Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Standartní Alternátory a El.motory
Moderátor: rival
ano tym vinutim na statore som si myslel aj ja a na neho je paralelne pripojeny kondenzator 20mikroF 450V neelektrolyt . tak som to videl ked som to mal rozobrate. Cize ak by som iba ten samotny generator bez motora iba tak roztocil rukou tak by ozaj mal dat nejake male mA mozno mikroA na svorkach statoroveho vinutia? No ked uz len rukou preto mA mikroA.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Ak je stator a aj rotor skladaný z tenkých plechov, bez budenia nezískaš nič, lebo v plechoch je zbytkový magnetizmus prakticky nulový (ako v transformátore).Anonymous píše:ano tym vinutim na statore som si myslel aj ja a na neho je paralelne pripojeny kondenzator 20mikroF 450V neelektrolyt . tak som to videl ked som to mal rozobrate. Cize ak by som iba ten samotny generator bez motora iba tak roztocil rukou tak by ozaj mal dat nejake male mA mozno mikroA na svorkach statoroveho vinutia? No ked uz len rukou preto mA mikroA.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Elektro:
Máš pravdu s tou tatrovkou (zrejme staršou), také riešenie ma nenapadlo. Má určite nevýhodu v zhoršenej účinnosti budenia v dôsledku nutne väčšieho rozptylového poľa a dvoch vzduchových medzier. Čo som však ja videl tatrovky, všetky mali klasický alternátor ako v osobáku.
S tými plechmi je to trocha zložitejšie, či majú plechy významnú remanenciu závisí od materiálu plechov. Nie je podstatná remanencia, ale celková plocha hysteréznej slučky, ktorá môže byť malá aj keď je remanencia značná. Práve remanencia plechov má za následok vyhadzovanie ističov pri zapínaní trafa na sieť.
Máš pravdu s tou tatrovkou (zrejme staršou), také riešenie ma nenapadlo. Má určite nevýhodu v zhoršenej účinnosti budenia v dôsledku nutne väčšieho rozptylového poľa a dvoch vzduchových medzier. Čo som však ja videl tatrovky, všetky mali klasický alternátor ako v osobáku.
S tými plechmi je to trocha zložitejšie, či majú plechy významnú remanenciu závisí od materiálu plechov. Nie je podstatná remanencia, ale celková plocha hysteréznej slučky, ktorá môže byť malá aj keď je remanencia značná. Práve remanencia plechov má za následok vyhadzovanie ističov pri zapínaní trafa na sieť.
-
- Zasloužilý člen
Na rotore často bývajú zafrézované malé magnety za účelom akoby garantovania remanencie. Taký generátor sa dokáže potom sám nabudiť (ak na to nestačí jeho vlastná remanencia). V princípe sa každý klasický alternátor môže sám nabudiť (lebo mag.materiál bez remanencie nemáme), ale otáčky samonabudenia môžu byť mechanicky neúnosné. Ten malý magnet ale na budenie samostatne nestačí.
-
- Zasloužilý člen
La, všechno takové je možné, jde o to, zjistit, co je to podstatné.
Rewers6, 2 malé magnety zafrézované a prilepené do rotora. Ide to ale aj cez remanenciu plechov, ak je dostatočná a dovolí to regulátor. Tie magnety to uľahčujú v tom, že je aj pri nižších otáčkych dostatočné napätie, aby to prešlo cez usmerňovacie diódy regulátora, no a kladná spätná väzba môže začať. Samobudiace alty sa však dajú riešiť viacerými spôsobmi.
Rewers6, 2 malé magnety zafrézované a prilepené do rotora. Ide to ale aj cez remanenciu plechov, ak je dostatočná a dovolí to regulátor. Tie magnety to uľahčujú v tom, že je aj pri nižších otáčkych dostatočné napätie, aby to prešlo cez usmerňovacie diódy regulátora, no a kladná spätná väzba môže začať. Samobudiace alty sa však dajú riešiť viacerými spôsobmi.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: vinutí a tak
Vlákno vyčištěno 16.3.2012 SDK
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.