Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
milnem
Zasloužilý člen
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Příspěvek od milnem »

Díky Anri,snad ještě napíšu abych aspoň trochu přispěla o kompostu,který jsem viděla na jednom obrázku a pokládám jeho provedení za docela dobrý nápad.Na 1 m širokém záhoně byla udělána příčně možná půlmetrová (nebo uzší )ohrádka na kompost,vysoká asi 30 cm.Docela mne to zaujalo.Jednak rostliny u kompostu lépe rostou a jednak na jaře zvednu ohrádku a posunu a kompost rozhrábnu.Možná to někdy vyzkouším.
:) M.

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: kompost ...

Příspěvek od A(&F) »

... jj ... přesně takto fungují aj ty mé "putovní", avšak bez ohrádky ... :) ... během jejich dočasného umístění na nich ještě pěstuji cukety nebo dýně, jejichž šlahouny odkláním bokem (někdy aj na stromy nebo na plot směřující do kolonie) ...

... letos k nim ještě přibyl další putovní, anžto vlivem zimy to nevydržel jeden z plastových sudů s vodou (takovej ten zelenej, co se prodávají v Bau-Obi za cca 300 až 400 korun) ... přestože je konický a byl do půlky zakopán do země, tak totálně vymrzl a paprsčitě mu popraskalo dno, což už bohužel opravit nejde :? *** ..... tudíž jsem na jaře nastartoval řetězovku a odstranil ho ve stylu "Texaský masakr" (vyřízl jsem ho ;)), ... šlo to velice lehce, ale štít nebo alespoň ochranné brýle jsou při této činnosti podmínkou, odletují kousky !!! ...... takže teď ten sud stojí obráceně (tzn. tím užším nahoru) v jednom rohu zahrady a je postupně plněn ... dokonce to ani nevypadá tak blbě, jak by se mohlo z popisu možná zdát ...... no, a až bude potřeba, tak díky svému konickému tvaru půjde lehce zvednout (teda doufám :D) ...

--------------
*** .... jinak drobné i větší (dlouhé) praskliny na sudech běžně opravuji Soudalím Turbo FIX ALLem, ... :good: ... geniální to záležitost na všemožný opravy, lepení či přidělávání čehokoliv na cokoliv (funguje dokonce i pod vodou, např. při zacelování dírek ve dně nebo boku nafukovacího bazénu, vyzkoušeno) ...... ale nejčastěji tím opravuji dceřiný a moje kecky, neb ta dnešní obuf fakt fůbec nic nefydrží ... :angel: ...

[youtube][/youtube] [youtube][/youtube]

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

milnem píše:ale prý se pod těma kartonama rádi drží slimáci ...
... zkontroloval jsem prostor pod všemi kartony a nebyl tam ani jedinej ... :) ...
Kartony pod okurkami ....jpg
... zcela bez slimáků, ale se spoustou žížal ....jpg
... pokud mají knajpu za rohem, tak fakt nedrží ... :D ...... pívo je jim asi milejší ... :dknow: ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Igi
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igi »

Tak dneska jdu přebírat zahrádku v kolonii. Nemám vůbec žádné vybavení(a peněz zrovna moc taky ne :-D :-( ), bude mi stačit když si koupím jen ploskořez, jak jsem o něm někde četl, že to je univerzální nástroj? Dá se s tím i např. nějak pohodlně sekat trávník?

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: nová zahrádka / ploskořez ...

Příspěvek od A(&F) »

... gratuluji ... :good: ... vítej v klubu podobně "postižených" ... :D ...

... co se týče ploskořezu coby nástroje na sekání trávy, tak záleží, jak velká plocha to bude ... ;) ... nicméně na sekání je lepší tzv. asijský srp na rýži (viz bojový nástroj Kama ), se kterým se dle mého názoru zachází snázeji než s klasickým srpem (používá se celé paže a nikoliv jen zápěstí) a téměř uň nehrozí sebezranění, protože čepel směřuje od sekáče ...... ve viatnamskejch "supermarketech" k sehnání již od cca 70,- ... zkrátka taková trochu jiná kosa do ruky ... :) ...

Igi
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igi »

Díky, zkusím se po tom podívat. Jinak pozemek má plochu 99m čtverečných + je nad ním svah cca 30m č. o který se musím taky starat. Jinak ten ploskořez jsem našel jen v jednom eshopu za 410kč. Ty jej taky používáš? Co bys mi prosím tě ještě tak do začátku doporučil? Tím nemyslím třeba jen nástroje, ale tak všeobecně. "Klasické" pěstování zeleniny znám od babičky, které jsem pomáhal v dětství na zahrádce.

milnem
Zasloužilý člen
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Příspěvek od milnem »

Jen malá poznámka k ploskořezu-používám dvě velikosti (koupila jsem sadu dvou)a obě se mi osvědčily.Malý ploskořez používám na jemnější práci v už osázených záhonech,větší na vše ostatní.M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Sweet grass - sladká zubří tráva ...

Příspěvek od A(&F) »

... nebo-li Tomkovice vonná (Hierochloe odorata ..... hiros = svatý / chloe = tráva) ...

... uprostřed proběhlého týdne jsem byl od postaršího zahrádkářského páru v hluboce důchodovém věku obdarován odkopkem trávy, o níž jsem vždycky zatím jenom četl a moc po ní toužil ... takže mi to udělalo převelikou radost ... :) ...
Tomkovice ....jpg
... indiáni ji používali jako vykuřovadlo pro vyhánění zlých duchů a vplétali si ji do vlasů ... spletená do copánků slouží jako rituální předmět ..... a severské národy ji pak dávali do polštářů nebo pod postel pro klidné snění, popř. pro zvýšení touhy na milování (copak asi obsahuje za silice?? ... :ethink: ) ...... a jelikož tato tráva slouží aj jako základ chutě, vůně i barvy legendárního nápoje zvaného Zubrovka (dnes vyráběného především v Polsku pod názvem Zubrowka), neodolal jsem a jedno stéblo s lístkem dal vylouhovat do půl litru vodky ...... již druhý den byl tento počin přítulou oceněn slovy: "no konečně pořádnej experiment" ... :D ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Léčivý plevel ... /živý mulč ...

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) píše:... na snímku je pro změnu požitá jako mulč pod brokolicí ...
... nad níž se rozkládá broskvůňka, kterážto když se letos zjara obsypala hustě květy, tak vypadala skoro jako sakura ... až jsem měl strach, že pokud se urodí jen dvacetina z květů, tak ji to zlomí ...... no a urodilo se (jsou to přímo hrozny) ..... tudíž již týden dennodenně domů nosím 10l kbelík "padančat", které díky šruše (rostoucí spolu s jahodníky pod celou dopadovou plochou) nejsou oproti předcházejícím létům vůbec pomlácené ... :) ...

... a takhle vypadá naše "broskvička" poté, co nás obdarovala už cca 60-ti kilogramy nádherně voňavých sladkých plodů ... v posledních dnech nám broskvová šťáva teče ven pomalu i ušima ... :D ...
Brokvo braní 2013 ....jpg
... pohled z druhé strany ... :) ...
... pohled z druhé strany ... :) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: kompost ...

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) píše:na nich ještě pěstuji cukety nebo dýně, jejichž šlahouny odkláním bokem (někdy aj na stromy nebo na plot směřující do kolonie) ...
... takhle se nám letos rozběhla jedna dýňa, která se sama přes meruňku vyšplhala až do koruny vedlejší jabloně, která teď kvete žlutě ... :D ...
Dýně na jabloni ....jpg
Plodící jabloň ....jpg
Druhý konec dýně ....jpg

kachna
Zasloužilý člen
Dal: 419 poděkování
Dostal: 437 poděkování

Příspěvek od kachna »

Anri, jsi zahradnický mág!!!! Takovou obsypanou broskvoň jsem v životě neviděla, i ta jablůňka s žlutým plodem je parádní. Gratuluju.
kachna

Nepotřebuješ věřit každé myšlence, která tě napadne!
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Broskev ...

Příspěvek od A(&F) »

kachna píše:Anri, jsi zahradnický mág!!!! Takovou obsypanou broskvoň jsem v životě neviděla ....
Ahoj Káchen, ...

... to možná bude tím, že jsem jí po minuloroční neúrodě (přestože nádherně kvetla http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=105195#p105195 ) pořád dokola pouštěl "Obří broskev" ... :D :D ....... takže Kačko, moc děkuji za pochvalu, ale na té letošní nadílce má zásluhu především matka příroda ... :) ... (i přestože stromy pravidelně "močně zalévám" ... :angel: ) ...... pravda, díky dlouholeté snaze o "bio hospodaření bez chemie" máme zeminu krásnou se spoustou žížal, ze které nám po celé zahradě vyrůstají žampiony (těch už všichni také máme plné zuby :mrgreen: , zřejmě výsledek to kdys urobeného experimentu s navezením cca půldruhé tuny koňskýho hnoje, do nějž se předem zamíchalo 10 kg žampionové sadby), což v podstatě svědčí o tom, že půdní ekosystém zřejmě funguje správně tak jak má ...

... ty žampiony nám rostou opravdu všude ... na trávníku, na skalce, mezi kytkama, dokonce i na neporejpanejch záhonech, prostě skoro všude ... a krom nich i jiné houby, např. mezi bramborama, celerem, kotvičníkem a "čtyřbočí" (což je špenát, kterýmu nevadí léto) ... před cca deseti lety se nám na trávníku dokonce vyklubalo 5 velkejch vatovců v řízkový kvalitě ... :jump: ...
Žampiony, kam se podíváš ....jpg
Houbičky ....jpg
... jinak na té broskvoni je úžasné, že plody rostou přímo aj na hlavních větvích ... :shock: ... a když je češeš, tak vzduch je provoněný v úplně celé koruně stromu ... hmm .... :) ...
Broskvobraní 2013 ....jpg
Broskvobraní 2013 .....jpg
Broskvobraní 2013 ......jpg
... mmch, když jsem dnes večer dovalil dom novou várku cca 15 kil broskví, tak se na mě přítula vyděšeně podívala, rezolutně zakroutila hlavou a následně (při protočení očí :roll: ) rezignovaně odešla pryč z kuchyně :D , čímž jsem ipso facto na to zůstal zcela sám (ty dnešní mladý holky zkrátka vůbec nic nevydrží :laugh: ) ... a to jsem přitom dalších minimálně 10 kilo uložil do sklepa (na lískách v PE pytli s atmosférou CO2, ... snad tam nějaký ten čas vydrží bez úhony ... neb broskve jsem ještě "krechtovat" nezkoušel) ...

... jó, mít zahradu je fajn ...... člověk si tam bezvadně vyčistí hlavu, přijde na jiný myšlenky, taky víš co jíš ...... ale jinak je to o neskutečný hromadě práce za každýho počasí ... a následně i o času se zpracováním úrody ...... jen škoda, že nežiju někde, kde se dá zahradničit po celý rok ... ;) ...

-------------------
PeS: ... když se Ti tak líbila, do předchozího příspěvku jsem doplnil i druhý konec "jabloňové dýně" ...

Igi
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igi »

Fakt pěkná zahrada A(&F) ;-) Ryješ zahradu nebo to necháváš tak, jak se píše v nějaké te brožurce k ploskořezu? Moc se mi nechce, ale zase bych tam aspoň zaryl vytrhanej plevel co rostl na celé zahradě, je to vůbec dobrej nápad? Kompost ani hnůj nemám.

kachna
Zasloužilý člen
Dal: 419 poděkování
Dostal: 437 poděkování

Příspěvek od kachna »

A(&F) píše:...když jsem dnes večer dovalil dom novou várku cca 15 kil broskví, tak se na mě přítula vyděšeně podívala, rezolutně zakroutila hlavou a následně (při zakroucení očima :roll: ) rezignovaně odešla pryč z kuchyně :D...
To se jí nedivím, když už to byl kolikátý den. :D
Ale jinak jak říkám - jsi zahradnický čaroděj! :shock:
A(&F) píše:..... jen škoda, že nežiju někde, kde se dá zahradničit po celý rok ... ;) ...
Buď rád, aspoň si oddychneš, načerpáš síly a pojaru hurá na další zázraky!
Přečetla jsem si i tvé povídání o hnojení... zajímavé a inspirující :) Mám letošní zkušenosti s holčičí tekutinou - tak krásné muškáty jsem na oknech nikdy neměla. :D (Kdybych sem uměla vkládat fotky, pochlubila bych se.)
Tak ať se daří, mágu!
kachna

Nepotřebuješ věřit každé myšlence, která tě napadne!
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
kachna píše:(Kdybych sem uměla vkládat fotky, pochlubila bych se.)
Když píšeš příspěvek, tak dole pod ním máš máš sekci "Příloha" - ťukneš na [Vybrat soubor] a otevře se Ti přehled toho, co máš v počítači - najdeš si složku, kde máš "tu" fotku a buď ji označíš a ťukneš na [Otevřít] a nebo na ni jenom dvakrát ťukneš. Do políčka Poznámka můžeš napsat svůj text k obrázku a potom [Přiložit soubor]. Když přikládáš víc obrázků, tak to jenom zopakuješ, ale řadí se Ti "odzadu" - ten poslední bude první.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“