Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nástroj

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše: Potřebuju poradit, jak by jste vyrobili tento nástroj. Potřebuju nutně.
Je to zvukový úlet. Zřejmě to bude ocel. Bojím se bronzu. Co myslíte?

Koupit se to na celém světě nedá. Jinak bych neotravoval.
Od té chvíle, co jsem to viděl o tom přemýšlím. Napadlo mě - co to nevyrábět celé, ale jen dodělat něco, co už je hotové. Třeba velké nerezové mísy z kuchyně. Možná stačí na nich udělat ty bobíky a už to bude.
Jednou jsem byl na jednom posezení, kde jsme zkoušeli hrát na Tibetské mísy. Když jsem přišel domů, vytahal jsem manželce všechny nerezové mísy, co měla v kuchyni. Dvě z nich opravdu hrály. Jen jsou moc lehké, tak jsem do nich nalil trochu vody. Tak hrály a ještě hladina dělala zajímavé obrazce. Takže nejdřív bych mísu otestoval, zda hraje, jako tibetská a následně bych ji vylepšil těma bobíkama. Asi se několik prvních mís nepovede hned naladit, ale myslím, že časem to půjde. Když si to dobře prohlédnete, kolem bobíku je ještě kus roviny, ale ne na všech, tak nevím, jak moc je to důležité. Mít trochu víc času, jdu hned do toho.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
jarda ovčák svitavy píše: Potřebuju poradit, jak by jste vyrobili tento nástroj. Potřebuju nutně.
Je to zvukový úlet. Zřejmě to bude ocel. Bojím se bronzu. Co myslíte?

Koupit se to na celém světě nedá. Jinak bych neotravoval.
Od té chvíle, co jsem to viděl o tom přemýšlím. Napadlo mě - co to nevyrábět celé, ale jen dodělat něco, co už je hotové. Třeba velké nerezové mísy z kuchyně. Možná stačí na nich udělat ty bobíky a už to bude.
Jednou jsem byl na jednom posezení, kde jsme zkoušeli hrát na Tibetské mísy. Když jsem přišel domů, vytahal jsem manželce všechny nerezové mísy, co měla v kuchyni. Dvě z nich opravdu hrály. Jen jsou moc lehké, tak jsem do nich nalil trochu vody. Tak hrály a ještě hladina dělala zajímavé obrazce. Takže nejdřív bych mísu otestoval, zda hraje, jako tibetská a následně bych ji vylepšil těma bobíkama. Asi se několik prvních mís nepovede hned naladit, ale myslím, že časem to půjde. Když si to dobře prohlédnete, kolem bobíku je ještě kus roviny, ale ne na všech, tak nevím, jak moc je to důležité. Mít trochu víc času, jdu hned do toho.
...zdravím experimentátory....připojuju se do hudebního týmu experimentátorů...
...k tomu talíři - míse...někde jsem to zahlédl...a nevěděl co to je...teď vím....proč píšu...nahoře je nějaké....záhadné závažíčko.....mam pocit , že tím se to dolaďuje...a potom....ta část co je mezi nohama je nějak odcloněná od horní části.....protože spodní část nehraje ...jen ta horní.....
....víc o tom zatím nevím...ale hudba je to líbezná... :idea: ..martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Martin11 píše:

...zdravím experimentátory....připojuju se do hudebního týmu experimentátorů...
...k tomu talíři - míse...někde jsem to zahlédl...a nevěděl co to je...teď vím....proč píšu...nahoře je nějaké....záhadné závažíčko.....mam pocit , že tím se to dolaďuje...a potom....ta část co je mezi nohama je nějak odcloněná od horní části.....protože spodní část nehraje ...jen ta horní.....
....víc o tom zatím nevím...ale hudba je to líbezná... Idea ..martin11 Laughing
Souhlasím, taky bych horní a dolní část nespojoval a nechal mezi tím malou škvíru. I když hlavní část zvuku odchází spodem tou dírou Helmholtzova rezonátoru, myslím, že spojení polokoulí by tlumilo vibrace. Na druhou stranu, pokud píšou o Helmholtzově rezonátoru, měla by být dutina uzavřená (kromě té jedné díry dole)
V příloze přidávám, jak spočítat tu spodní díru.:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Ilem dne pon 31 srp 2009 13:57, celkem upraveno 3 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Mno, koukám, že zvuky mají příznivce. To je paráááda. Já se MUSÍM pochlubit posledním přírůstkem do rodiny vyluzovačů zvuků. Navar tomu říká trouba z jericha...má to metr v průměru a váží to 40 kg.Půjde tomu obléknout kůže z býka či jiného mastodonta, co seženu. Ten hluboký zvuk mi bude odměnou. Jináč bezva jsou trubky z mědí i bronzu. Pokud máte paličku omotanou filcem, tak uder téměř zmizí a zústane to známé úúúúáááááááúúúúúúááááá. Stoprocentně tam škvíra bude. Navar mi nechá poklice ze stovky, tak uvidíme.Žádné nádobí z domu se nehodí. Leda uříznout flexou kus propanbutanové lahve. Bez kostkovaného ručníku na hlavě bych do toho nešel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Dobrý předtvar by taky mohla být rýžovací pánev http://www.odklepnuto.cz/image-view.php?id=6014159

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...vyluzovači...

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák svitavy píše:Mno, koukám, že zvuky mají příznivce. To je paráááda. Já se MUSÍM pochlubit posledním přírůstkem do rodiny vyluzovačů zvuků. Navar tomu říká trouba z jericha...má to metr v průměru a váží to 40 kg.Půjde tomu obléknout kůže z býka či jiného mastodonta, co seženu. Ten hluboký zvuk mi bude odměnou. Jináč bezva jsou trubky z mědí i bronzu. Pokud máte paličku omotanou filcem, tak uder téměř zmizí a zústane to známé úúúúáááááááúúúúúúááááá. Stoprocentně tam škvíra bude. Navar mi nechá poklice ze stovky, tak uvidíme.Žádné nádobí z domu se nehodí. Leda uříznout flexou kus propanbutanové lahve. Bez kostkovaného ručníku na hlavě bych do toho nešel.
...trouby z Jericha.....40 kg....hm.... :good: ....někde jsem zcela seriozně zaslechl, že jimi lze...!!!....vyloudiu cca 6 Hz...a bourat tím zdi a domy a tak....???....on když barák chytne takovouhle rezonanci....tak je to jasný.....také se to dá ...???..prý spočítat ....ale matika je muj nepřítel...nebo spíše já její.....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pro vyluzovače

Příspěvek od la »

Já věděl, že sem někde viděl výrobce :ewhistle: veliký až moc.Možná dělaj i malý.
http://www.rst-metall.cz/home/dna.php
další odsud asi bere sigma.to bude 3mm tlouštka materiálu
http://www.pro-steel.cz/?clanek=2
http://www.pro-steel.cz/?clanek=3

Dvell
Zasloužilý člen

Re: ...vyluzovači...

Příspěvek od Dvell »

martin11 píše: ...trouby z Jericha.....40 kg....hm.... :good: ....někde jsem zcela seriozně zaslechl, že jimi lze...!!!....vyloudiu cca 6 Hz...a bourat tím zdi a domy a tak....???....on když barák chytne takovouhle rezonanci....tak je to jasný.....také se to dá ...???..prý spočítat ....ale matika je muj nepřítel...nebo spíše já její.....martin11 :lol:
No ano ale s tím není až taková sranda viz http://www.zvlastnezbrane.estranky.sk/c ... ove-zbrane a dokonce jsem čet i o výzkumu kdy kompresorem hnaly vzduch do obrovské píšťali, nemůžu o tom najít žádnou zmínku ale tuším že ta píšťala měla 8metrů na délku a 3metry na průměr, tím si ovšem nejsem jist ale psali tam že několik dělníků továrny kde to testovali ten test nepřežili. Jen jsem chtěl upozornit že když budete bourat dům dejte pozor ať na Vás nespadne ;)

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

trouby

Příspěvek od Akord »

Tak já jsem delal jednu drevenou organovou píšťalu, a jsou to mrchy, chce to své. Pak jsem narazil na jednoho neodbytného, co chtel takovou jerichotroubu zkusit, no a spočítal jsem mu proporce, není to nejak složité. Použil kanalizační PVC 2x6m dlouhou, kolem 200mm prumeru, otvor vhodného tvaru, vhodný nábeh a hnal to dmychadlem asi 2kW. Melo to pod 10Hz, frekvence je určena prevážne délkou. Nebylo to podle nej nic tak hrozné, pouze subjektivní potíže a drnčení oken kolem. Už si presne ani nepamatuju, jaký byl účel, zda myši, nebo zlodeji... Helmholtzuv rezonátor vychází na takovou nízkou frekvenci dosti velký, a problém není ani velikost, jak potrebná tuhost sten a s tím spojena hmotnost, pak ho nejde budit dmychadlem jako píšťalu, reprák má rezonanci moc vysoko a muselo by se zvážit, co s tím. Rekl bych, že dnešní stavby jerichotrouby nezbourají. To si tam kdysi musel nekdo všimnout nejaké nedostatky ve statice, nebo jiný efekt, aby neco takové mohlo mít účinek, treba i napájené z foukacích mechu. Nebo to šlo trochu na nervy.
Dvell 8m délky na prumeru 3m rezonovat nebude, spíše 0.3m, a to už je docela normální trouba, na uvedenou frekvenci ale príliš krátká.
To tak udelat z Kadlína infravysílač...a zasoutežit si :)

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Pro Jardu

Příspěvek od NAVAR »

Jaroušku,
co mne ještě napadlo tak na různé vyluzovače zvuku by se možná dala použít i nějaká pánev stylem Asia Wok. Poklice Ti samozřejmě dodám, zase bude v chalupě o trochu šrotu méně. Propanbutanovou láhev raději neřeš(ž). Ona i taková cisterna kdyby se jí čela odřízly by byla dobrá věc.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

O něčem jiném

Příspěvek od Merlin »

Ten hoch velmi dobře ví, o čem mluví.. a nejde jen o Maďarsko a Slovensko!

http://chelemendik.sk/ShowDoc.php?d=120 ... ske_Kosovo

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Moc pěkné, jen mi tam chybí to světlo na konci tunelu.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

o nečem jiném

Příspěvek od lajos »

I jako maďar musím uznat že v tom článku je 99% pravdy. Skutečnosti o výprodej Maďarska jsou dost známé, snad byli ještě lepší v tunelování než my.
Jen mi zatím není jasné, až pojedu na Slovensko a někde cestou promluvím maďarsky náhodou v oblasti kde bude míň než 20% maďarů-jestli mi můžou dát také pokutu 100-5000 juro, jako českému občanovy.
Mám to štěstí(nebo smůlu) že jsem se tam narodil, tak že jsem automaticky i slovenským občanem, což zjistí jediným pohledem do občanky-místo narození:Komárno.
Asi to budu muset dát k našemu ústavnímu soudu-dilema je dilema.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: o nečem jiném

Příspěvek od chiq »

lajos píše:I jako maďar musím uznat že v tom článku je 99% pravdy. Skutečnosti o výprodej Maďarska jsou dost známé, snad byli ještě lepší v tunelování než my.
Jen mi zatím není jasné, až pojedu na Slovensko a někde cestou promluvím maďarsky náhodou v oblasti kde bude míň než 20% maďarů-jestli mi můžou dát také pokutu 100-5000 juro, jako českému občanovy.
Mám to štěstí(nebo smůlu) že jsem se tam narodil, tak že jsem automaticky i slovenským občanem, což zjistí jediným pohledem do občanky-místo narození:Komárno.
Asi to budu muset dát k našemu ústavnímu soudu-dilema je dilema.
Beriem to z tvojej strany ako slabučkú snahu o vtip... :?
Dopr*ele aj s takýmito "názormi"! Z nich potom vznikajú také spory ako teraz medzi MR a SR. Zákon jasne hovorí: ...v úradnom styku... teda: ak hocikde cestou po Slovensku, kde nie je počet príslušníkov maďarskej menšiny najmenej 20% budeš chcieť na úradoch hovoriť po maďarsky, tak ti nemusia v maďarčine odpovedať, nie je to ich povinnosť a ty sa ani nemôžeš toho dožadovať. Ale na území, kde je maďarov min. 20%, tam máš nárok v úradnom styku dohovoriť sa maďarsky... (bohužiaľ, pretože to z môjho pohľadu vyzerá ako okupácia územia)
Neschvaľujem to, v tak malom štáte by mal byť len jeden úradný jazyk na celom území, ale je to raz zákon, a tak ho treba rešpektovať.
Ako by sa asi cítili bratia česi, keby minimálne v sudetoch a v Prahe bola dvojjazyčnosť uzákonená, tak ako u nás, veď znova sa tam zvyšuje počet nemecky hovoriacich občanov ....... :roll:
Bude to ešte sranda, keď si zo slovenských maďarov zoberú príklad turci v nemecku, vietnamci v Prahe, poliaci v anglicku... :lol:

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: o nečem jiném

Příspěvek od chiq »

jo a eče, kdybys jeu cez našú dedinú a ríkau by si po maďársky na pošte lebo v magazcíne, moh bys dostáť po čuni :D

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“