Tak jak píše A(&F), bez odporu to rozhodně není rozumné používat. Navíc je třeba ten proud omezit na určitou hodnotu, protože příliš velký konstantní proud a tím i větší vyzářený výkon nemusí být vždy až tak ku prospěchu věci, hlavně do toho upřeně nezírejte. Jak jsem taky už zjistil, ne všechny foťáky jsou schopny zobrazit svit IR diod, díky zabudovaném filtru, jak už tady zaznělo a přímo testery IR signálu se pohybují od 200kč nahoru, tak jsem si řekl, že by to chtělo něco jednoduchého za pár kč, o co nejméně součástkách s dobrou reakcí na IR světlo v širokém rozsahu, tak jsem navrhl toto zapojení. Dávám jej sem k dobru pro ostatní, aby nemuseli rozebírat své foťáky

Zapojení je velmi variabilní a funkční již od 5 do 9V. Sice jede i na 3V, ale tady je již svit LED dosti slabý, i když se použije svítivý typ kolem 200mcd a výše. Proud pro LED se nastavuje odporem R1 (ve schématu je pro LED 20mA). V případě, že chce někdo snížit spotřebu na minimum, stačí použít LED 2mA (v reále s odběrem kolem 4-5mA) a změnit odpor R1 na hodnotu cca. 560R - 620R. Je použit i fototranzistor se schopností reagovat na široký rozsah od 380nm do 1150nm. Zapojení je tudíž funkční pro široký rozsah IR spektra a dá se funkčnost jednoduše otestovat i dálkačem od TV nebo jiného zařízení. Takže záběr použití je tady poměrně široký. Na netu je sice dost schémat, ale buď mají zbytečně moc součástek, nebo nic moc citlivost a nebo zbytečně dražší součástky. Tohle vyjde na cca. 45kč i s baterií 9V, zapojení zvládne snad každý a je to funkční na první zapojení, pokud se dodrží vývody součástek (2 tranzistorů a LED diody) a samozřejmě správná polarita napájení.
Připravuji také do prodeje přístroj s výkonným pulsním režimem a je to už trochu jiná liga, než pouze konstantní režim. Ale jako funkční privizorium je dobrý i ten obvůdek, co jsem tady kdysi uváděl. Hlavně je potřeba volit vhodné uspořádání IR diod a dostatečné napájecí napětí a nastavovat proud v rozumném rozsahu. Jak jsem navíc zjistil, IR diody se mohou odlišovat nejen výrobce od výrobce, ale i výrobních šarží, takže datasheet je pouze pro hrubší orientaci a mnohdy jsou naměřené hodnoty trochu jinde. Datasheety uvádějí většinou konstantní proud 20mA a max. do 100mA. Nicméně u pulsního proudu je poněkud větší prostor k laborování.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.