Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
milnem
Zasloužilý člen
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Krtek

Příspěvek od milnem »

Oh,objevil se nám na zahradě krtek..Vygooglovala jsem už spoustu metod,ale s čím má jeden úspěch u druhého nefunguje.Máte,prosím,někdo nějaký nápad,který by fungoval?Díky.M.

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Krtek

Příspěvek od A(&F) »

... Pryšec křižmolistý ... osobní zkušenost, ani myši ani krtci ... :) ... u nás v kolonii má tuto rostlinku na své zahrádce snad každej ....

Obrázek
(zdroj obrázku: ... http://www.kkplzen.eu/index.php/forum/2 ... a-lathyris )

... mmch, tady ji také zmiňují ... http://hobby.idnes.cz/krtka-nesmite-zab ... ahrada_bma ...

... jen bacha po ulomení lístku nebo zlomení rostliny na vytékající latex .... někteří jedinci jsou na něj alergičtí ... (doplněno: ... pozor však na oči !!!, možné následky viz http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=128895#p128895 ) ...

--------------------
PeS: ... ... pokud bys chtěla sazeničku, tak písni do SZ ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

plíseň na rajčatech

Příspěvek od cimirek »

V červnovém receptáři je rada, jak bojovat s plísní na rajčatech.
Prý pomůže, když se stonek asi 20cm nad zemí propíchne měděným drátem (cca 1mm x 50mm) a stonek od tohoto místa dolů se natře hustým vápnem.
Možná by se to dalo aplikovat i na jinou vegetaci?

A(&F)
Zasloužilý člen

Lileček poléhavý ... (Jaltomata procumbens) ...

Příspěvek od A(&F) »

... dnes jsem u známého na zahrádce narazil na tuto zajímavou rostlinku ... docela dobře to chutná a netrpí prý žádnými neduhy ... :) ...... jediný, co tak trochu kalí radost, je vlastní velikost plodů ... ale kdo je zvyklej trhat Jostu nebo Černý rybíz, tak by s tím neměl mít problémy ... :D ...

... mmch, velmi zajímavě kvete ...

Obrázek Obrázek
(zdroj obrázků: ... http://www.anniesannuals.com/plt_lst/li ... rodid=3793 )

citace z netu : ... "U nás poměrně neznámá lilkovitá rostlina s malými, kulatými černými plody, chutí připomínající papriky a rajčata, pochází z Mexika. Pěstuje se však mnohem snadněji, než papriky i rajčata! První plody dozrávají již 3 měsíce po výsevu a zrají až do prvních mrazíků. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je to jedna z nejperspektivnějších plodových zelenin, díky své nenáročnosti, bohaté plodnosti (skutečně několik set plodů na rostlinu) a jako jedna z mála plodových zelenin nemívá škůdce ani choroby! Jediná "nevýhoda" je sběr množství plodů. Plody se dají pojídat čerstvé nebo se z nich připravuje řada mexických jídel, různé čalamády, dělali jsme z nich i sladké džemy, které chutí připomínaly jahodový džem. Plody totiž nemají zásadní chuť, která by z nich dělala zeleninu, použitelnou pouze "na slano".

pozn: Dejte si však pozor na záměnu s lilkem černým, který u nás roste planě. Rozlišovací znaky jsou, že jaltomata má listy, větve i plody zcela lysé, lesklé a velmi křehké a šťavnaté, zatímco lilek černý má obzvláště plody matné, větve ochlupené a celá rostlina více dřevnatí. Jaltomata má navíc tmavě- fialovozelenou dužninu zralého plodu, zatímco lilek černý výrazně světle zelenou."

(zdroj: ... http://www.tropik.cz/product.php?id_product=57 )

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

PPP - Pivní Plží Pastička ...

Příspěvek od A(&F) »

... je to sice už poměrně hodně známý způsob hubení Plzáků Španielských, ale pro jistotu, pokud by to snad ještě někdo neznal ...

... kelímek od jogurtu, uřízlou PETku či jinou vhodnou nádobku implementujeme do země (okraj nechat přečuhovat o cca 10 mm výše než je okolní půda, aby se nám tak netopili kolemjdoucí broučci) + naplnit pivem (klidně i zvětralým, jenž ochotně zdarma věnuje každej poctivej hostinskej, co ho zpátky nemixuje hostům do půllitrů) ... a jelikož ta jeho kvasnicová vůně spolehlivě přitáhne všechny plzáky z širokýho okolí (tj. i od sousedů), je dobré s touto pastičkou seznámit aj ostatní zahrádkáře, abyste je zbytečně nepřipravovali o jejich slimejše ... :D ...

... uchlastané plzáky (kteří se opili a utopili) pak následně zkompostujeme std. způsobem ...
... deštěm vyplavení plzáci z pastičky ... bohužel se občas nechá zlákat i nějakej ten šnek ... :? ...
... deštěm vyplavení plzáci z pastičky ... bohužel se občas nechá zlákat i nějakej ten šnek ... :? ...
... a s čerstvým pivem se dostavili i noví štamgasti ... :) ...
... a s čerstvým pivem se dostavili i noví štamgasti ... :) ...
... :bye: ... Anri ...

----------
PeS: ... mmch, staré zvětralé pivo je také velmi vynikajícím hnojivem na různé rostlinky ... např. růže a muškáty, ty ho přímo milují !!! ... :) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Léčivý plevel ... /živý mulč ...

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) píše:... Šruchu již druhým rokem používám jako živý mulč ... díky své silné přisedlosti k zemi tato rostlina velmi účinně udržuje podpovrchovou vlhkost ...
... na snímku níže je pro změnu použitá jako mulč pod brokolicí ... :) ...
Šrucha jako živý mulč ....jpg

milnem
Zasloužilý člen

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Příspěvek od milnem »

Anri a jak to uděláš před zimou-zaryješ šruchu(pokud ryješ),nebo necháš do jara jako u ekoobhospodařování půdy?A hnojíš nějak na zimu nebo na jaře nebo během sezóny?Díky,M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Rytí / hnojení ...

Příspěvek od A(&F) »

... ahoj M ... :) ...

- zásadně nereju ... a hluboce už vůbec ne ... dle mne se tím poškozují vazby v půdě (hlavne mycelia) .... a je to zbytečná práce navíc (tu ať si odmakaj žížaly, když jim poskytuji byt a stravu ;) ) ..... půdu na povrchu maximálně občas trochu zkypřím během jejího přihrnování ...
- Šruchu, kterou nespotřebujeme, nechávám na záhoncích ... stejně jako spoustu dalšího (např. mulč z trávy, ten tam také ponechávám) ... přes zimu se to beztak většinou skoro všechno rozloží ...
- bio zbytky a odpad ze zahrady (i z domova) dávám "uzrát" na jeden ze dvou putovních kompostů + na jeden, co je neputovní ... (dávám tam vše, vč. shnilého/plesnivého ovoce, rozdrcených větví i plevele) ...
- hnojím zásadně pouze tímto kompostem, popř. čistým popelem ze dřeva či slámy (který si vozím od známého) ... nebo také dlouho odleželým hnojem (neb kousek od "pívovárku" je kus již zarostlýho pole ve velikosti fotbalovýho hřiště, kde byl ještě před cca 10 roky ve velkém skladován hnůj ... a pořád ho tam ještě hodně zbylo ...... mám to od majitele pozemku dovolený, tudíž už jsem tam pár tun ručně odtěžil ... je jako dort ... :D ) ... krom toho používám již dříve zmíněné slupky od banánů, zvětralé pivo, atd. ...... pozn. otěcko kdys před více jak 40-ti roky několikrát na zahrádku navezl haldy pilin a kůry pro zlehčení půdy (díky čemuž nám občas mezi kytkama a na záhonech dodnes rostou různý houby, např. žampiony a dokonce čas od času i smrže :P ) ...... pro piliny si do spřátelené truhlárny proto chodím také ... taková dlouholetá rodinná tradice ... ;) ...
Smrže ....jpg
- zmíněná bio hnojiva dávám při sázení pod sazenice + trochu ještě naházím kolem volně na záhony a proleju vodou ... uprostřed sezóny pak ještě jednou přihnojím z vrchu ... krom zmíněného mám dosti velkou spotřebu kopřiv na jíchy, do kterých přidávám i některé plevele (http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkov ... z-plevele/ ) ...
- :arrow: :arrow: ... chemická hnojiva tak vůbec nepoužívám (s výjimkou hnojiva pod borůvky :dknow: ) ... i přesto máme krásné zdravé rostliny s velkými plody plných chutí ...
- stejně tak nepoužívám ani žádné chemické pesticidy, herbicidy, fungicidy, insekticidy či jiné podobné svinstvo-idy (což zakazuji i sousedům, včetně používání údajně neškodného Ron-Up-u ... :evil: ) ...
- na postřiky proti mšicím (krom škvorů a berušek + ještě jedné finty, o které taky časem napíši) používám pouze odvar z tabáku (popř. výluh z "vajglů", jimiž se samozásobuji ... :dknow: :smoke: ) ... a také kyselé mléko jako ochranu před plísňovými chorobami listů (réva, angrešt, atd.) ...
- jediné, co občas kupuji, je rašelina pod kytky (nebo pro skladování hlíz) ...

... zkrátka, snažím se co nejvíce kopírovat přírodu ... :) ...

... na to, že to kdysi byla obyčejná jílovitá půda plná kamení (důlní výsypka), tak je ta zemina dnes již zlatá ... teda vlastně "skoročerná" ...... beru ji aj pro domácí kytičky a zatím si žádná nestěžovala ... ;) ...

-----------
PeS: ... krom této příměstské zahrádky mám ještě jednu "divokou" uprostřed mladýho lesa kus od vsi, kde pouze zaseju a zbytek už ponechávám absolutně pouze na přírodě ...... občas mi ji sice zvěř lehce zdecimuje, ale to už k tomu patří ... vždycky mi tam trochu nechají, abych si mohl také zobnout, když jdu okolo ... ;) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Pro pobavení ...

Příspěvek od A(&F) »

... když jsem dnes v noci usínal, z kuchyně jsem občas zaslechl cinknutí, ale nepodařilo se mi najít jeho zdroj ... až ráno bylo vše jasné ...... všude na lince i na podlaze se válely malé bílé kuličky ... :bhead: ...... o víkendu jsme si totiž z výletu přinesli několik bohatých stvolů hořčice coby dekoraci ... :) ...... a ty, jak ve váze na skříňce u stropu konečně doschly, začaly pukat a střílet hořčičné semínka po celé místnosti ... :D ...

... njn ... :dknow: ... chybama se holt člověk učí ... ;) ...

Obrázek
(zdroj obrázku: ... http://www.energen.info/cs/plodina/1-ma ... a-horcice/)

milnem
Zasloužilý člen

Příspěvek od milnem »

Díky Anri,taky se pokouším zahradničit podobně,i když se teprve učím.S ploskořezem to jde docela dobře.Velice si jej chválím,má jen jednu "nevýhodu"-párkrát jsem si s ním zlikvidovala i ty správné kličící rostlinky.No za to ale ploskořez nemůže,hm.M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

milnem píše:...taky se pokouším zahradničit podobně,i když se teprve učím...
... pokud člověk zahradničí, tak se učí celý život ... ;) ...

... jinak u mě bylo největším problémem přesvědčit matku, aby se vůbec nestarala o moji část zahrady ... :D ... ale jak pomalu stárne, tak čím dál tím více pokukuje po mnou užívaných metodách, které podstatně zjednodušují údržbu zahrádky, přičemž to zároveň prospívá i rostlinám ... :) ...... letos dokonce už sama od sebe použila mnou kdys dovezené knihařské kartony pod okurky, takže se teď tolik nemusí zalévat a už vůbec ne plít ... :ewhistle: ...

milnem
Zasloužilý člen

Příspěvek od milnem »

No jo,ale prý se pod těma kartonama rádi drží slimáci?M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: prý se pod těma kartonama rádi drží slimáci ...

Příspěvek od A(&F) »

... nedrží, neb ti se raději ládují pivem ... :D :D :D ... ;) ...

milnem
Zasloužilý člen

Příspěvek od milnem »

Aha....Ale to pivo Tě musí přijít dost draze-jakou mají spotřebu?M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: spotřeba piva ...

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) v PPP - Pivní Plží Pastička píše:... klidně i zvětralým, jenž ochotně zdarma věnuje každej poctivej hostinskej, co ho zpátky nemixuje hostům do půllitrů ...
... ;) ...

... a pokud neprší, tak je pastička účinná i několik týdnů ... stačí jenom čas od času vyndat utonulý slimejše .... a doplňovat to, co do sebe "absorbovali" ... :D ...

(... nebo snad "absorbovaly" ?? ... když už jsou mrtví ?? ... :ethink: ... :laugh: :laugh: ...)

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“