Jsou samozřejmě lepší věci. Ale

K.
Moderátor: JiMi
Neboj, žádnou z tvých odpovědí jsem zatím nebral jako popichování.petr111 píše: Několik známých faktů, pro zamyšlenou :
1. Ten krásný graf Carnotova cyklu nevymyslel Carnot, ale kolega
Clapeyron
2. Pan Stirling si nechal patentovat svůj motor 17 lez před prvním
zveřejněním práce Carnota, takže to střelil "od oka"
Tož to máš tak ogare, ta pára taky není špatná, ale zkus využít teplou vodu ze slunečního kolektoru, která má tak do 90°. Cokoliv s lepší účinností než fotovoltaika a máš bussines. Akorát že to nejspíš nebude přehřátá pára. Možná striling... Ale počkej, ty jsi na vláknu stirling...nanopile píše:Keď som všetko prečítal a "možno" väčšiu časť pochopil, tak mi parný stroj vychádza po všetkých stránkach lepšie.
obr 18. 20 jde vyrobit mnohem snáze než jakýkoliv pístový stroj. Je to vlastně děrovaný kýbl. Až si to někdo zkusí, uvidí, že je to snadnéIv píše:Nedalo mně to!Co kdyby jste si chlapci přečetli toto:
http://free-energy.webpark.cz/schauberg ... sentev.htm
To jsem takhle jednou hodně let tomu nazad, měl za úkol vyčistit 200l sud původně od epoxidu, že si ho dóda vezme na zahradu na dešťovku. Lehce se to řekne, ale jak to udělat ? Nalil jsem do sudu litrovku ředidla, pokutálel jsem to po zahradě, postavil sud výpustním otvorem nahoru, a říkám si, hodím tam sirku. Následující myšlenka byla: volu, co když to blafne ? Tak jsem strčil do otvoru hadru napuštěnou benzínem, hadru na spodním konci jsem zapálil a stihl jsem udělat asi jen dva kroky.petr111 píše:O Schaubergrově turbině jsem toho zatím moc nevěděl.Iv píše:Nedalo mně to!Co kdyby jste si chlapci přečetli toto:
http://free-energy.webpark.cz/schauberg ... sentev.htm
Kdyby to šlo jednoduše postavit, byla by to moc pěkná kombinace tepelného čerpadla a "stirlinga". Hlavně by odpadlo spousta mechanických patálií.
Dík za pěkné počtení.
Díky.petr111 píše:Mustím se Ilema trochu zastat.....stačí juknout do chlaďařských tabulek....chladiva mají trochu odlišné termodynamické vlastnosti než běžné plyny - kapaliny. Voda má Cp, Cv téměř konstatní v celém rozsahu, výparné teplo pak řádově vyšší. U chladiv je tomu trochu jinak.....Jo, i u té vody se se účinnost parních strojů zvyšovala kondenzací, ještě za života Jamese Watta (a´t má JiMi něco z historie).JiMi píše: Trošku odbočím, když vezmu Ilem-omu myšlenku s chlaďařským médiem a energetickými přenosy kolem skupenského tepla a přirovnání k tepelnému čerpadlu. Tady to dost dobře nejde. Sice jsou obě konstrukce uzavřený systém, ale úplně jinak. Tepelné čerpadlo počítá s průtočnými objemy a v konkrétní čas jsou v systému přítomny všechny fáze cyklu. A nebýt toho energetického zisku na skupenském teple, nikdy by nefungovalo. Kapalinu bez šílených energetických ztrát nestlačíš a plyn v kontinuálním procesu nestihne odčerpat nízkopotenciální teplo.
U stirlinga je situace krapet jiná, tam se celý objem média účastní vždy jednoho cyklu.............
Kafe time....