Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Značky a stroboskop

Příspěvek od aNONym »

Gabča píše:Reflexní značky se budou lepit doufám hromadně před akcí než se setmí, a já koupím tu folii tady v řempu, 20 m, dovezu, tak si odškrtni že ty ne.

A ty značky taky.

None, ahoj, ty máš prosím pěkně stroboskop?
Reflexní značky: Než je budeš pořizovat, tak dej vědět jaké jsou Tvé možnosti. Možná bych je uměl laciněji.

Koupím tu folii: Pozor nezaměňovat černou geotextilii s PVC folií !!! Ta je lesklá a blejská se. :!:

Stroboskop: Mám, ale jenom výbojkovou klasiku. Pro tyto účely nevhodné (nedá se garantovat stejná délka problesků, navíc by se musely měřit). Chtělo by to spíš nějaký s možností připojením ext. řízení.

Nicméně, ptám se: jaká se předpokládá vzdálenost "kamery obscury" od věže??? (dotaz spíše na Marťu - jaké jsou místní podmínky??? Di7 má pevný objektiv, tuším od 28mm - Ty na tom budeš určitě líp :) ). Až toto budeme vědět, tak potom by se dalo zamyslet na tím, kolik LEDek by nám stačilo na osvětlení při strobování. Dá se to uplácat za pár hodin (myslím, že čas bych si na ubastlení snad vyšetřil). 8) Non
.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Skafandry sebou !!!!!!!!!!

Příspěvek od aNONym »

Vesmírné anebo Atombordely. Záleží, pro které z řešení se rozhodneme.
Gabča píše:Nenastane-li ani jedna z variant, tak tam zlobí odpor vzduchu, a tak se přesuneme zvolna na oběžnu dráhu, nebo nám příště Kája půjčí vakuovou trubici.
Vzhledem k tomu, že se nám asi nepodaří sehnat "dvacetimetrovej skleněnej zvon", tak bychom si možná mohli pomoci snížením tlaku okolního vzduchu. Např. nejdříve blízké okolí dostatečně ohřát na dostatečně vysokou teplotu (rozumí se, že těsně pod zápalnou teplotu rozhledny :D ) a následně ho velmi rychle šokově zchladit, čím by došlo k implozi a tím i ke vzniku relativně slušného byť krátkodobého vakua. To by však bylo energeticky velmi náročné, takže ještě připadá v potaz imploze po jaderném výbuchu. Ale mělo by to nevýhodu. Pokus by šel realizovat jenom jednou, což by se starostovi obce asi moc nelíbilo (a navíc Matin by přišel o muzeum motyček :cry: )

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 8)

Jo, vymejšlení pí*ovin, na to sem byl vždycky kadet. ;) Non
.
Naposledy upravil(a) aNONym dne pát 29 kvě 2009 11:52, celkem upraveno 3 x.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Značky a stroboskop

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:
Gabča píše:Reflexní značky se budou lepit doufám hromadně před akcí než se setmí, a já koupím tu folii tady v řempu, 20 m, dovezu, tak si odškrtni že ty ne.

A ty značky taky.

None, ahoj, ty máš prosím pěkně stroboskop?
Reflexní značky: Než je budeš pořizovat, tak dej vědět jaké jsou Tvé možnosti. Možná bych je uměl laciněji.

Koupím tu folii: Pozor nezaměňovat černou geotextilii s PVC folií !!! Ta je lesklá a blejská se. :!:

Stroboskop: Mám, ale jenom výbojkovou klasiku. Pro tyto účely nevhodné (nedá se garantovat stejná délka problesků, navíc by se musely měřit). Chtělo by to spíš nějaký s možností připojením ext. řízení.

Nicméně, ptám se: jaká se předpokládá vzdálenost "kamery obscury" od věže??? (dotaz spíše na Marťu - jaké jsou místní podmínky??? Di7 má pevný objektiv, tuším od 28mm - Ty na tom budeš určitě líp :) ). Až toto budeme vědět, tak potom by se dalo zamyslet na tím, kolik LEDek by nám stačilo na osvětlení při strobování. Dá se to uplácat za pár hodin (myslím, že čas bych si na ubastlení snad vyšetřil). 8) Non
.
...budu co nejdál..cca 40metrů....aby nevzniklo zkreslení...distorze obrazu....objektiv mám 2,8 v celém rozsahu....1600ASA....blikadlo může být blízko...cca 15-20m....fo´ták umí 6 blesků....fotek za vteřinu....nebo to strobo a expozice třeba 3 sec....to je jedno....
...pro gapča....netkaná textilie....ne igelit.....!!!!....budu laborovat...jak to expozičně zařídit.......zdroj el asi bude muset být vlastní....ale zeptám se....jak to zde mají...martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

pár poznámek

Příspěvek od 1220 »

1. zdroj pokud rozchodím 1 kW zatím benzinový mám, dám vědět, zda to šlape.
2. halogenový 500 W svítidlo se stojanem nevzhledné fungující mám
3. Doporučený tvar tělesa je v odkazu http://rayer.ic.cz/elektro/sembup/images/image11.gif
Stabilizátory by měly být větší, uvnitř pouze beton i navrh beton.
:?: :?: :?:
K.
dělená drěvěná forma by umožnila opakovanou výrobu těchto závaží
stabilizátory z plast desek zalité

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

dik za radu...

Příspěvek od martin11 »

Anonymous píše:...
....ale dotaz...proč je tam ten silon...????...koule i rozhledna jsou jasné...
...objasni význam děravé koule.a silonu....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Ahoj vážení kolegové :P ,
já se směju vždycky když to otevřu aspoň 5 minut v kuse :D . Jestli budeme takhle vtipkovat i na místě, tak nic neuděláme, a ten kdo bude pouštět závaží při rytmických pohybech bránice může způsobit nepřesnost. Ještě mě napadá místo dopadu - my máme na půdě starý matrace. Můžou se i hodit před/po pokusu jako místo odpočinku.
:idea:
G.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

4. Jenomže Zeme pritahuje osvetlené predmety tak, že jejich strobovanou expozicí získáme každou další úsečku o stále menší kousek(rychlosti) delší. Takže úloha není správne zadaná, hlavne v bode 2. Výsledkem je normálne nekonstantní, zmenšující se prírustek rychlosti.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Já se na to ještě mrknu.
.....
po chvíli

Tak asi ještě stále odolávám, mrkni do tabulky v příloze, tam je pro bod 2 čas, koncová rychlost, průměrná rychlost, z toho vypočtená vzdálenost, úsečky mezi jednotlivými časovými impulsy, a nárůst úseček - a ten je konstantní.

ZRYCHLENÍ 10 m/s2 10m/s2 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10
Uplynulý čas s 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1
Okamžitá rychlost = zrychlování 10m/s2 * doba s m/s 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Průměrná = poloviční z koncové m/s 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Délka pádu = s * m/s*1/2 m 0 0,05 0,2 0,45 0,8 1,25 1,8 2,45 3,2 4,05 5
Úsečky mezi časovými impulsy 0,05 0,15 0,25 0,35 0,45 0,55 0,65 0,75 0,85 0,95
Nárůst úseček 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Prosím vysvětlit

Příspěvek od 1220 »

Akord píše:4. Jenomže Zeme pritahuje osvetlené predmety tak, že jejich strobovanou expozicí získáme každou další úsečku o stále menší kousek(rychlosti) delší. Takže úloha není správne zadaná, hlavne v bode 2. Výsledkem je normálne nekonstantní, zmenšující se prírustek rychlosti.
A. Není mi na citované větě jasné, zda je tím myšlena lineární závislost, (úsečka o stále menší kousek delší) .
B. Nekonstantní zmenšující se přírůstek rychlosti bude reálně měřitelný v oblasti vyšších rychlostí, kdy už nebude odpor vzduchu zanedbatelnou hodnotou je to tak myšleno ?
C. nakonec dotaz : Jak souvisí délka přírůstku strobované úsečky se zadáním.
Děkuji.
k.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gabča, Karel,
pardon, jde o nedorozumení v zadání. Priložená tabulka je samozrejme v porádku, je však zároveň podle mne v souladu s výrokem 2. v zadání.
Já jsem predpokládal merení délky úsečky vzniklé osvetlovacím pulsem, pouze počas doby toho svetelného pulsu, tedy jako dráha padající hvezdy. Tento predpoklad je prakticky v souladu s formulací 1. výroku. Tím jsem na nej zároveň odpovedel tak, že nárust úseček merených v okolí metrových vzdáleností bude klesat. Vše idealizovane, bez vlivu vzduchu a jeho odporu. Úsečka o stále menší kousek delší znamenala nelineární nárust rychlosti se vzdáleností.

Pokud by rostla rychlost se vzdáleností lineárne, jako podle 1. výroku, pak by bylo nejspíš možno dosáhnout rychlosti svetla cobydup.
Naposledy upravil(a) Akord dne pát 29 kvě 2009 23:21, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Jo, jasně, jakože by ty ťuflíky byly protáhnuté. No to vlastně oni možná budou. Ale my chytře použijeme buď pouze začátky nebo konce ťuflíků. 8)

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Stejne chytré je použít svetlo, jako i tmu. Lze stejne dobre merit osvícenou část. Nejde mi o nejaký parazitní jev, nebo rozmáznutí, jako nejaký ťuflík. Ten stroboskop muže mít taky definovaný puls a namerit spolu s foťákem osvetlenou elementární délku celkem presne.
Proč si neudeláš stejnou tabulku pro konstantní vzdálenosti, tam Ti prece ta rychlost a její prírustek vyplave docela rychle.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Rozumím, jak jsi říkal, pro případ 1 by šlo použít i ty světlé čárky, když budou blízko metrové značky. Ale jen pokud budou dávat nějaký smysluplný obrázek, bojím se že budou ze začátku malinké, malinké budou i ty mezery nimi, natož ty světla.

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

super sranda

Příspěvek od jvj56 »

Vážení je to bomba co se chystá, přeji mnoho srandy ale v úspěch v prokazatelných výsledcích nečekám

Mimo tuto akci bych navrhoval:
hodime tu kouli (koule) z větší výšky, třeba 500 metrů z letadla a to z mrtvého bodu, tj nulové rychlosti, např při simulaci pádu.

Jak to zdokumentovat zatím nevím, přemýšlejte.

Honza :o

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“