Myslím, že tak nějak pro nás není úplně směrodatné, tohle řešit, navrhuji příliš neteoritizovat a pokračovat v řešení konstruktivních rébusů.A(&F) píše:... OK pánové ... čekám na Vaše náhrhy ... ...adam.benda píše:Naprosto souhasím s kompletním zněním tohoto příspěvku.Chuta píše:... Myslim, ze takhle se vubec nema smysl ptat. ...
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Diskuze k seriálu o magnetech
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Re: anketa o definici prace
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Velikost síly
Přátelé, dostal jsem se do úzkých. Sháním jeden vztah.. Když budu mít dva magnety, které se například odpuzují, potřeboval bych znát velikost síly, kterou se odpuzují v závislosti na vzdálenosti magnetů od sebe... Nemohu tenhle vztah nikde najít a napotvoru je docela klíčový v mé činnosti. Pokud ho nikde neseženu, budu si to musel odměřit, čemuž bych se rád vyhnul..
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Velikost síly
Tak jsem to už našel... kdyby to někdo z vás taky potřeboval, je to na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Magnet#S.C ... mi_magnety
- hapalainen
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
pukem do hlavy...
Hmm. Upozornění na zajímavý jev je tedy podvod?hapalainen píše:Je to podvod, když se jedna z kuliček vyjme, tak to přestane fungovat. Magnet železo vždy přitahuje, pokud se zmagnetují obě kuličky, a magnety jsou pevně fixovány tak vzájemné působení kuliček na sebe je tak, jako na obrázku.
Zajímavý postoj, opravdu.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Re: pukem do hlavy...
To mne ovšem u hokejisty nepřekvapí, ale s jednou kuličkou to holt nejdegewo píše:Hmm. Upozornění na zajímavý jev je tedy podvod?hapalainen píše:Je to podvod, když se jedna z kuliček vyjme, tak to přestane fungovat. Magnet železo vždy přitahuje, pokud se zmagnetují obě kuličky, a magnety jsou pevně fixovány tak vzájemné působení kuliček na sebe je tak, jako na obrázku.
a to je škoda.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: pukem do hlavy...
Proč "škoda"? Všechno se dá využít. Používám tento systém už léta jako ložisko pro anemometr...BARRACUDA píše:To mne ovšem u hokejisty nepřekvapí, ale s jednou kuličkou to holt nejdegewo píše:Hmm. Upozornění na zajímavý jev je tedy podvod?hapalainen píše:Je to podvod, když se jedna z kuliček vyjme, tak to přestane fungovat. Magnet železo vždy přitahuje, pokud se zmagnetují obě kuličky, a magnety jsou pevně fixovány tak vzájemné působení kuliček na sebe je tak, jako na obrázku.
a to je škoda.
Ale co tak vzít místo železné kuličku z jiného materiálu, co se tak trochu podobá olovu, ale není... každopádně se jím nahrazují broky. (chem. zn. Bi ...)
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-
- Stálý člen
- Dostal: 1 poděkování
Nsiel som zaujimavy link tiez o levitacii.
Neviete niekto ako to robia?
inak ten chlap tam ma zaujimave pokusy:
http://www.youtube.com/profile_videos?user=cronopio15
Neviete niekto ako to robia?
inak ten chlap tam ma zaujimave pokusy:
http://www.youtube.com/profile_videos?user=cronopio15
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Elektromagnetodynamická levitace ...
... cívka produkuje magnetické pole >> v hliníkovém kotouči se indukuje napětí (je to vodič) a vzniká proud, který produkuje opačné magnetické pole ... a disk se tím pádem odpuzuje od cívky POD ním ... (krom toho, se také docela slušně zahřívá vlivem vířivých proudů ) ...Viliam píše:Neviete niekto ako to robia?
... poprvé jsem to viděl v "La Villette / Cité des Sciences" ... mají tam exponát fungující na stejném principu ... měděný talíř o průměru cca 70 cm, svým tvarem velmi připomínající UFO, se "sám" vznáší ve vzduchu (levituje) ve výši zhruba kolem půl metru nad podložkou ... nádhera ... ... pokud se někdy budete "courat" Paříží, návštěvu tohoto stánku vědy vám vřele doporučuji ... interaktivnost nade vše ... http://www.cite-sciences.fr/ ... (pozn.: nezapomeňte sebou jídlo na celý den ... a jeden den nestačí ) ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
RE: levitujuci hlinikovy disk
... předpokládám, že se Ti jedná o tento odkaz:Viliam mi v SZ píše:Dobry den,
prosim Vas vysvetlil by ste mi ten disk? Indukcia mi je znama, ale preco sa ten disk odpudzuje? Je nutne tam mat dve toroidne trafa?
Popisal by ste mi aj sposob, ktory ste videl Vy?
Dakujem Viliam
... takže ještě jednou, ... disk se odpuzuje na základě opačného magnetického pole, které v něm vzniká průchodem magnetického pole (siločar) skrzeva něj ... hliník je vodič ... to už jsme si vysvětlili ... i okolo prostého drátu vzniká průchodem proudu mag. pole ...
... tím, že jsou použity dvě "soustředné" toroidní cívky bez jádra (tedy s velkým rozptylem) a s velkou vzduchovou mezerou mezi nimi (tedy nikoliv trafa, jak jsi uvedl ty), které mají (zřejmě) navíc i opačnou polarizaci a jiný výkon, se tímto disk dostává do vyvážené pozice ...
... pokud by se ale např. přerušil proud do vnější cívky, tak by hliníkový disk vzápětí "sklouzl po magnetickém polštáři" mimo cívku ... proto v této konfiguraci nepotřebuje středovou vodící osu (na rozdíl od těch následných) ...
... jinak, vlastní technické řešení z La Villette neznám, ale z toho, co jsem tehdy pochopil, se jedná o naprosto shodný princip ...
pozn.: velmi hezké stránky tímto podobným zabývající se jsou http://www.hcrs.at/SMAG.HTM
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
- Waldes
- Zasloužilý člen
- Dal: 262 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: magnety odpudzujuce zelezo
Rozhodne ma to zaujalo, vidim ze viaceri o tom polemizovali ale vyskusal to aj niekto iny ? Ake su to magnety ? Odkial si ? Mohol by som to vidiet na vlastne oci ?Anonymous píše:Ahoj
Pocas mojich experimentov s magnetmi som objavil cudny magneticky jav.
V urcitom zoskupeni {pozri foto} magnety odpudzuju zeleznu gulku takou silou ze gulka levituje nad magnetmi.
Fotku som poslal aj na OU FORUM a SEARL
FORUM ale nikto to nie je schopny vysvetlit.
Neskusite to VY ?
KADORA
Waldes
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tady http://picovinky.vltava2000.cz/store/de ... rtmentID=8 si takových levitujících věcí můžete koupit celý pytel.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
odpudzujúce železo
Zdravím, páni, zaujalo ma to, kým to najbližšie vyskúšam, a okomentujem, tak malú vsuvku:
Keď sa magnet rozbije, najprv sa rozletí, čiastočky sa otočia, a následne,
pokiaľ je možné, tak spoja. V každom magnete sa magnetizmus snaží magnet
roztrhnúť, ale drží ho mechanická pevnosť materiálu. Ak by sa guĺky namagnetovali,
tak sa môžu mať snahu podľa ich aktuálnej polohy aj odpudzovať.
Keď sa magnet rozbije, najprv sa rozletí, čiastočky sa otočia, a následne,
pokiaľ je možné, tak spoja. V každom magnete sa magnetizmus snaží magnet
roztrhnúť, ale drží ho mechanická pevnosť materiálu. Ak by sa guĺky namagnetovali,
tak sa môžu mať snahu podľa ich aktuálnej polohy aj odpudzovať.
Re: Magnety č. 2 - Odkud bere magnet energii ... např. k vis
Myslím si, že magnet žádnou energii nečerpá, ale pouze vydává tu, která mu byla na počátku vložena (a že jí je sakra dost). Jde jen o to, že energii, která byla udělena v krátkém časovém intervalu, uvolňuje velmi zvolna.gewo píše:
A proto se znovu ptám:
Odkud doplňuje magnet svou energii? Protože tahle otázka, pánové, je klíčová!
Přesně tady totiž má kořeny princip, na jehož základě je možná OU, a tedy i mašinky s COP větším než 1.
Dle mého se chová jako nádoba s pidi dírkou na dně - voda nalitá velkým hrdlem za minutu uniká malou škvírkou spoustu dní. Nebo jako energie blesku, kdyby se dala uschovat a vypouštět pomalu, tak máš zdroj na spoustu dní.
To, že se magnet vyčerpá mám ověřeno prakticky - již nejeden z feritů se mi odloupl z ledničky včetně jednoho alnika a nebyly schopny přitáhnout ani špendlík, nemluvě o magnetickém šroubováku, který při častém používání taky moc nevydrží.