A(&F) píše:
... proto také slípky ve velkochovech snášejí mnohem kratší dobu svého života než pipinky pobíhající na zdravém povětří dvorku ...... je vcelku běžná praxe, že velko-snášírny již nenosné kusy odprodávají drobným chovatelům, kterým tyto pak (díky výběhu) začnou znovu snášet vajíčka ... krásný velký ... a se žlutým žloutkem ...
...
Přesně tak! Slípky ve velkochovech se dožívají max dvou let života, pak jsou prodány po 20Kč na polívku. Taky jsem je měl. Po čase obrostou peřím, který v drůbežárně nemají, naučí se chodit, hrabat a zobat ze země. A nesou.
Ale přecejen mám raději mladé kuřice koupené od chovatelů. Tyhle slepičky u mne mají absolutní demokracii. Volný výběh, letos i kohouta
Pouze v květnu a červnu, nemůžou na celou zahradu. Snášejí mi za to pěkný, velký vajíčka a dožívají se docela úctyhodnýho věku. 7-10 let není výjimkou. Ekonomové to asi nepochopí, ale živý tvor má u mě prostě tak nějak taky svoje práva...
Problém nastane, když je stará slípka nemocná, a bylo by lépe ji utratit!
Tehdy se začneme se synem a zeťákem dohadovat, kdo "to udělá" tak dlouho, až se chudák slípka na nás nemůže dívat a chcípne raději sama...
Jinak slepičkám budiž chvála, je to nejužitečnější a nejméně náročné domácí "zvířátko".