Apropó - zahrada ... Když už mluvíme o přírodě a procházkách v ní, musím dodat ještě něco, proč nemůžu jít do přírody namísto voleb...
I mně by se líbilo jít namísto voleb na procházku do přírody, jenže míst, kde by se u nás člověk mohl nadýchat čerstvého vzduchu okolo kvapem ubývá. Jít se s dětmi projít ven, když venku je takový smog, že se špatně dýchá, je zdraví nebezpečné. Za hezkou přírodou nemůžeme vyjít na procházku, ale musíme odjet pryč. Protože máme tu smůlu, že místa, která jsou hezká, skupuje Bakala, aby pod nimi těžil uhlí. Z míst, kde žijeme a na kterých jsme si roky stavěli domy, chaty, zahrady, musíme pryč, protože je chce Bakala.. a my se můžeme jenom bezmocně dívat, jak se z nich před našimi zraky stává měsíční krajina.. země se těžbou uhlí propadá .. místa, kde stály naše domy a kde jsme chodívali na příjemné procházky přírodou jsou i 50 metrů propadlá a na jejich místě stojí černá voda.. cesty, po kterých jezdíme, se musí neustále zvedat o několik metrů, aby zůstalo spojení se světem.. Když jsme si tady stavěli domy, nevěděli jsme, co nás čeká. Odkoupí ti sice ten dům, ale jakous-takous jistotu, že se nebudeš muset stěhovat pryč, máš jenom v paneláku – donedávna.. teď už neplatí ani to.. Tisíce bytů tady patří Bakalovi, které mu slouží k tomu, aby z nich rýžoval prachy, aniž by se o ty byty řádně staral. Zvedá nájemné na neúnosnou míru, a lidé, kteří v nich bydlí, se musí rozhodnout - buď zaplatit byt, nebo si koupí pořádné jídlo a zaplatí za léky.. obojí nelze. V našem kraji je nejvíce bezdomovců a nejvyšší nezaměstnanost. Pracovních příležitosti kvapem ubývá, Bakala zabírá i místa, kde stojí nejenom naše, ale i zahraniční firmy, ve kterých zdejší lidé nacházejí jakous-takous práci.. Je toho mnohem více, než jsem schopna tady napsat….. I já miluji pobyt v přírodě, díky Bakalovi právě přicházím o druhou zděnou chatu se zahradou, kterou jsme si stavěli a budovali proto, abychom v ní mohli, až budeme v důchodě, bydlet a pěstovat si ovoce a zeleninu. Chválabohu, že jsme nestavěli dům, jsou tady lidé, kteří si stavěli domy 3x!!, pokaždé byli ujištováni o tom, že na novém místě budou mít jistotu bydlení. Cha cháá - musí se stěhovat zase! Celý život budovali a ve stáří musí jít nakonec do paneláků, nebo čekat, až se uvolní místo v domově důchodců, protože už nemají sílu začínat znovu - tak dopadli.... Bakala se roztahuje všude. Do bytů, které vlastní, si přiváží ze šluknovska cikány, aby z nich dostal peníze, které jim na nájem přispívá stát. A taky, aby je nasadil tam, kde mu lidé nechtějí prodat svoje domy… možná někdo víte, jak se s cikány, kterým nikdo v ničem nebrání, žije.
Ptali jsme Bakalových lidí, kam až bychom se měli odstěhovat, aby jsme měli jistotu bydlení .... odpověděli, že zásoby uhlí se táhnou až k Olomouci ...
A vy se mi divíte, že se aktivně zapojuji do diskuse o prezidentských volbách. A bráním se tomu, aby Bakala prostřednictvím knížete dostal volnou ruku
…... Tak je to.