Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

chiq

Příspěvek od lajos »

Seš nějakej citlivej, zas se chytáš jako hovno košile. V Komárně se na tebe každý vysr... že mluvíš slovensky, tam to nikomu nevadí.
Můj názor je můj názor a tvůj s tvým malím štátem a jedním jazykem existuje snad jen na slovensku, podívej se do evropy-švýcarsko, belgie atd. - co národnost, to úřední jazyk a ne pokuty magore, za co???
Hladíš si svoji malost s tvými pocity o okupaci a stejně si nepomůžeš, je to výborná vizitka tvého smýšlení, včetně té po čuni u vás promluvit maďarsky, stačí mi znát vesnici kde bydlíš a objedu, abych neriskoval.
Jo asi ti další odpovědi vynechám i kdybys dštil oheň a sýru.

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: o nečem jiném

Příspěvek od Tuco »

chiq píše:jo a eče, kdybys jeu cez našú dedinú a ríkau by si po maďársky na pošte lebo v magazcíne, moh bys dostáť po čuni :D
Abych to trochu odlehčil, neboť pár posledních příspěvků asi nepatří tak nějak úplně sem, ale maximálně do SZ: Třeba když jdeš do magacínu v Karlovejch Varech tak sice když neumíš rusky po čuni nedostaneš, ale rozhodně se nedomluvíš. 8)

Dvell
Zasloužilý člen

Příspěvek od Dvell »

chiq píše: Ako by sa asi cítili bratia česi, keby minimálne v sudetoch a v Prahe bola dvojjazyčnosť uzákonená, tak ako u nás, veď znova sa tam zvyšuje počet nemecky hovoriacich občanov ....... :roll:
Bude to ešte sranda, keď si zo slovenských maďarov zoberú príklad turci v nemecku, vietnamci v Prahe, poliaci v anglicku... :lol:
Ehm čechy do svích názorů prosím netahej, nevím kde si sebral že se tady mluví německy, že jsem asi 15km od hranic s Rakouskem ale němčinu jsem slyšel jen když jsem je přejel (pokud nepočítám když jsem ve skole míjel učebnu němčiny)..
A vůbec češi mi připadají v těhle směrech daleko kultivovanější, ano taky brbláme ano taky nadáváme ale ještě jsem neslyšel že by někdo chtěl začít válku..
Byly jsem okupování a to Němci a Rusy ale zbrojíme snad na válku proti nim? Nevím že by se taového něco chystalo.
Nevím proč nenecháte dávno mrtvé věci minulosti.. Z minulosti se máme poučit a neopakovat chyby a né kvůli ní válčit..
Ačkoliv musim přiznat že v poslední době se množí útoky na romy ale to nemají na svědomí běžní občané nýbrž mého pohledu vyburcovaní a až někdy zfanatizovaní extrémisti.. toť z mé strany vše

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od Aquarius1 »

Tuco píše:
chiq píše:jo a eče, kdybys jeu cez našú dedinú a ríkau by si po maďársky na pošte lebo v magazcíne, moh bys dostáť po čuni :D
Abych to trochu odlehčil, neboť pár posledních příspěvků asi nepatří tak nějak úplně sem, ale maximálně do SZ: Třeba když jdeš do magacínu v Karlovejch Varech tak sice když neumíš rusky po čuni nedostaneš, ale rozhodně se nedomluvíš. 8)
Zvláštní :ethink: zatím jsem se domluvil vždycky,ono to ve Varech není až tak strašný.Nebýt rusů tak už Vary jsou jedna ruina.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Příspěvek od Tuco »

Uznávám, že tenhle nebyl z nejlepších, ale měl prostě jen srazit vážnost nastalé situace ve vlákně. No, snad někdy příště.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

re: menčinový jazyka

Příspěvek od chiq »

som rád, že som vás vyhecoval... perfektná beseda ide teraz na dvojke stv - naživo...
Naozaj si nedokážem predstaviť, že by Nemec vo francúzskom území tak vehementne presadzoval nemčinu ako druhý štátny jazyk vo Francúzsku! Asi by ozaj dostal poriadne po čuni!

chiq
Zasloužilý člen

Re: chiq

Příspěvek od chiq »

lajos píše:... V Komárně se na tebe každý vysr... že mluvíš slovensky, tam to nikomu nevadí...
Komárno je na Slovensku.
lajos píše:Můj názor je můj názor a tvůj s tvým malím štátem a jedním jazykem existuje snad jen na slovensku, podívej se do evropy-švýcarsko, belgie atd. - co národnost, to úřední jazyk a ne pokuty magore, za co???
no vidíš, ale keď sa rozhodovalo o štátnej samostati, tak to sme boli menší než Andora...
lajos píše:Hladíš si svoji malost s tvými pocity o okupaci a stejně si nepomůžeš, je to výborná vizitka tvého smýšlení, včetně té po čuni u vás promluvit maďarsky, stačí mi znát vesnici kde bydlíš a objedu, abych neriskoval.
Jo asi ti další odpovědi vynechám i kdybys dštil oheň a sýru.
Chelemendik má pravdu vo viacerých bodoch - celý tento proces je naplánovaný a je dôsledne sledované jeho napĺňanie, politici, ktorí majú čo do toho povedať, buď vedome klamú (ako napr. Čáky) alebo mlčia, a tiež to, že celý tento proces je "nastavený" výlučne pre jedno etnikum, pre jeden národ.

Akord
Zasloužilý člen
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Dvell píše:Nevím proč nenecháte dávno mrtvé věci minulosti.. Z minulosti se máme poučit a neopakovat chyby a né kvůli ní válčit..
K té první části bych rekl, že historie je určitá pameť. Je potrebné v zájmu existence si pamatovat, kdo se jak chová. Nevím, jak to bylo v Česku, ale na Slovensku byly pred 100 lety psány treba katastrální mapy v maďarčine. Muj deda se ve škole musel učit maďarsky. Je to jen trochu historicky složitejší, jinak proti maďarum obecne nic nemám, pokud me nejak zásadne neomezují, chodí sem treba prodávat, a lidi z toho žádnou politiku nedelají, spíše naopak. Je ale zbytečné si namlouvat, že každý národ nemá svou mentalitu, no a z jejich ruznosti logicky vznikají určité spory. Imunita človeka má taky svou pameť, díky které se drží.

Dvell
Zasloužilý člen

Příspěvek od Dvell »

Akord píše:
Dvell píše:Nevím proč nenecháte dávno mrtvé věci minulosti.. Z minulosti se máme poučit a neopakovat chyby a né kvůli ní válčit..
K té první části bych rekl, že historie je určitá pameť. Je potrebné v zájmu existence si pamatovat, kdo se jak chová. Nevím, jak to bylo v Česku, ale na Slovensku byly pred 100 lety psány treba katastrální mapy v maďarčine. Muj deda se ve škole musel učit maďarsky. Je to jen trochu historicky složitejší, jinak proti maďarum obecne nic nemám, pokud me nejak zásadne neomezují, chodí sem treba prodávat, a lidi z toho žádnou politiku nedelají, spíše naopak. Je ale zbytečné si namlouvat, že každý národ nemá svou mentalitu, no a z jejich ruznosti logicky vznikají určité spory. Imunita človeka má taky svou pameť, díky které se drží.
Nuže ano je to čtyřista lez zpět? po roce 1620 se tu mluvilo a psalo jak? Německy. Po rpvní válce asi 1920 vznikla první republika mluvilo se jak? Asi česky ne? Pak druhá válka za té se mluvilo ale hlavně psalo Německy, pak okupace rusů a zase se všude učila ruština.. dokonce si vzpomínám jak byli čeští učitelé posíláni na Podkarpatskou rus aby tam donesli vzdelanost a gramotnost..
Možná že Češi měli své obroditele jazyka a proto si udrželi to co v jiných národech není, nevím.
Ano mentalita národa je důležitá, zdá se že čím menší národ tím větší je hrdost jeho příslušníků.
My Češi, až bude nejhůř, čekáme až přijdou blaničtí rytíři, ted nevím byla u Vás také anketa něco jako největší osobnost historie? U nás proběhla je to pár let a zvítězil Karel IV. musím říct že to jsem čekal ale nečekal jsem že další 3 místa budou také významní politikové české minulosti, a Žiška před jehož armádami nepřátelé prchali bez boje a který na hlavu porazil mnohonásobnou přesilu zůstal až na pátém místě.
No nevím, zdá se mi že jen ti radikální píšou na internet že oni tamto a oni támhleto, oni nás okupují a bijme je..

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Máte někdo ponětí

Příspěvek od Merlin »

kolik je na severní Moravě regulérních polských škol? A v kolika městech jsou česko-polské názvy silnic a obchodů? A česko-polských lokálních časopisů? A nikomu to nevadí. Co vadí, je šovinismus. Tak to je.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
chiq
Zasloužilý člen

...

Příspěvek od chiq »

včera v besede na živo na STV2 to skutočne bolo vidno v celej nahote - 6 debatujúcich, 5 z nich debatovalo, rozoberalo a citovalo zákon o používaní štátneho jazyka. Iba jeden stále dookola omieľal očividné klamstvo, z ktorého bol niekoľkokrát usvedčený priamym citátom zo zmieneného zákona. Nuž, hej, šovinizmus, a je jasné z akej strany.

Akord
Zasloužilý člen
Dostal: 28 poděkování

koľko

Příspěvek od Akord »

Gewo: čo som pojazdil severnú moravu blízko hraníc, celé ostravsko, niečo okolo Rožnova, tak si nespomínam, že by tam boli hromadne viacjazyčné cedule názvov obcí, ani ľudí, čo by tam pri pokuse o reč nekomunikovali po česky. Myslím, že po tejto stránke je Maďarom na Slovensku vyjdené v ústrety naozaj nadštandardne. Nepáči sa mi, že politikom je vždy málo, tak ako aj niektorým podnikateľom, na ľuďoch im záleží často málo, iba pokiaľ ich vedia využiť.

Dvell, Žižka mel tehdá ješte určitou výhodu, menší závislost na výrobe zbraní, dost vecí šlo udelat na kolene. Mohl jít jakoby na férovku. Viz dnes pomery v Afghánistánu, jsou generační techologické rozdíly. Na druhé strane technologická prevaha nekdy není všechno, jen je komplikované na to reagovat, a snad nejvíce závisí na lidech kolem, v tom vidím potíže, na kterých záškodníci rádi stavejí. Dnes není jasné, kdo udelá vetší práci za celkove méne penez, zda takový psycholog(skrytý útok), nebo voják(prímý útok), rečeno volne a obrazne.

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Faktem zůstává, že polsko mám sjeté a nestalo se mi, že bych pocítil jakýkoli náznak čehokoli negativního. Dřive jsem poláky z nevědomosti nemusel, dnes jsou pro mne kámoši od hranic po piasky.V pohraníčí u těšína mám taky známé a vstahy jsou tam více než dobré. Českopolské manželství jsou častá. A z historie by bylo oč se hádat. Stejně Německo. Dalo by se plivat až do suché huby, ale proč, proboha?
Normální a lidské je poplácat se po ramenech, sednout si a ožrat se. Cenění zubů a vrčení je k prdu. Negativní emoce ještě nikdy nikomu nevytrhly trn z paty.
Svitavy byly sudety a byl tu samý němec. Němci popravili mého dědu... můj kamarád pomáhá krajanskému německému spolku udržovat hroby německých padlých vojáků...... Nikdo to nebereme osobně. Nikdo se neotřásá nenávistí, i když důvodů jsou mraky. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
Gewo to trefil.

chiq
Zasloužilý člen

...

Příspěvek od chiq »

zabúda sa, že to nie je problém maďarsko - slovenský... to je problém maďarska a jeho susedov... myslíte si, že problémy vo vzťahoch maďarska a rumunska sú menšie než problémy maďarska a srbska? vôbec nie, maďarsko má problém s každým svojim susedom, len sa o tom neinformuje... skutočne to pripomína vzťahy nemecka a jeho susedov v tridsiatych rokoch...

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: koľko

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Gewo: čo som pojazdil severnú moravu blízko hraníc, celé ostravsko, niečo okolo Rožnova, tak si nespomínam, že by tam boli hromadne viacjazyčné cedule názvov obcí, ani ľudí, čo by tam pri pokuse o reč nekomunikovali po česky. Myslím, že po tejto stránke je Maďarom na Slovensku vyjdené v ústrety naozaj nadštandardne. Nepáči sa mi, že politikom je vždy málo, tak ako aj niektorým podnikateľom, na ľuďoch im záleží často málo, iba pokiaľ ich vedia využiť.
Myslím tím pohraniční Slezsko, a hlavně Těšínsko. Ostrava a Valašsko už jsou "z dostřelu". Ty dvojjazyčné nápisy a názvy ulic si pamatuji odmalička, a jsou tam dodnes. Stejně tak polské školy a gymnázia. Ovšem soužití je celkem v pořádku, i když i tady se najdou šovinisti. Dole na Slovensku to neznám, ale na vojně jsem byl se Slováky i slovenskými Maďary. Žádný problém v tom nebyl, všichni uměli a mluvili slovensky a byli to normální kluci... tedy tehdy, před cca 40 lety... ;)

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“