11 »

RTG záření spolehlivě odcloní olovo...v magnetickém poli jako by nebylo....vyzkoušeno...barnaté sole fakt nevím...a neumím si představit jak udělat několika milimetrovou clonku mezi magnety z těchto produktů...navíc s ohledem na sílu clonky která mě u mého motoru vychází cca 1,5 mm...přesto děkuji za info a snahu pomoci...Martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
peer jasenic
Nový člen

tmel

Příspěvek od peer jasenic »

Napadlo mě jesti se v tom tmelu rozptýlené částečky v přítomnosti nějakého magnetu se samy nechovají jako magnet s tím že jsou pevně fixovány v tmelu ale polarizovány navzájem chaoticky. Tím by se navzájem rušily, to by mohlo působit jako clona.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Ne. Porádný magnet má relativní permeabilitu blízkou 1(o neco víc) a proto necloní. Kdyby nemel, tak se magnet sám sebe zkratuje.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: antimagnetická barva

Příspěvek od Akord »

martin11 píše:...celý trik je asi v tom, že síla nanesené vtstvy barvy oddálila přímý styk magnetu a Fe na pancíři...proto ty dřevěné piliny jako plnidlo. Při kvalitě ??? tehdejších magnetů mohlo těch zmiňovaných 10 mm stačit aby se mina neudržela...přesto by stálo za prozkoumání jak se v mag.poli chová síran barnatý a síran zinečnatý..
Souhlasím s martinem11. Ostatní bude jakási polymerní sádra z jiných duvodu.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Kdepak...

Příspěvek od adam.benda »

jarda ovčák svitavy píše:Magnetické vlastnosti se nezmění. Změní se tvrdost, krystalická struktura, rozložení uhlíku dle rovnovážného diagramu fe3c , ale obsah železa zůstává nezměněn, tedy i magnetické vlastnosti jsou nezměněné. ....
Pánové pozor, toto není pravda. Jakmile ocel nebo obecně železné materiály zakalíte, získáváte materiál tzv. magneticky tvrdý, tedy materiál, který si dobře uchovává magnetizmus. Tedy materiál s "širokou" hysterézní smyčkou... ..tedy materiál, který přitahuje "hůř", protože energie pole je spotřebovávána do magnetizace (sycení) daného materiálu. Potřebujete ne materiál zakalený, ale naopak, materiál magneticky měkký (slitiny Fe+Ni, Fe+Si,... ...a další tu zmiňované). Takže třeba trafoplechy, nebo železo čistoty 99%.

Proto jsem tbestovi doporučoval, když vyráběl ten magnet, ať svůj kousek oceli před magnetizací zakalí.

Číslice udávající obsah uhlíku v ocelích tříd 11 xxx atp. jsou pro nás téměř bezvýznamné, protože tak jako tak je v ocelích uhlíku poměrně dost nato, abychom chtěli mag. měkký matroš.. Chce to čisté železo, Permalloy nebo slitiny Fe+Si ... obecně s jakýmikoliv ocelemi nepočítejte.

Člen fóra wh173 mi kdysi dělal analýzu trafoplechů (jejich chem. složení) a zjistili jsme, že jde o čisté železo (někdy se pravděpodobně používá i slitina Fe+Si...)
Naposledy upravil(a) adam.benda dne pon 25 úno 2008 21:05, celkem upraveno 1 x.

adam.benda
Zasloužilý člen

Zapeklitost

Ještě jsem zahlédl Akordovu zmínku o tom, že třeba magnetické vlastnosti obyč. čistého železa jsou dost zapeklité... ano, abych zdůraznil, jak je magnetizmus věc ošemetná, zmíním tzv. Heuslerovy slitiny. Pánové, představte si, že to jsou slitiny, ve kterých není ani jeden "magnetický" prvek (Fe / Co / Ni) a přesto tato slitina jako celek je magnetická :!:

adam.benda
Zasloužilý člen

letouny

martin11 píše:.... p.s. čím natíraj Američani ten neviditelný letoun???
Před časem jsem se tomu trochu díval na zoubek, musím se přiznat, že moje super-paměť :roll: mi neuchovala podrobnosti, ale pamatuji si, že jsem tam nenašel použitelnost pro naší problematiku...

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

V podstatě s adamem bendou sohlasím, až na ten uhlík. Ten v jedenáctce opravdu není. I když.... se v tabulkách nazývá uhlíková, tak jiná být nemůže. Fosforová? Sírová? Jedině málo uhlíku může přispět k zaručené svařitelnosti. Jinak by nám to po svaření praskalo. O tom by se dalo opravdu psát hodiny. Ale... já jsem praktik. Tohle jste už viděli?? Ale po pravdě.Já ano. U mne v kuchyni.
http://www.edisk.cz/stahni/88993/DSCN36 ... .01MB.html

adam.benda
Zasloužilý člen

...

Aquarius1 píše:Někde tady na foru je odkaz na stránky pana Poláka a tam je i o stínění magnetů.Žádná clona ani nic podobného,prostě železný kalíšek z reproduktoru.Pokud je magnet mimo je nestíněn pokud se dostane do kalíšku magnetické síly se uzavřou.To je zjednodušeně !je tam přesný popis jak to funguje.
Ale no tak, to jsem tady na vláknu málo votravoval se stíněním, s magnetickými a nemagnetickými matroši atd atd atd ? :( Samozřejmě že železný kalíšek... stíní nebo spíš výrazně deformuje pole stejně jako vše magnetické!! Všechny "magnetické" materiály. Polákův železný kalíšek deformuje pole tak, že se projeví jako stínění. Prostě to pole je tak deformováno, že za kalíškem je minimální - téměř žádné.

Jako dám si klidně nohy do tepla, ale sakra k čemu tedy bylo všechno to moje zdlouhavé vysvětlování kolem stínění, deformací, magnetických a nemagnetických matrošů...?? :|

Abych většinu věcí nemusel psát znova, alespoň si prosím přečtěte kapitoly 5 a 9 z tohoto soupisu...
http://adambenda.net/index.php?id=10016 :|

adam.benda
Zasloužilý člen

Jedenáctka a uhlík

jarda ovčák svitavy píše:V podstatě s adamem bendou sohlasím, až na ten uhlík. Ten v jedenáctce opravdu není. .... Ale... já jsem praktik.
....
Tohle jste už viděli?? Ale po pravdě.Já ano. U mne v kuchyni.
http://www.edisk.cz/stahni/88993/DSCN36 ... .01MB.html
Uhlík ale v jedenáctce skutečně je. Pokud si pamatuju dobře, tak do 0,5%. Snažím se zdůraznit to, že magneticky měkké vlastnosti jdou do háje, když je obsah uhlíku větší cca jak 0,1% . A ocel 11 xxx tohle "velký" množství uhlíku má.. Proto je potřeba bazírovat na železe....
Já jsem kdyžtak obojí... teoretik i praktik, ono jedno bez druhého nejde. :)

Zajímavé, další důkaz o tom, jak je magnetizmus zrádný.. :D Super ;)

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Aha, tak mne zajímal magnetismus jako takový. tedy vstah železa, uhlíku, legur a permanentního magnetu. Dál jsou moje obzory zastřené. Jedno vím jistě. Kalená ocel je přidržována magnetem stejně, jako v nekaleném stavu. To ostatní vám musím věřit. Rozhodně v ohledu magnetické teorie nemohu konkurovat ani náznakem. http://adambenda.net Tyto stránky budiž důkazem. Ale hraju si rád.

Kybic

Re: ...

Příspěvek od Kybic »

adam.benda píše:Polákův železný kalíšek deformuje pole tak, že se projeví jako stínění. Prostě to pole je tak deformováno, že za kalíškem je minimální - téměř žádné.
|
Takové stínění ve skutečnosti pole nejenže nedeformuje, nýbrž prostě zkratuje. Problém s takovým stíněním nastane, když se vyžaduje jeho pohyb vůči magnetu. Práce potřebná k odstranění stínění je minimálně rovná práci získané odstíněním, takže to ničemu nepomůže.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

mag. clona

Příspěvek od martin11 »

...dotaz...adam.benda...napsal...ZAKALENÝ material přitahuje hůře...má vliv na magnetizaci při kalení třena nějaké NITRIDOVÁNÍ...tj namočení žhavého železa do červené krevní soli ????...dotaz je proto, jestli má význam u rotační kruhové clony konec, který opouští mag pole, zakalit ,aby odtrhávací síla byla zakalením zmenšena...
....mimo soutěž...co jsou Heuslerovi slitiny...myslim že asi nejsou pro naše bádání podstatné ...ale co kdyby ..:roll: ...dik za dpovědi...myslim že se poučí všichni magnetáři...Martin11
ps....magnetáři všech zemí ...spojte se :eclap:

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

nitridování, clonka, ...

martin11 píše:...dotaz...adam.benda...napsal...ZAKALENÝ material přitahuje hůře...má vliv na magnetizaci při kalení třena nějaké NITRIDOVÁNÍ...tj namočení žhavého železa do červené krevní soli ????...dotaz je proto, jestli má význam u rotační kruhové clony konec, který opouští mag pole, zakalit ,aby odtrhávací síla byla zakalením zmenšena...
....mimo soutěž...co jsou Heuslerovi slitiny...myslim že asi nejsou pro naše bádání podstatné ...ale co kdyby ..:roll: ...dik za dpovědi...myslim že se poučí všichni magnetáři...Martin11
ps....magnetáři všech zemí ...spojte se :eclap:
Pokud se kousek žhavého železa namočí do čehokoliv, co ho prudce zchladí, dojde k něčemu, co lze vlastně taky nazvat kalení... Mám pocit, že pro vnitřek materiálu se toho oproti normálnímu kalení moc nemění.. U toho nitridování jde především o změny vlastností materiálu do malé hloubky od povrchu.. ..možná to ještě nějak mag. vlastnosti na povrchu změní, ale to nevím....

Ono je to s tím "horším" přitahováním zakaleného matroše taky trochu složitější.... ono to nejde takhle říct.. ..těžko to vysvětlit... Ony totiž zase tak velký rozdíly mezi těmi magnetickými schopnostmi zakaleného vs. nezakaleného matroše nejsou.. Navíc ve finále v tomto případě by to oddalování bylo možná ještě energeticky náročnější, protože zakalený materiál se zmagnetuje (uchová si do jisté míry neměnný "směr" magnetizace) a to by pravděpodobně funkci té clonky úplně rozhodilo... (jedno místo té clonky by najednou vlastně tvořil magnet).. Je to komplikovaný, tak jako tak bych volil čisté železo, trafoplechy, atd...

Já se přiznám, že jak moc nestíhám, už nevím, o jakou rotační kruhovou clonu jde, ale snad bychom našli nějaký způsob, jak tam "zeslábnout" pole... ..pokud je toto potřeba. Pošli mi kdyžtak do SZ nějaký nákresy, jestli máš.. ..ohledně tý rotační clony.....

Já se tu nechci Heuslerovými slitinami zabývat, jelikož to už je opravdu téma pro experty, co řeší materiály na atomární a molekulové úrovni, jen jsem chtěl upozornit na to, že se lze málokdy spoléhat na teoretické dedukce, co se týče magnetizmu.. že je to fakt zrádné... Byl to jen příklad.. taková zmínka..

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“