Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Zapper
-
- Nový člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: Zapper
Byl by zde zájem, abych popsal můj návod na výrobu "univerzálního" Zapperu?
Součástky by neměli přesáhnout 1000 Kč. Zapper by byl trvale připojen k PC, který by jej řídil a také monitoroval (zobrazoval) signály na elektrodách. Tyto naměřené signály by se ukládaly do PC pro posouzení celé historie zapperování (chcete-li léčení).
Problém je ale v tom, že by se zde museli najít hodní programátoři, kteří by k Zapperu udělali program (zpočátku jen základní, ne moc složitý) a dali jej zdarma všem zdejším zájemcům. Jinak nema z finančního hlediska tento Zapper vůbec význam.
Univerzálnost spočívá v tom, že budoucí vylepšení, pramenící z praxe a zkušeností se funkčnost zapperu (napětí, střída, kmitočty, časování, signalizace atd.) dá změnit pouze změnou programu a ne investováním dalších peněz.
Myslím, že programovou úpravou lze z toho udělat i Salvii (vše v jednom i s monitoringem). Nevím ale, jak přesně Salvie funguje (jen jednoduchý ohm-metr Salvie určitě není).
p.s. Omlouvám se Craftovi. V žádném případě mu nechci brát kšefty (pokud by si Zapper postavil každý sám), ale na email mi neodpověděl, tak to popisuji zde.
Součástky by neměli přesáhnout 1000 Kč. Zapper by byl trvale připojen k PC, který by jej řídil a také monitoroval (zobrazoval) signály na elektrodách. Tyto naměřené signály by se ukládaly do PC pro posouzení celé historie zapperování (chcete-li léčení).
Problém je ale v tom, že by se zde museli najít hodní programátoři, kteří by k Zapperu udělali program (zpočátku jen základní, ne moc složitý) a dali jej zdarma všem zdejším zájemcům. Jinak nema z finančního hlediska tento Zapper vůbec význam.
Univerzálnost spočívá v tom, že budoucí vylepšení, pramenící z praxe a zkušeností se funkčnost zapperu (napětí, střída, kmitočty, časování, signalizace atd.) dá změnit pouze změnou programu a ne investováním dalších peněz.
Myslím, že programovou úpravou lze z toho udělat i Salvii (vše v jednom i s monitoringem). Nevím ale, jak přesně Salvie funguje (jen jednoduchý ohm-metr Salvie určitě není).
p.s. Omlouvám se Craftovi. V žádném případě mu nechci brát kšefty (pokud by si Zapper postavil každý sám), ale na email mi neodpověděl, tak to popisuji zde.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 31 poděkování
- Dostal: 12 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To není vůbec špatnej nápad, program bych i udělal(až dodělám diplomku), ale je i plno freeware programů dostupných, které umí poslat na výstup zvukovky libovolný signál. Jinak teď mám asi něco podobného co myslíš téměř postaveno, akorát to teda nemá tu zpětnou vazbu, problém mám jen ten, že nemám osciloskop, takže nemůžu ověřit jakej tam mám offset(zvukovka má na vstupu ss oddělení, takže přes ni to nejde). Zajímalo by mě jak chceš snímat co je na elektrodách, nějakým A/D převodníkem nebo jen mikrofonním vstupem? Pak by tam chyběly ty vyšší harmonické, ale tak to na evidenci není ani potřeba to je pravda.
-
- Nový člen
Nechtěl jsem zde psát něco, co by nikoho nezajímalo. Proto jsem první vznesl dotaz s jednoduchým (nedostatečným) popisem. Stačí mi Igi-ho reakce, takže vysvětlím podrobněji ikdyž to bude dost technické.
Jen ještě musím upřesnit, že je to ode mne jen na teoretické úrovni (nestavěl jsem to). Elektroniku a programování jsem již dávno pověsil na hřebík, takže to nemám vyzkoušeno! Přivítám veškeré názory, kritiky - nejsem nedůtklivý.
Takže......
Prodává se audiomodul VS1000 za cca. 300 Kč zde http://www.tme.eu/cz/details/vs1000-am/ ... io-module/ . Jednoduchý popis činnosti u dražšího prodejce zde http://www.soselectronic.cz/?str=937 Nebudu zde vypisovat vše, co modul má (šachtu micro SD, UART...) - zatím pro nás nepodstatné.
Jedná se sice o audiomodul, který přehrává zvukové soubory, ale obsahuje PIC procesor, který se dá přeprogramovat k obrazu svému. V našem případě z toho udělat Zapper. Výrobce na svých stránkách dává k dispozici zdarma vývojové prostředí na přeprogramování modulu v jazyku "C". Kdo má zkušenost s programováním PIC ví, že je k tomu potřeba programátor, což je krabička s elektronikou připojená k PC. Výhodou tohoto audiomodulu je, že žádný elektronický programátor není potřeba a modul se připojuje k PC přímo jen kabelem přes USB. Tímto propojením se dá modul kdykoliv nejen přeprogramovat, ale také řídit jeho činnost (nahrávat do něj frekvence z databáze PC) nebo snímat naměřené hodnoty z elektrod (při funkci jako Salvie) a posílat zpět do PC pro zobrazení či archivaci. Samozřejmě signály z elektrod lze modifikovat na zvukový signál a modulem přímo přehrávat (modul má sluchátkový i linkový audio výstup). Na elektrody se výstup z modulu posílí výkonovým stupněm (tranzistorem), aby nedocházelo k deformaci pravoúhlých pulsů.
Bohužel audiomodul nemá pro snímání elektrod na svých vstupech (nožičkách) žádný A/D převodník. To lze realizovat dalším PIC (řádově desetikoruny) s A/D převodem a pak digitální data předávat modulu, který je pošle do PC nebo sám přehraje např. v piezo reproduktorku.
Jaký se použije software do PC pro provoz Zapperu (ať už nějaký free osciloskop nebo jiný speciální, vytvořený nejakým programátorem zde z fora) záleží na programu PIC v modulu (komunikačním protokolu atd.).
Nechci zde zbřednout do technických detailů a tím nečitelnosti pro běžného čtenáře. Rád odpovím na jakékoli dotazy či upřesnění. Jednoduše řečeno pro konstrukci Zapperu (bez funkce Salvie a snímání signálu z elektrod) - koupíte audiomodul, tranzistor, vypínač, zavřete to s baterkou do krabičky, vyrobíte elektrody a propojíte s PC přes USB. Pak najdete nějakého hodného programátora, který zdarma vytvoří program do PIC v modulu a naprogramuje nějaký jednoduchý ovládací program do PC.
Samozřejmě je možné budoucí vylepšování o další elektroniku, funkce či nový software, ale šlo mi o to nejprve zkonstruovat laciné základní funkční zapojení, které plně vyhovuje a cenově na něj dosáhne každý. Snad je již jasné, proč jsem v předchozím příspěvku použil slovo "univerzální".
Takže pište své názory, kritizujte, ptejte se.
Jen ještě musím upřesnit, že je to ode mne jen na teoretické úrovni (nestavěl jsem to). Elektroniku a programování jsem již dávno pověsil na hřebík, takže to nemám vyzkoušeno! Přivítám veškeré názory, kritiky - nejsem nedůtklivý.
Takže......
Prodává se audiomodul VS1000 za cca. 300 Kč zde http://www.tme.eu/cz/details/vs1000-am/ ... io-module/ . Jednoduchý popis činnosti u dražšího prodejce zde http://www.soselectronic.cz/?str=937 Nebudu zde vypisovat vše, co modul má (šachtu micro SD, UART...) - zatím pro nás nepodstatné.
Jedná se sice o audiomodul, který přehrává zvukové soubory, ale obsahuje PIC procesor, který se dá přeprogramovat k obrazu svému. V našem případě z toho udělat Zapper. Výrobce na svých stránkách dává k dispozici zdarma vývojové prostředí na přeprogramování modulu v jazyku "C". Kdo má zkušenost s programováním PIC ví, že je k tomu potřeba programátor, což je krabička s elektronikou připojená k PC. Výhodou tohoto audiomodulu je, že žádný elektronický programátor není potřeba a modul se připojuje k PC přímo jen kabelem přes USB. Tímto propojením se dá modul kdykoliv nejen přeprogramovat, ale také řídit jeho činnost (nahrávat do něj frekvence z databáze PC) nebo snímat naměřené hodnoty z elektrod (při funkci jako Salvie) a posílat zpět do PC pro zobrazení či archivaci. Samozřejmě signály z elektrod lze modifikovat na zvukový signál a modulem přímo přehrávat (modul má sluchátkový i linkový audio výstup). Na elektrody se výstup z modulu posílí výkonovým stupněm (tranzistorem), aby nedocházelo k deformaci pravoúhlých pulsů.
Bohužel audiomodul nemá pro snímání elektrod na svých vstupech (nožičkách) žádný A/D převodník. To lze realizovat dalším PIC (řádově desetikoruny) s A/D převodem a pak digitální data předávat modulu, který je pošle do PC nebo sám přehraje např. v piezo reproduktorku.
Jaký se použije software do PC pro provoz Zapperu (ať už nějaký free osciloskop nebo jiný speciální, vytvořený nejakým programátorem zde z fora) záleží na programu PIC v modulu (komunikačním protokolu atd.).
Nechci zde zbřednout do technických detailů a tím nečitelnosti pro běžného čtenáře. Rád odpovím na jakékoli dotazy či upřesnění. Jednoduše řečeno pro konstrukci Zapperu (bez funkce Salvie a snímání signálu z elektrod) - koupíte audiomodul, tranzistor, vypínač, zavřete to s baterkou do krabičky, vyrobíte elektrody a propojíte s PC přes USB. Pak najdete nějakého hodného programátora, který zdarma vytvoří program do PIC v modulu a naprogramuje nějaký jednoduchý ovládací program do PC.
Samozřejmě je možné budoucí vylepšování o další elektroniku, funkce či nový software, ale šlo mi o to nejprve zkonstruovat laciné základní funkční zapojení, které plně vyhovuje a cenově na něj dosáhne každý. Snad je již jasné, proč jsem v předchozím příspěvku použil slovo "univerzální".
Takže pište své názory, kritizujte, ptejte se.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
No mě to přijde docela zbytečně komplikované a stejně z výstupu z toho modulu dostaneš to stejné co ze zvukové karty. Jestli teda dobře ten modul chápu?! Jediná výhoda co mě napadá, že by to pak fungovalo bez PC. V každém případě by na výstupu nebyl požadovaný obdélník a ani by tam nebyl offset, který je prý potřeba. Moje řešení, které testuju je tvarovač pomocí OZ zapojeného jako komparátor, další OZ na zesílení a offset a na posilnění výstupu dva komplementární tranzistory.
-
- Nový člen
No, ikdyž jsem výstup ze zvukové karty nikdy neměřil, řekl bych řekl, že z ní dostaneš max. 100 KHz a to bych se i divil. Nábežná a týlová hrana obdelníku by se v Zapperu asi měla pohybovat v řádu microsekund, což odpovídá přenosovému kmitočtu někde kolem megahretzů a to z digitálních microcontrollerů jako je PIC dostaneš (ze zvukovky PC určitě ne). Jesti to výkonově posílíš jedním tranzistorem, komplementárem či jinak nechávám na diskuzi. Offset pak uděláš elektronickým zapojením koncáku nebo lépe jej můžeš řídit např. 4-bitovou odporovou váhovou maticí v BCD kódu (5 odporů), kde číslo 10 bude odpovídat 10V a číslo 1 třeba 1V. Neber ty čísla přesně, jde mi jen o vysvětlení.
Samozřejmě, že by tento Zapper mohl fungovat i bez PC ale v tom je právě jeho výhoda - ten monitoring. Přesně vidím, co do těla pouštím a jak tělo reaguje.
Složité se to na první pohled jen zdá (problém je výroba software), protože hardwareově je to myslím dost jednoduché. Mám ti nakreslit blokové schema?
Představ si ale situaci, že někdo zveřejní, že má lepší výsledky se zapperováním při střídě 3:1 nebo 9:1. Nebo že používá 8V:1V nebo 12V:0,6V a při BCD zapojení (4-bit či 8-bit) si toto každý nastaví ve svém obslužném programu na PC a může zapperovat v "změněném módu". Možností změn je mnoho a každý "pacient" je idividualita. A přitom stále vše monitoruji!!!!!! Existuje na trhu nějaký Zapper za 1000Kč, který to umí?
Igi, neber to prosím tě ode mě jako kritiku na tebe. Jsem rád, že reaguješ. Já jen vysvětluji můj princip technikou vyvracení tvého názoru. Taky nemívám vždy pravdu.
Samozřejmě, že by tento Zapper mohl fungovat i bez PC ale v tom je právě jeho výhoda - ten monitoring. Přesně vidím, co do těla pouštím a jak tělo reaguje.
Složité se to na první pohled jen zdá (problém je výroba software), protože hardwareově je to myslím dost jednoduché. Mám ti nakreslit blokové schema?
Představ si ale situaci, že někdo zveřejní, že má lepší výsledky se zapperováním při střídě 3:1 nebo 9:1. Nebo že používá 8V:1V nebo 12V:0,6V a při BCD zapojení (4-bit či 8-bit) si toto každý nastaví ve svém obslužném programu na PC a může zapperovat v "změněném módu". Možností změn je mnoho a každý "pacient" je idividualita. A přitom stále vše monitoruji!!!!!! Existuje na trhu nějaký Zapper za 1000Kč, který to umí?
Igi, neber to prosím tě ode mě jako kritiku na tebe. Jsem rád, že reaguješ. Já jen vysvětluji můj princip technikou vyvracení tvého názoru. Taky nemívám vždy pravdu.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu, že PIC zvládne vysoké kmitočty, ale tady u toho zařízení se i přímo píše, že na linkovém výstupu to má dolní propust(nevím jestli ten sluchátkovej taky, ale nejspíš jo) a píše se tam, že to má CD kvalitu, takže 48kHz je max frekvence. Prošel jsem i ten datasheet, ale jen tak narychlo, nic o tom, že by to mělo nějakej logickej výstup(kterej by měl být pravoúhlej) jsem tam nenašel. Takže kvalita jak dnes běžných zvukovek. Možná by se dalo z toho PIC nějak vyvést výstup, kde by se obdélník dal generovat, ale to už je jednodušší koupit jen PIC a dodělat zbytek. Toto je určeno na audio, tak výrobce by určitě nedělal rozsah až někam do MHz, to by vyhazoval peníze.. Jinak doufám, že to taky nebereš, že Tě nějak kritizuju, jsem rád, že je vůbec někdo, kdo se tomu věnuje a je ochotný o tom diskutovat
-
- Nový člen
Aha, nedostatečně jsem to popsal.
Výrobce modul dodává včetně programu (dále jej budu nazývat firmware zkr. FW) pro přehrávání zvukových formátů OGG uložených ve vnitřní paměti nebo v micro SD. Nám ale tento FW nevyhovuje a musíme si modul přeprogramovat. Takže audio výstupy (pin č. 23 - 27) využijeme jen pro akustickou signalizaci. Datové vstupně-výstupní piny (č. 2 - 9) použijeme na výstup do výkonového členu (tranzistoru) pro elektrody. Z těchto datových pinů dostaneme právě ten pěkný ostrý obdélník. Ve vlastním FW si můžeme naprogramovat "téměř" cokoli. To znamená, že na audio piny pošleme audiosignál pro piezo reproduktorek a na datové piny pošleme výstupní digitální signál pro elektrody nebo si je naprogramujeme jako vstupní piny atd. atd.
Pro naprogramování obyčejného PIC potřebuješ elektronický programátor (každý nemá). U tohoto modulu zapojíš jen USB kabel do pinu č. 20 - 22. No a FW (nebo novou verzi FW, kterou někdo dá k dispozici na internetu) si každý uživatel jednoduše do modulu přenese, aniž by musel mít elektronický programátor nebo s tím běžet k nějakému kamarádovi, aby mu jej přeprogramoval.
Ptej se dál a klidně vyvracej to, co se ti nezdá. Bez obav.
Výrobce modul dodává včetně programu (dále jej budu nazývat firmware zkr. FW) pro přehrávání zvukových formátů OGG uložených ve vnitřní paměti nebo v micro SD. Nám ale tento FW nevyhovuje a musíme si modul přeprogramovat. Takže audio výstupy (pin č. 23 - 27) využijeme jen pro akustickou signalizaci. Datové vstupně-výstupní piny (č. 2 - 9) použijeme na výstup do výkonového členu (tranzistoru) pro elektrody. Z těchto datových pinů dostaneme právě ten pěkný ostrý obdélník. Ve vlastním FW si můžeme naprogramovat "téměř" cokoli. To znamená, že na audio piny pošleme audiosignál pro piezo reproduktorek a na datové piny pošleme výstupní digitální signál pro elektrody nebo si je naprogramujeme jako vstupní piny atd. atd.
Pro naprogramování obyčejného PIC potřebuješ elektronický programátor (každý nemá). U tohoto modulu zapojíš jen USB kabel do pinu č. 20 - 22. No a FW (nebo novou verzi FW, kterou někdo dá k dispozici na internetu) si každý uživatel jednoduše do modulu přenese, aniž by musel mít elektronický programátor nebo s tím běžet k nějakému kamarádovi, aby mu jej přeprogramoval.
Ptej se dál a klidně vyvracej to, co se ti nezdá. Bez obav.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Aha, už chápu jak jsi to myslel, tak to potom může dobře fungovat :-) Doufám, že tam teda výrobce nedal nějaké omezení, že se třeba nepůjde dostat na ty datové výstupy. A pak poslední věc s tím offsetem, to jsem pořádně nepochopil, jak to chceš udělat, jen s jedním tranzistorem to podle mě nepůjde aby se zachovaly dostatečně strmé hrany toho signálu...
-
- Nový člen
Nemyslím si, že by výrobce udělal v modulu nějaké omezení. Je to v prodtatě klasický PIC s podpůrnými obvody (viz. datasheet). Ale jak jsem psal nemám to vyzkoušeno. Kdysi jsem si s PIC hrál, ale moc je programovat neumím. Víc znám Intel ASM, Pascal, C#, OCCAM a ještě pár jazyků. Kdybych to uměl, tak zde nepíši o hodných programátorech.
A s tím jedním tranzistorem...... popravdě moc jsem o tom výkonovém stupni nepřemýšlel, protože jsem měl pocit, že to zas tak velký problém nebude. Jen vybrat nejvhodnější zapojení. Samozřejmě při výrobě prvního kusu to bude chtít zkontrolovat osciloskopem. Ale abych jen neteoretizoval a byl trochu konkrétní, tak zkusím aspoň sřílet od pasu. Odhaduji odpor kůže s namočenýma elektrodama asi na 100 Kohm. Použil bych klasický emitorový sledovač s emitorovým odporem 1 Kohm, kde napětí na emitoru bude o 0,6V nižší než na bázi. Z modulu přes váhový odporový můstek budu na bázi přivádět skokově 1V a 10V (kmitočet bude odpovídat nějakému patogenu). No a když na bázi bude 1V, tak na emitoru (čili na elektrodě) bude 0,4V. Při 10V na bázi pak bude na emitoru 9,4V. Nevím, jak se projeví v obvodu všechny parazitní kapacity (tranzistoru, svorek, káblíků, elektrod, namočeného molitanu a rukou). Pak by se muselo použít zapojení jiné než s jedním tranzistorem. Ale pro vysvětlení toho offsetu to snad stačí. Ještě jen dodám, že v tomto příkladu, který popisuji, předpokládám napájení Zapperu 10V baterií, ikdyž modul pracuje s max. 6V.
Nechci zde vypisovat složitý eletronický elaborát o všech detailech. Nic neschovávám, ale byl by to román. To by spíš bylo na fonetický pokec třeba přes SKYPE. Snad to takhle zatím stačí.
Jestli máš ještě otázky, tak sem s nimi :-)
A s tím jedním tranzistorem...... popravdě moc jsem o tom výkonovém stupni nepřemýšlel, protože jsem měl pocit, že to zas tak velký problém nebude. Jen vybrat nejvhodnější zapojení. Samozřejmě při výrobě prvního kusu to bude chtít zkontrolovat osciloskopem. Ale abych jen neteoretizoval a byl trochu konkrétní, tak zkusím aspoň sřílet od pasu. Odhaduji odpor kůže s namočenýma elektrodama asi na 100 Kohm. Použil bych klasický emitorový sledovač s emitorovým odporem 1 Kohm, kde napětí na emitoru bude o 0,6V nižší než na bázi. Z modulu přes váhový odporový můstek budu na bázi přivádět skokově 1V a 10V (kmitočet bude odpovídat nějakému patogenu). No a když na bázi bude 1V, tak na emitoru (čili na elektrodě) bude 0,4V. Při 10V na bázi pak bude na emitoru 9,4V. Nevím, jak se projeví v obvodu všechny parazitní kapacity (tranzistoru, svorek, káblíků, elektrod, namočeného molitanu a rukou). Pak by se muselo použít zapojení jiné než s jedním tranzistorem. Ale pro vysvětlení toho offsetu to snad stačí. Ještě jen dodám, že v tomto příkladu, který popisuji, předpokládám napájení Zapperu 10V baterií, ikdyž modul pracuje s max. 6V.
Nechci zde vypisovat složitý eletronický elaborát o všech detailech. Nic neschovávám, ale byl by to román. To by spíš bylo na fonetický pokec třeba přes SKYPE. Snad to takhle zatím stačí.
Jestli máš ještě otázky, tak sem s nimi :-)
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak už to chápu, dobrý nápad to je, mohlo by to fungovat, myslím, že otázek už netřeba, chtělo by to vyzkoušet. No jak jsem na začátku psal, předpokládal jsem řízení ze zvukovky, to bych udělal v gui v Matlabu, ten umím docela dobře, ale jeho výhoda/nevýhoda je, že pracuje hlavně s maticema, tak se v něm dělá trošku jinak než v C apod. PIC jsem programoval spíš jen ve škole, takže profík v tom nejsem, ale kdyby se nenašel někdo zkušenější, tak bych to zkusil nějak dát dohromady.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: Picování ... :D
... myslím, že s tímhle (v BASICu) to zvládne kdokoliv ... http://www.picaxe.cz/co-je-to-picaxe/ ... ...sali píše:Kdysi jsem si s PIC hrál, ale moc je programovat neumím. Víc znám Intel ASM, Pascal, C#, OCCAM a ještě pár jazyků. Kdybych to uměl, tak zde nepíši o hodných programátorech.
příkaz: PULSOUT
syntaxe:
PULSOUT pin,time
- pin je proměnná nebo konstanta (0-7) určující, který vývod bude použit.
- time je proměnná nebo konstanta určující dobu trvání pulsu (0-65535) v jednotkách 10 µs.
funkce:
Vyšle impuls zadané délky. Polarita impulsu je určená počátečním stavem pinu, během pulsu se stav
invertuje a po skončení se vrátí na původní úroveň
vliv frekvence oscilátoru:
4 MHz doba (time) v jednotkách 10 µs
8 MHz doba (time) v jednotkách 5 µs
16 MHz doba (time) v jednotkách 2,5 µs
32 MHz doba (time) v jednotkách 1.25us
64 MHz doba (time) v jednotkách 0.625us
... popř. použít příkazový PWMko ...
... PICAXE ho má integrovaný ... ...Bohužel audiomodul nemá pro snímání elektrod na svých vstupech (nožičkách) žádný A/D převodník
příkaz: READADC10
syntaxe:
READADC10 channel,wordvariable
- channel je proměnná nebo konstanta určující vstup (0-7)
- wordvariable obsahuje výsledek A/D převodu
funkce:
Příkaz čte napětí na analogovém vstupu a převádí ho na 10bitové číslo, proto se výsledek musí ukládat do
16bitové proměnné
(základní programovací manuál: http://www.hobbyrobot.cz/wp-content/upl ... man_cz.pdf )
... programátoru k PICAXE netřeba, neboť se "loudí" skrzeva třídrátový RS-232 (tzn. úplně postačí aj kábl od starý mouse) ... ...Pro naprogramování obyčejného PIC potřebuješ elektronický programátor (každý nemá).
... ... Anri ...
PeS: ... mmch, na netu je několik "PICAXE seriálků pro lamy" ... ten poslední vycházel minulý rok v PE-AR (kdyžtak písni do SZ, dám odkazy, kde se dají ty amára stáhnout) ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Nový člen
Díky A(&F) za příspěvek.
PICAXE je taky řešení. Velká výhoda je v BASICu a hodně návodů v češtině. Dost mě ale odrazuje 318 Kč za USBCOM3, a velká nestabilita vnitřního RC oscilátoru. Navíc nevím, jestli RS232 je jen pro programování nebo se dá také použít pro trvalý přenos dat do PC (důležité pro monitoring).
Audiomodul VS1000 má již v sobě spoustu vychytávek, jako detekce poklesu napájení pro bezchybnou funkci, filtrace napájení, velký rozsah pracovní teploty a spoustu dalších. Pro naše použití je myslím vhodnější. Vidím jen jednu malou nevýhodu a to, že modul nemá A/D převodník (ale je to řešitelné jak jsem již psal). S jazykem "C" je problém jen pro moji osobu. Věřím, že se někdo najde, kdo pomůže.
PICAXE je taky řešení. Velká výhoda je v BASICu a hodně návodů v češtině. Dost mě ale odrazuje 318 Kč za USBCOM3, a velká nestabilita vnitřního RC oscilátoru. Navíc nevím, jestli RS232 je jen pro programování nebo se dá také použít pro trvalý přenos dat do PC (důležité pro monitoring).
Audiomodul VS1000 má již v sobě spoustu vychytávek, jako detekce poklesu napájení pro bezchybnou funkci, filtrace napájení, velký rozsah pracovní teploty a spoustu dalších. Pro naše použití je myslím vhodnější. Vidím jen jednu malou nevýhodu a to, že modul nemá A/D převodník (ale je to řešitelné jak jsem již psal). S jazykem "C" je problém jen pro moji osobu. Věřím, že se někdo najde, kdo pomůže.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadlo si myslím dobré a levné řešení-použít paralelní port, potom není potřeba nic dokupovat, kromě tranzistoru a odporů(jestli to teda bude reálně fungovat jen s těmi součástkami). Ovládat ho je i jednodušší a myslím, že i existují již hotové programy. Jediná nevýhoda je, že dnes už málokdo paralelní port na PC má.
Pak jsme ještě neuvažovali o elektrodách. To se skoro vyplatí koupit už hotové, alespoň já jsem žádného výrobce co dodává potr. nerez o daných velikostech pro maloodběratele za dobrý peníz nesehnal.
EDIT: Tak i ta (podle mě) jediná nevýhoda je řešitelná http://www.gme.cz/propojovaci-kabely-pr ... -p752-612/
Pak jsme ještě neuvažovali o elektrodách. To se skoro vyplatí koupit už hotové, alespoň já jsem žádného výrobce co dodává potr. nerez o daných velikostech pro maloodběratele za dobrý peníz nesehnal.
EDIT: Tak i ta (podle mě) jediná nevýhoda je řešitelná http://www.gme.cz/propojovaci-kabely-pr ... -p752-612/
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
... dovolím si nesouhlasit, ale budiž, ... jak myslíš ... ...sali píše:Audiomodul VS1000 .... je .... pro naše použití je myslím vhodnější[/b].
... PICAXE garantovaně funguje už od 1,8V (ale mnohdy již od 1,3V) ... to hlídání napětí uděláš pomocí vstupního 1 pinu a dvou odporů ... ... a filtrace napájení se řeší pomocí kondenzátoru ... ...... co se týče teplotního rozsahu, tak ten je zcela stejný jako u audiomodulu (navíc u PICAXE můžeš teplotu monitorovat pomocí interního teplotního čidla) ...sali píše:Audiomodul VS1000 má již v sobě spoustu vychytávek, jako detekce poklesu napájení pro bezchybnou funkci, filtrace napájení, velký rozsah pracovní teploty a spoustu dalších.
Provoz při nízkém napětí
PICAXE řady M2 pracují při interním provozním napětím 3,3 V, ale obsahují vnitřní stabilizátor napětí s nízkým
vlastním úbytkem, který je automaticky použit v případě potřeby. To znamená že každý mikrokontrolér řady M2
může být provozován v rozmezí napájecích napětí 1,8 až 5 V. Napěťové úrovně vstupů a výstupů mohou být 3,3 V
nebo 5 V. Tím je umožněno napájení mikrokontroléru ze dvou nebo tří sychých článků nebo akumulátorů velikost
AAA nebo AA. Napětí, při němž je zahájen reset mikrokontroléru (Brownout detect), je interně nastaveno na 1,9 V,
ale tuto funkci je možno zrušit.
Viz: enablebod, disablebod
( http://www.hobbyrobot.cz/wp-content/uploads/PXM1104.pdf )
... pokud by vadila "lehká" kmitočtová nestabilita, tak se dá použít některý z vyšších typů (28X nebo 40X), které dovolují řízení ext. krystalem ...sali píše:Dost mě ale odrazuje ..... velká nestabilita vnitřního RC oscilátoru.
... tak si někde zadarmo sežeň postarší vyřazený comp, který má RS-232 ... ...... mmch, Aukro je plný USB/RS-232 převodníků http://aukro.cz/listing.php/search?chan ... RS-232+usb a většina z nich bude fungovat ... (myslím, že např. tento by byl velmi vhodný http://aukro.cz/usb-do-rs232-prevodnik- ... 26684.html , ale chtělo by ho vyzkoušet ... popř. tento http://aukro.cz/pl2303-usb-rs232-ttl-rs ... 35660.html , který má na výstupních pinech vyvedeno i 3,3V/5V, tudíž z něj můžeš PICAXE rovnou i napájet) ...... další možností je pak použít "Data kabel" od nějakýho starýho mobilu, ... ty se dají koupit již od 20,- ...sali píše:odrazuje mě... 318 Kč za USBCOM3.
... dá ... tam i zpátky ... pro přenos dat i pro "debug" (ladění programu) ...sali píše:nevím, jestli RS232 je jen pro programování nebo se dá také použít pro trvalý přenos dat do PC (důležité pro monitoring).
... moc nevěř ... ... protože pokud se obrátíš na někoho, kdo to opravdu umí (a živí se tím), tak za to zaplatíš docela dost peněz ... ... a navíc, získáš tím pouze systém, který bude uzavřený ... ...sali píše:S jazykem "C" je problém jen pro moji osobu. Věřím, že se někdo najde, kdo pomůže.
... oproti tomu s PICAXE si můžeš sám hrát do nekonečna ... = ladit a upravovat program, přidávat další SW i HW funkce, atd. ...... za tu zmíněnou tisícovku tak můžeš mít luxusní autonomní systém i s displejem, klávesnicí, atd. ... ...
... ...
PeS: ... jinak PICAXE má i D/A převodník (příkazy DAC a FVR), tudíž je např. možno jednoduše řídit napětí na elektrodách ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
-
- Nový člen
Igi. Bez složitého vysvětlování.... na CENTRONIX (paralelní port) zapomeň.
Potravinářská nerez je problém - poradit neumím. Možná se zkus skamarádit s nějakou blonďatou sektetářkou z mlékárny nebo jiné potravinářské firmy - tam potr. nerez používají :-)
To A(&F): PICAXE je velice dobrá volba (určitě lepší než NE555, OZ atd.). Ale nejde mi jen o mě. Kdyby šlo jen o moji osobu, tak si postavím Zapper jako speciální PCI kartu do stolního PC a vše si naprogramuji v assembelru. No, teď tady veřejně lžu. Elektroniku jsem dávno pověsil na hřebík a programováním už se taky dlouho neživím. Chci tím říct, že mojim záměrem je konstrukce relatině jednoduchého laciného univerzálního Zapperu dostupného a použitelného pro každého, kdo umí trochu ovládat PC. Univerzálnost spočívá v "léčení" (Zapeer), diagnostice (Salvie), archivaci dat a budoucím vylepšování z 99% jen pomocí software a firmware.
Existuje spoustu modulů, pro naše potřeby možná i lepších než VS1000 a PICAXE, ale všechny se neprodávají v ČR. Navíc je mojim záměrem, aby se celé zařízení skládalo z co nejmenšího počtu součástek. Čili jen malinká krabička s vypínačem a konektory na elektrody a USB. Vše by se ovládalo, zobrazovalo a archivovalo jen v PC (notebook na stole a pohodlí v křesle u televize). Na cesty mimo domov by se pak použil místo PC mobilní telefon a micro SD v modulu (tuto budoucnost zatím neřeším, ale počítám s ní).
Platit za výrobu programu vylučuji již v prvním svém příspěvku tohoto vlákna. Programátora v "C" znalého PIC bych ve svém okolí asi našel, ale když na někoho vytáhnu termíny jako alternativní medicína, volná energie, vlastní gravitace atd., tak každý jen převrátí oči. No a zkus s takovými lidmi spolupracovat. Právě proto jsem na toto fórum začal psát.
Chodím na satelitní fora a mám staženo asi dvacet FW do mého satelitního přijímače, které jsou tam zdarma k dispozici (nevím, kdo je programoval). V posledním roce tam navíc čeští programátoři dávají k dispozici už asi třetí verzi svého nového FW na Linuxu - také samozřejmě zdarma. A FW na satelitní přijímač je daleko složitější než na Zapper. Myslíš, že by se na tomto fóru nikdo takový "hodný" nenašel?
Nedžím se zuby nechty audiomodulu VS1000, ale zatím mě žádné argumenty od něj neodradili. Tak do mě perte co můžete a třeba se Vám to podaří :-)
Potravinářská nerez je problém - poradit neumím. Možná se zkus skamarádit s nějakou blonďatou sektetářkou z mlékárny nebo jiné potravinářské firmy - tam potr. nerez používají :-)
To A(&F): PICAXE je velice dobrá volba (určitě lepší než NE555, OZ atd.). Ale nejde mi jen o mě. Kdyby šlo jen o moji osobu, tak si postavím Zapper jako speciální PCI kartu do stolního PC a vše si naprogramuji v assembelru. No, teď tady veřejně lžu. Elektroniku jsem dávno pověsil na hřebík a programováním už se taky dlouho neživím. Chci tím říct, že mojim záměrem je konstrukce relatině jednoduchého laciného univerzálního Zapperu dostupného a použitelného pro každého, kdo umí trochu ovládat PC. Univerzálnost spočívá v "léčení" (Zapeer), diagnostice (Salvie), archivaci dat a budoucím vylepšování z 99% jen pomocí software a firmware.
Existuje spoustu modulů, pro naše potřeby možná i lepších než VS1000 a PICAXE, ale všechny se neprodávají v ČR. Navíc je mojim záměrem, aby se celé zařízení skládalo z co nejmenšího počtu součástek. Čili jen malinká krabička s vypínačem a konektory na elektrody a USB. Vše by se ovládalo, zobrazovalo a archivovalo jen v PC (notebook na stole a pohodlí v křesle u televize). Na cesty mimo domov by se pak použil místo PC mobilní telefon a micro SD v modulu (tuto budoucnost zatím neřeším, ale počítám s ní).
Platit za výrobu programu vylučuji již v prvním svém příspěvku tohoto vlákna. Programátora v "C" znalého PIC bych ve svém okolí asi našel, ale když na někoho vytáhnu termíny jako alternativní medicína, volná energie, vlastní gravitace atd., tak každý jen převrátí oči. No a zkus s takovými lidmi spolupracovat. Právě proto jsem na toto fórum začal psát.
Chodím na satelitní fora a mám staženo asi dvacet FW do mého satelitního přijímače, které jsou tam zdarma k dispozici (nevím, kdo je programoval). V posledním roce tam navíc čeští programátoři dávají k dispozici už asi třetí verzi svého nového FW na Linuxu - také samozřejmě zdarma. A FW na satelitní přijímač je daleko složitější než na Zapper. Myslíš, že by se na tomto fóru nikdo takový "hodný" nenašel?
Nedžím se zuby nechty audiomodulu VS1000, ale zatím mě žádné argumenty od něj neodradili. Tak do mě perte co můžete a třeba se Vám to podaří :-)