jeff píše:Ahoj Slávku!
Dík za odpověď. Souhlasím s Tebou, že ta podkova není až taková, jak by měla vypadat, ........... Jeff
Nazdar Jeffe,
Takže jsi postavil "Co Kdyby?" a víš to. To je fajn. Taky jsem jich dost dal v životě dohromady. Vyplatilo se mi to ale jenom jednou, i když královsky. Jinak bych nebyl tam kde jsem. Pokud to chceš zkoušet dál, je skutečně potřeba postavit dostatečně odpovídající konstrukci. Tohle je důvod, proč jsem to ani nezkoušel, nemám na to, a proč jsem se se svými trafy spřáhl s profíky, a eventuálně se učím, jak ty věci dělat podle pravidel. V životě se mi stalo nejednou, že mne nesprávně postavený pokus odradil od dobrého nápadu. Budící cívku bych napoprvé nezkoušel, zbytečně žere proud a do začátku, dokud si člověk neomaká jak se věci mají, to taky může pokus zabít. Trand'áky mi vyrobit nejsou problém, ale ten rotor magnet ano. To jsou na mne dost velký peníze. Skutečně by to šlo ošidit magnetem jako součástí osy rotoru, ale taky to není až tak jednoduché, protože musí být solidní, ne toroid kolem řekněme kovové mechanické osy, a mechanicky to nevypadá dobře, muselo by to být nějak lepené a já moc na lepení nevěřím, zvlášt' když se to má dost točit.
Další věc je poměr mezi motorem a generátorem. Vzhledem k tomu, že by to mělo eliminovat Lenze, motorek nemusí být relativně moc velký a tedy dlabat elektriku jenom na své odpory a tření atd. Pokud bude rotor generátoru odpovídat trafům svou masou, asi by v něm bylo dost setrvačnosti na to, aby se generátor moc neškubal.
Pokud tomu budeš chtít dát znova skutečně dobrou šanci, pošli SZ, ještě Ti k tomu něco pvim.
Ahoj, Slávek.
P.S. Co máš Ty s nohama? Mně se ty moje snaží dát výpověd' a dělám co můžu, abych jim to zatrhnul.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.