Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Místo dopadu

Příspěvek od aNONym »

Gabča píše:Ještě mě napadá místo dopadu - my máme na půdě starý matrace.
U kamaráda jsem viděl nepoužívanou trampolínu. Pokud by se dala přímo na střed dopadu (a pořídila síťka na motýly na akurátní rukojeti), tak by se ani nemusela vynášet zpátky celých 19 metrů. :lol: Non
.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

akc Kadlín

Příspěvek od martin11 »

....tak jsem tu 3 dny nebyl....ale byl jsem v Praze u Jeffa...trochu se o tom mluvilo.....zasvěcení mě vysvětlovali co to je 9,81.....dokonce jsem si odnesl nějaký výpočet pro osvětlení problemu....
....stejně nevím, co se vlastně bude zkoumat...
...ale.....beru to jako zajímavou akci....na které mohu použít fotoaparát...
....jen k technice....to strobo bych potřeboval předem abych vyzkoušel expozici....tedy jestli to dosvítí....prostě to strobo otestovat....
...Gapče když tak zůstane disko světlo...blikátko....
...do novin to není problem dát......bude zde alespoň něco seriozního.... :idea:
.....s tím oslovením.....při pokusu...ale vlastně stále ...jsem Karkulka Červená...bez titulu....tak to je vlastně všechno.....jo ... k těm matracím.....vzal bych plechovou vaničku...kam ty kuličky budou padat....má to výhodu.....vždy uslyšíme konec pokusu.....
....kdo zajistí kuličky.....???.....před pokusem bych je chtěl také vidět, abych mohl udělat test...foto.. ideal by bylo tak pruměr 3 cm....ložiskový.....nezrezlý..... obalovat reflexem netřeba.........zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Akord píše:Pokud by byly 2 napnuté dráty a jeden z nich proudový, druhý napeťový, tak by to šlo bez ohledu na kontaktní odpor uhlíku, nebo treba kovového pérka. A stačila by k tomu výška stropu v nejaké vhodné hospode, stačí zamenit metry za milimetry.
Pokud by byly dva napnuté dráty, tak je nejjednodušší z nich v kouli udělat zkrat a měřit proud ve smyčce. Zdvojnásobí se tím ujetá vzdálenost - větší přesnost měření. Ale stejně bych dal přednost optice.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: akc Kadlín

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:.
Nic si z toho nedělej, já to nevím taky. Už v 7i letech mě táta učil, jak z doby letu kamenu do studny spočítám její hloubku. Ale třeba přijdete na něco nového.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen

Re: akce Kadlín

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
martin11 píše:.
Nic si z toho nedělej, já to nevím taky. Už v 7i letech mě táta učil, jak z doby letu kamenu do studny spočítám její hloubku. Ale třeba přijdete na něco nového.

...jé Ilem...napiš to....hak....to mě zajímá.....já jsem zase vymyslel....jak ve studni změřit výšku hladiny......martin11 :lol:

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Stroboskop

Příspěvek od aNONym »

Gabča píše:Asi jsem našla vhodný LED strobospek, kromě dobrý ceny je jeden z mála, který uvádí že má nastavitelnou frekvenci, a to dokonce 1-10 Hz, to je přesně to co je potřeba.

http://www.musiccenter.cz/HQ-POWER-WHIT ... y/:3:28142

Jediné - jestli to zvládne osvítit, je takový "menší" 64 LED. Teoreticky, pokud dodržíme naprostou tmu, tak by to na reflexu být vidět mohlo, a nebude to přezářené. Ale nevím :roll: školy nemám :? , prosím None pěkně o názor. :D. Můžu to koupit?
Záleží na tom, čím a jak je dělaný to nastavení freqence. Může a nemusí vyhovat.

K tomu výkonu a dalšímu. Zkoušel jsem ještě v noci najít nějaké podrobnější údaje, ale vytuhl jsem u toho. Asi by to opravdu chtělo nějaké "rýdmíí", bez toho se k tomu nemůžu vyjadřovat. Již jsem se spojil s prodejcem, ale použitelná odpověď zatím žádná (nebyl tam ten správný člověk).

Anebo to objednat a v případě, že to nebude vyhovovat, tak to vrátit (viz zákon o int. a kamenných obchodech). Je mi sice takové jednání proti srsti, ale pokud někdo obchoduje na netu, tak s tím musí počítat. :| Non

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Info

Příspěvek od Gabča »

Tak jsem zase tu, a zase jsem se smála :D asi minutu v kuse, None, máš funkci tiskového mluvčího. :lol:

Pro právě příchozí zkusím objasnit co se měří, i když to takhle zrychleně půjde jen těžko. Doufám že potenciální účastníky neodradím, protože při vší legraci je největší legrace ta, že já to myslím doopravdy (já za to nemůžu).
Vynechám všechny úvahy okolo, přijdu rovnou k úseku který se týká gravitace:

Ještě napřed: 1)Hmotnost na pád nemá principielně vliv... je známá pomůcka ve fyzikálních kabinetech: vakuová prosklená skříň, kde padá vedle sebe železné závaží a pírko, podotýkám, nikoli 1 kg peří ale 1 pírko, a dopadnou oba stejně. Větší hmotností se pouze sníží vliv tření, a zvýší síla dopadu, nikoli však rychlost.
2) V letadle po všech rozjezdech a vystoupáních necítíme jakýkoli rozdíl oproti normální tíze. Tj. Země přitahuje stejně dolů, ať předmět do strany jede jakkoli, kafe se tam rozlije a spadne stejně jako kdekoli jinde, letuška nelevituje ale prochází volně uličkou tlačena dolů naprosto obvyklou gravitační silou.

A teď to hlavní:
Máme kluzák v plné rychlosti, dejme tomu 100 m/s, který náhle stočí kormidlo kolmo vzhůru. Celá jeho rychlost se mění ve výšku, je to tedy opak volného pádu, kluzák zpomaluje těch vašich (zaokr.) 10 m/s2. Např. stoupá-li takto 10 sec., měl by měl za těchto deset sekund zpomalit o 100m/s (až na 0 m/s). Stoupal tedy průměrnou rychlostí 50m/s, krát 10sec zjistíme, že vystoupal 500 m. Vypadá to hodně, i při odmyslení tření. Ale volný pád byl takto prostě dosud chybně popsán, s tím se nedá nic dělat, jdeme dál.
Šikovným obratem se pilot stočí k pozvolnému sestupu jako po schodech. Po každém jednom metru kolmého sestupu kormidla převedou rychlost dolů na rychlost vpřed. Každý tento metr sestupu mu při údajném zrychlování těch vašich 10m/s2 mu přidá rychlost 4,47 m/s [odmoc.(1/10*2)s *10m/s2 dosud vše ověřeno i vámi zde ]. Protože se DÁ (o to jedině tu byla diskuze) tato získaná rychlost kormidly ohnout po každém metru sestupu na rychlost vpřed, pád se přeruší, a takto se tam kumuluje pouze rychlost vpřed. Letadlo pokaždé začne zrychlovat směrem dolů jako od nuly (jako letuška v ní tlačená k podlaze), měl by kluzák o 500 m níže, tj. na původní výšce kde původně letěl rychlostí 100 m/s, nyní 2235 m/s vpřed!!!

Přibude rychlost předmětu, nikoli energie dle starého pojetí. Ale rychlost je rozhodně to co k cestování stačí.

Jestli Vám to připadá jako perpetuum mobile, tak se neradujte, protože na to já třeba nevěřím, a proto byl vytvořen model nového gravitačního zrychlení: přírůstek rychlosti připadající na metr pádu (nikoli na sekundu), jednotka m/s /m = 1/s. Kluzák ať stoupá/klesá jakkoli pozvolna či příkře, zrychlí/zpomalí vždy o přesně danou rychlost během 1 metru výšky.

Je to zrychlení nejdřív méně, ale potom moc moc víc akcelerující, ale odbourá to perpetuum. Že by si toho nikdo nevšiml? Tím, že je nejdřív méně a potom více akcelerující navádí na myšleku, že si toho třeba v rámci krátkých vakuových trubek nikdo opravdu nemusel všimnout, a v rámci velkých pádů už pracuje odpor vzduchu, který pád zpomaluje – a přizpůsobuje tomu vteřinovému zrychlení 9,81 m/s2. Gravimetry si všimněte řeší okamžitou hodnotu tlačící síly, nevěnují žádnou pozornost tomu, zda se potom předmět rozběhne rovnoměrně nebo exponenciálně.
Odhadovaná hodnota nového gratiačního zrychlení je cca 3/s. No řekněte, není to krásná hypotéza jako stvořená pro badatele našeho typu?

To je jen část textu který je zatím bez změny uložen jako příloha v prvním příspěvku této diskuze. Ale pro to, abyste se zúčastnili akce už tohle stačí. Naznačuje, že kromě legrace, kterou zažijeme tak je tu reálná šance, že se fakt přijde na něco zajímavého. A kolik takových akcí v životě ještě budeme mít příležitost zažít? Jednu, dvě… pro mě je určitě poslední. Přijďte, aspoň to bude veselejší, já uvařím hovězí polévku a guláš, v noci až bude tma a zima přijdou k chuti.
Naposledy upravil(a) Gabča dne pon 01 čer 2009 9:54, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Stroboskop

Příspěvek od Gabča »

aNONym píše: Anebo to objednat a v případě, že to nebude vyhovovat, tak to vrátit (viz zákon o int. a kamenných obchodech). Je mi sice takové jednání proti srsti, ale pokud někdo obchoduje na netu, tak s tím musí počítat. :| Non
Mrknu na půjčovny, je jich hodně. Anebo mám doma takový ten pra stroboskop, jak v tom hoří svíčka ;) a stoupající zplodiny roztáčí nahoře vrtulku napojenou na otáčivý buben s otvory, kterými jsou vrhány do okolí paprsky ze svíčky, a celé i s paprsky se to otáčí ;) .

martin11
Zasloužilý člen

strobo přístroj

Příspěvek od martin11 »

...pro Gabča...
...a všechny co tam chtějí přijet....
...po zauvažování jsem zjistil, že jedno...kolikrát to strobo blikne za vteřinu....prostě si to spočítám....jde jen o to , aby blikalo vždy stejně.....
...takže klidně muže blikat 10x nebo 30x, nebo 3x....martin11 :lol:

Gabča
Zasloužilý člen

Re: strobo přístroj

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše:...pro Gabča...
...po zauvažování jsem zjistil, že jedno...kolikrát to strobo blikne za vteřinu....prostě si to spočítám....jde jen o to , aby blikalo vždy stejně.....
Marťaas :) , ty sice skromě tvrdíš, jak jsi neznalý, ale jako vždy jsi trefil hřebíček :D Je to opravdu jedno, protože my budeme vyhodnocovat takto:

1. Na výsledné fotografii vybereme úsečky, které jsou bezprostředně U METROVÝCH ZNAČEK. Budou - li se tyto úsečky prodlužovat tak, že každá u následující značky bude O STÁLE STEJNOU DÉLKU DELŠÍ, tak auditorský výrok zní:
Naše společná teorie je POTVRZENA
Země zrychluje dráhově, tj. m/s /m, čili 1/s

2. Nebudeme vybírat úsečky u metrových značek. Bude-li každá úsečka OPROTI TÉ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ O STÁLE STEJNOU DÉLKU DELŠÍ, tak auditorský výrok zní:
Gabčina praštěná "teorie" je samozřejmě naprosto VYVRÁCENA
Země nadále přitahuje m/s /s, čili m/s2

3. Nenastane-li ani jeden z případů, zlobí tam odpor vzduchu a přesuneme se zvolna mimo atmosféru, nebo příště použijeme vakuovou trubici.

martin11
Zasloužilý člen

Re: strobo přístroj

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:
martin11 píše:...pro Gabča...
Marťaas :) , ty sice skromě tvrdíš, jak jsi neznalý, ale jako vždy jsi trefil hřebíček :D Je to opravdu jedno, protože my budeme vyhodnocovat takto:

1. Na výsledné fotografii vybereme úsečky, které jsou bezprostředně U METROVÝCH ZNAČEK. Budou - li se tyto úsečky prodlužovat tak, že každá u následující značky bude O STÁLE STEJNOU DÉLKU DELŠÍ, tak auditorský výrok zní:
Naše společná teorie je POTVRZENA
Země zrychluje dráhově, tj. m/s /m, čili 1/s

2. Nebudeme vybírat úsečky u metrových značek. Bude-li každá úsečka OPROTI TÉ BEZPROSTŘEDNĚ PŘEDCHÁZEJÍCÍ O STÁLE STEJNOU DÉLKU DELŠÍ, tak auditorský výrok zní:
Gabčina praštěná "teorie" je samozřejmě naprosto VYVRÁCENA
Země nadále přitahuje m/s /s, čili m/s2

3. Nenastane-li ani jeden z případů, zlobí tam odpor vzduchu a přesuneme se zvolna mimo atmosféru, nebo příště použijeme vakuovou trubici.
...takže tomu mohu rozumět takto : předmět bude padat cca 2 vtřiny...máme k dispozici cca 19 metrů....
když není potřeba přesný počet záblesků, tak to vidím jako že tak 2 záblesky za vteřinu, aby ty usečky byly co nejdelší....ono se to bude blbě z fotky měřit...!!!!.....
...ale o co jde....ty zábleskymusí být naopak....absolutně stejně dlouhé....!!!!!!!!.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....a to zajistí kdo...???....jak mám zajištěno, že že strobo svítí.....přesně 1/250 vt......?????..a druhý záblesk bude ..když bude svítit 1/259...tak mužu celý měření zabalit......martin11 :lol:

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

tak holt

Příspěvek od 1220 »

Strobo mechanický s výbojkou uprostřed, těžký setrvačník bude předookladem konstantních otáček, ale , že by nebylo el. přesný strobo, tomu nevěřím :!: :shock:
K.
Strobo na auta ale určitě slabý bude.
:bye:

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Místo dopadu

Příspěvek od 1220 »

aNONym píše:U kamaráda jsem viděl nepoužívanou trampolínu. Pokud by se dala přímo na střed dopadu (a pořídila síťka na motýly na akurátní rukojeti), tak by se ani nemusela vynášet zpátky celých 19 metrů. :lol: Non
.
akurátní rukojeť to se těším :D
s navijákem
K.

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

strobo přístroj

Příspěvek od JOVA »

Pokud by stačila intenzita té 10W ledky co jsem měl na srazu, tak není problém jí spínat výstupem z krystalového generátoru v jakém koli intervalu s dostatečně přesným časováním.

martin11
Zasloužilý člen

Re: tak holt

Příspěvek od martin11 »

Karel m píše:Strobo mechanický s výbojkou uprostřed, těžký setrvačník bude předookladem konstantních otáček, ale , že by nebylo el. přesný strobo, tomu nevěřím :!: :shock:
K.
Strobo na auta ale určitě slabý bude.
:bye:
....to strobo.....nějaký přenosný....néééé...na raketovém podvalníku......stejně ho chci mít 14 dní před pokusem na stole....abych ho otestoval.....jak na výkon....kam doblejskne...tak na přestnost....délku zážehu...ale to nevím jak....ach jo...zase budu muset přemejšlet...hlavou....martin11 :lol:

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“