Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Testatika - diskuze

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".

Moderátor: Merlin

Odpovědět
Testatik
Stálý člen

Český patent

Příspěvek od Testatik »

Ahoj, diskuze je celkem po smrti stejně asi jako pokus o vývoj testatiky
:lol: ..Ale to je život, tak to prostě je...

Když jsem se zamýšlel, jak by testatika mohla fungovat a rozhlížel se, jestli někdo podobný problém "transformace" neřešil, narazil jsem na zajímavý patent. Je to český patent z roku 1922 a ukazuje velmi zajímavý princip přeměny statické elektřiny na dynamickou.

Jako generátor statické elektřiny je použita Rontgenova trubice v kouli na stozaru. V testatice pochopitelne nahrazuje tento generator Pindgeonuv stroj.
Velmi překvapivá je ale podstata měniče a zejména princip přeměny. Takovéto řesení je opravdu velmi zajímavé. Posuďte sami.

Patent je zde: http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/12/12605.pdf

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Český patent

Příspěvek od martin11 »

Testatik píše:Ahoj, diskuze je celkem po smrti stejně asi jako pokus o vývoj testatiky
:lol: ..Ale to je život, tak to prostě je...

Když jsem se zamýšlel, jak by testatika mohla fungovat a rozhlížel se, jestli někdo podobný problém "transformace" neřešil, narazil jsem na zajímavý patent. Je to český patent z roku 1922 a ukazuje velmi zajímavý princip přeměny statické elektřiny na dynamickou.

Jako generátor statické elektřiny je použita Rontgenova trubice v kouli na stozaru. V testatice pochopitelne nahrazuje tento generator Pindgeonuv stroj.
Velmi překvapivá je ale podstata měniče a zejména princip přeměny. Takovéto řesení je opravdu velmi zajímavé. Posuďte sami.

Patent je zde: http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/12/12605.pdf
poslední věta....zařízení dle ...atd....se sestává s plotny v zemi zakopané....2,5 m......

...cosi mi to připomíná....ale nejsem elektro....ta Röngenova trubice se mi jeví jako poněkud nebezpečná.....m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Testatik
Stálý člen

Příspěvek od Testatik »

poslední věta....zařízení dle ...atd....se sestává s plotny v zemi zakopané....2,5 m......

...cosi mi to připomíná....ale nejsem elektro....ta Röngenova trubice se mi jeví jako poněkud nebezpečná.....m11 :lol:
Ta trubice a zem je generátor statické elektřiny...v testatice je jako generátor využívaný pidgeonův influenční stroj.

Šlo mi o to ukázat pouze měnič, nikoli generátor.

pepe
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepe »

S niečim podobným som sa svojhočasu ,,hral". Dá sa to aj v jednoduchšiom prevedení ,,rozchodiť". Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Testatik
Stálý člen

Příspěvek od Testatik »

pepe píše:
S niečim podobným som sa svojhočasu ,,hral". Dá sa to aj v jednoduchšiom prevedení ,,rozchodiť". Pepe
Můžeš být trošku konkrétnější? Docela mě to zajímá.

pepe
Zasloužilý člen

Hmm...

Příspěvek od pepe »

Ale jasné , niečo z mojích prototypov ti sem k tomu dám , no vedz že týmto z mojéj strany ,,výklad" s touto tématikou na tomto fóre končí . Pepe
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Testatik
Stálý člen

Re: Hmm...

Příspěvek od Testatik »

pepe píše:Ale jasné , niečo z mojích prototypov ti sem k tomu dám , no vedz že týmto z mojéj strany ,,výklad" s touto tématikou na tomto fóre končí . Pepe
Uff, omlouvám se, ale vůbec jsem nepochopil o co jde.
Proč končí? Co je na fotografii? Nepochopil jsem.

pepe
Zasloužilý člen

Hmm...

Příspěvek od pepe »

Hmm... , že by sme tu ,,pošteklíli" pár študovaných hláv ? Je to časť zariadenia , ktoré dokázalo ,,vydolovať " elektriku z ,,ničoho". Z pohladu dnešného poznania išlo nepodstatný prototyp . A dosť... Pepe

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

pepe píše:Hmm... , že by sme tu ,,pošteklíli" pár študovaných hláv ? Je to časť zariadenia , ktoré dokázalo ,,vydolovať " elektriku z ,,ničoho". Z pohladu dnešného poznania išlo nepodstatný prototyp . A dosť... Pepe
pepe - pěkné - žeby plazmová koule? ale ta barva...
:good:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Testatik
Stálý člen

Příspěvek od Testatik »

pepe píše:Hmm... , že by sme tu ,,pošteklíli" pár študovaných hláv ? Je to časť zariadenia , ktoré dokázalo ,,vydolovať " elektriku z ,,ničoho". Z pohladu dnešného poznania išlo nepodstatný prototyp . A dosť... Pepe
Tak už asi chápu o co jde...jako že nechceš říct na čem pracuješ? Mě nenapadlo, že by tady mohl někdo přispívat tímhle stylem, takže jsem to nepochopil rovnou.
Prosím všechny, kteří reagují na mé příspěvky aby reagovali buď s altruismem, nebo raději vůbec. Díky.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

gromit píše: pepe - pěkné - žeby plazmová koule? ale ta barva...
Je to guľa vyrobená z Cu drôtu a slúži na zber statickej elektriny z ovzdušia.
Čím vyššie je umiestnená, tým lepšie. Ale pozor na blesky...

Testatik
Stálý člen

Příspěvek od Testatik »

Elektro píše:
gromit píše: pepe - pěkné - žeby plazmová koule? ale ta barva...
Je to guľa vyrobená z Cu drôtu a slúži na zber statickej elektriny z ovzdušia.
Čím vyššie je umiestnená, tým lepšie. Ale pozor na blesky...
Díky za smyslupný příspěvek. Je ta koule konstrukčně někde popsaná?
Vím, že pokud vezmu citlivej voltmetr a umistím do prostoru dva hroty...čím dál od sebe budou, tím vyšší napětí naměřím.

Jak vysoké napětí statické eletřiny se na kouli indukuje?

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

Obrázek

S plazmou to asi nebude souviset. Jednak by se to v gravitačním poli
deformovalo a "paprsky" by byly radiální. Barva by tomu odpovídala, ale
háže to stíny. Předpokládám pevné těleso - tenké vodiče, ale ta dokonalá
sféra - asi je to v rotačním pohybu....

Pro kutily - Plazmová koule ze žárovky
Obrázek

P.S. Omlouvám se, mezitím co jsem bádal nad tím co to je, předběhlo mne několik lidí :P

Spaceball Obrázek

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Upřesnění

Příspěvek od Iv »

Pro plazmovou kouli použijte u cívky L2 8-10z /1mm2,cívka L1 5z a na průměru drátu záleží i celkové zatížení zařízení,stačí 0,5mm2.
Pro PePe-jde to použít i v podobě kruhových desek kondenzátoru ,pr.30cm,líp to nasává.. :good: dík PePe

P.S.pro Testatik níže-to není tak jednoduché,musí se tam splnit jisté konstrukční věci , taky se nebudu rozvádět,abych nezvedl někoho tady na foru ze židle,nestojí to za to a to nemyslím nějak špatně.
Naposledy upravil(a) Iv dne čtv 08 říj 2009 22:17, celkem upraveno 1 x.

Testatik
Stálý člen

Re: Upřesnění

Příspěvek od Testatik »

Iv píše:Pro plazmovou kouli použijte u cívky L2 8-10z /1mm2,cívka L1 5z a na průměru drátu záleží i celkové zatížení zařízení,stačí 0,5mm2.
Pro PePe-jde to použít i v podobě kruhových desek kondenzátoru ,pr.30cm,líp to nasává.. :good: dík PePe
Mohu se zeptat na ty kruhové desky? Znamená to, že jako generátor statické elektřiny nemusím použít influenční stroj, ale takto v prostoru zavěšené kruhové desky kondenzátoru? Lze z nich odebírat stálé napětí? Jak velké? Díky.

Odpovědět

Zpět na „Seriál Testatika + Diskuze“