No nevím,šot jsem neviděl ale myslím si, že případný narušitel si vozíčku s kamerou může lehce všimnout a počkat, až bude vozíček mimo dohled. Výhoda směrovatelných kamer typu "monodome" je v tom, že nikdo nevidí, kterým směrem zrovna kouká, takže může hlídat větší prostor, než umožňuje její rozlišení.poota píše:Dnes jsem zahlédl v televizi krátký šot o tom, jak vyřešili kdesi hlídání většího prostoru jedinou kamerou. V devítimetrové výšce natáhli dva dráty, po kterých jezdí vozíček, který má dole bublinu se směrovatelnou infra kamerou. Bezdrátové ovládání pojezdu, směrování kamery a přenos obrazu. Hlídají tím nějaké problematické hraniční pásmo v délce několika kilometrů, a pochvalovali si, jak je to v porovnání s ostatními systémy jednoduché a levné.
Zdravím - poota
Jinak pro názornost, měla-li by statická kamera hlídat velký prostor, tak jeden příklad.:
Kamery s vysokým rozlišením, které je možné ještě normálně zaplatit mají rozlišení 1280x1024 px. Budu-li hlídat touto kamerou prostor, který je široký 1,28 km, bude mít jeden pixel rozměr 1m. Z toho vyplívá, že sotva uvidím člověka, rozeznat gezicht je nesmysl. Každý už si lehce odvodí, kolik takových kamer by muselo být k rozeznání gezichtu, nebo kolik poloh by kamera musela mít při pročesávání prostranství.
Mě z toho vychází, že hlídat tak velkou pastvinu kamerama je při současných možnostech nesmysl.
Pro Jardu: Překvapilo mě, že ještě nemáš ovčáckého psa. Shodou okolností bratranec mé manželky je taky ovčák (asi 150 ovcí), a ten tvrdí, že pes nadělá práce za tři lidi. Hlavně při dojení a přehánění ovcí na jinou pastvinu. Psa koupil už vyvcvičeného, protože prý nelze ovčáckého psa vycvičit, když máš malé děti - ty ho zkazí. Pes dostává nažrat až po práci. funguje bezvadně. Pokud bys měl zájem, asi by nebyl problém zjistit, kde se takový vycvičený ovčácký pes kupuje.