Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

V Hádánicích

Přesunuté příspěvky s "nulovou" informační hodnotou...

Moderátor: FUP - Moderátoři

Zamčeno
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Neznám ty pány ani jejich díla, pokud jsou zajímavé, klidně je předhoď.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Dají se dohledat pres wiki a podobne. První z pánu prednášel o točivém poli v roce, kdy si to Tesla dal patentovat. Asynchroňák udelal dríve, než Tesla, pouze se domníval, že nepresáhne 50 procent účinnosti, tak to nehnal dopredu. Ten druhý z pánu první vymyslel klec nakrátko v asynchroňáku a byl spoluautorem 3fázové prenosové soustavy.

jarda ovčák svitavy

Takže jsem nelenil a snažil jsem se bádat v dílech těch dvou. Beru je na vědomí, ovšem velikosti Tesly objektivně nedosahují. To neznamená, že jsou malá či špatná. Teslu nehodlám glorifikovat. Že byl na mladá děvčata... že občas holdoval vodní dýmce a nebo..... kdo jsme bez chyby, že. Zůstalo po něm obrovské dílo.Opravdu obrovské. Po někom nezbyde než urna prachu.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Stává se, že co je velké je malé a co je malé je velké. Vrcholy pyramid drží na základnách. Jeden treba letí raketou, jiný udelá tu raketu...Hromádka prachu je zas relativne ekologická.
Nic proti Teslovi, ale jemu podobných si myslím, že bylo hromadu. Sami všichni nejlépe vedeli, jak to bylo. Zlomek z toho všelijak zprostredkovaly noviny...

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

jarda ovčák svitavy píše: ... Že byl na mladá děvčata...
sakra, ja som si doteraz myslel, že to je normálne... :roll: čo ja budem teraz robiť??? aby som rozpustil svoj fraucimór :cry:

jarda ovčák svitavy

Až mi bude 65 a budu se motat kolem patnáctiletých mladic, budu označen za obšourníka. V puritánské americe to bylo obecně jinak. Nepřísluší mi soudit, neboť bych kázal vodu a pil víno....
Obecně mi lahodí křehounké masíčko z mladého kusu než li z brakového kusu....

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Tak to buď rád že na to máš čas i chuť :D Osobně si myslím že zaujetí tvořivostí se s honěním sukní dost vylučuje a ženy do laboratoře a dílny nepatří. :D

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák svitavy

Ano příteli. Byla to hypotetická úvaha.Až budeme udit, donesu ti starou slepici a sám si dám kuřátko......
S tím časem a zápřahem nezbývá než souhlasit.A u tebe obzvláště. Neznám nikoho vytíženějšího...

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

moje laboratoř

Příspěvek od martin11 »

NAVAR píše:Tak to buď rád že na to máš čas i chuť :D Osobně si myslím že zaujetí tvořivostí se s honěním sukní dost vylučuje a ženy do laboratoře a dílny nepatří. :D
...noooo...mě je....no to je jedno...za chvilku do penze....té mojí....no nějak míň....ale né.....ne brakovej kus.....
.....já to otočil naruby.....mám dílnu a laboratoř v kuchyni....a jak to funguje....si to zkuste...jestli máte odvahu....a jak se zde rodí magnetickej motor...s láskou....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
pepe
Zasloužilý člen

Re: Schéma???

Příspěvek od pepe »

ElabsVracov píše:Zdravím,
já nechci být rypák co kritizuje, ale když kouknu na to schéma, tak je mi k blití... Je to jednoduchý samokmitající oscilátor s hodně špatnými a ztrátovými parametry, toto schéma se používá v elektrických zapalovačích :) V první řadě by to chtělo omezit ztráty spínáním - použít FET tranzistor. A co hlavně, nepoužívat zpětnovazební buzení, ale nezávislý /přesný/ oscilátor. Mezi výstup a zem dát 22nF keramiku v sérii s odporem 100R a paralelně k odporu diodu BY199. Použil jsem IRLZ 34N, buzení pomocí IO TL494, zpětnou vazbu z výstupu, výstup přes diak 36V, potenciometrem se dá nastavit výstupní napětí 37 - 80V, tím napájím malý spínaný zdroj DCDC na 15V a vracím do baterky. Po rozběhu zdroj utáhne provoz zařízení, dodá cca 2-3W do žárovky+ zanedbatelná pohybová energie točísího se tělesa :) Schéma jsem použil ze stránek naudina pro MEG, jen TL 494 v režimu single a spojit oba výstupy :)
ElbasVracov ,,spomal", no nie kôli mne , Ja to nepotrebujem . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
tbest
Zasloužilý člen

Re: Schéma???

Příspěvek od tbest »

ElabsVracov píše:Zdravím,
já nechci být rypák co kritizuje, ale když kouknu na to schéma, tak je mi k blití... Je to jednoduchý samokmitající oscilátor s hodně špatnými a ztrátovými parametry, toto schéma se používá v elektrických zapalovačích :) V první řadě by to chtělo omezit ztráty spínáním - použít FET tranzistor. A co hlavně, nepoužívat zpětnovazební buzení, ale nezávislý /přesný/ oscilátor. Mezi výstup a zem dát 22nF keramiku v sérii s odporem 100R a paralelně k odporu diodu BY199. Použil jsem IRLZ 34N, buzení pomocí IO TL494, zpětnou vazbu z výstupu, výstup přes diak 36V, potenciometrem se dá nastavit výstupní napětí 37 - 80V, tím napájím malý spínaný zdroj DCDC na 15V a vracím do baterky. Po rozběhu zdroj utáhne provoz zařízení, dodá cca 2-3W do žárovky+ zanedbatelná pohybová energie točísího se tělesa :) Schéma jsem použil ze stránek naudina pro MEG, jen TL 494 v režimu single a spojit oba výstupy :)
Ahoj,
každá pozitivní konstruktivní kritika je vítána :) Kdyby Tě to příliž neobtěžovalo, mohl bys sem dát schéma k tomu co jsi napsal. Pepe má pravdu. Někteří jsou blbí a někteří ještě blbější. Já třeba umím rozebrat, nebo postavit spřádací stroj, ale elektronická schémata mohu posuzovat jen podle toho jak jsou hezky, nebo ošklivě namalovaná, tedy jsem v té druhé kategorii.
Tom.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

To máte těžké, nějaké zpomalování a vysvětlování lidem kteří tomu nerozumí, je stejně naprd, tím ale z původce návrhu o moc víc nevytáhnete, neb ho nebaví vysvětlovat lidem co je elektronika, ještě k tomu praktická.
Tím chci předejít novodobému osočování elabse že to nechce říct, vysvětlit, rovnou dát schema atd.
Poradím vám, sice hrubě, snad účinně-neserte se do něčeho čemu nerozumíte, snažit se pochopit je málo! Netlačte se na něco čemu nerozumíte již od základů. Je to k ničemu, zbytečné.
Počkejte chvíli a třeba časem se někam dopracuje.
Vysvětlovat nějakému paganínimu že 99,9% výkonových fetů má vývody GDS stejně, je zbytečné, protože neví ani co to je datasheet, ale jinak třeba dva roky pracuje na vyvíječi(myslím že to byl někdo ze slovenska).
To bylo jen pro příklad že znát a myslet, že co vše zná a zkoušel, není to totéž.

pepe
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepe »

lajos píše:To máte těžké, nějaké zpomalování a vysvětlování lidem kteří tomu nerozumí, je stejně naprd, tím ale z původce návrhu o moc víc nevytáhnete, neb ho nebaví vysvětlovat lidem co je elektronika, ještě k tomu praktická.
Tím chci předejít novodobému osočování elabse že to nechce říct, vysvětlit, rovnou dát schema atd.
Poradím vám, sice hrubě, snad účinně-neserte se do něčeho čemu nerozumíte, snažit se pochopit je málo! Netlačte se na něco čemu nerozumíte již od základů. Je to k ničemu, zbytečné.
Vysvětlovat nějakému paganínimu že 99,9% výkonových fetů má vývody GDS stejně, je zbytečné, protože neví ani co to je datasheet, ale jinak třeba dva roky pracuje na vyvíječi(myslím že to byl někdo ze slovenska).
To bylo jen pro příklad že znát a myslet, že co vše zná a zkoušel, není to totéž.
Lajoš , je to smutné , no žialbohu musím s tebou súhlasiť . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
tbest
Zasloužilý člen

Díky

Příspěvek od tbest »

pepe píše:
lajos píše:To máte těžké, nějaké zpomalování a vysvětlování lidem kteří tomu nerozumí, je stejně naprd, tím ale z původce návrhu o moc víc nevytáhnete, neb ho nebaví vysvětlovat lidem co je elektronika, ještě k tomu praktická.
Lajoš , je to smutné , no žialbohu musím s ťebou súhlasiť . Pepe
Ještě se nevyjádřil Elabs, ale chápu vás pánové. Zkusit jsem to musel. Jinak nemajte strach. Prudit nebudu. Vzhledem k tomu, že mě to zajímá tak po tom stejně půjdu ať si pindá kdo chce co chce. Holt půjdu dál, dýl, a horší cestou.
Díky. Tom.

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Ano příteli. Byla to hypotetická úvaha.Až budeme udit, donesu ti starou slepici a sám si dám kuřátko......
S tím časem a zápřahem nezbývá než souhlasit.A u tebe obzvláště. Neznám nikoho vytíženějšího...
Ono taková stará slepice když se vaří 6h se zeleninou, víš co pak nadělá práce, spusta energie v jedné slépce.
Ona vytíženost je otázkou priorit. Umím toho moc a to je problém, protože pak se motám do všeho. Důležité je věci dokončovat a dodržovat priority. Nejlepší je každý den si udělat radost tím že něco dokončíš, byž i drobnou věc.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Zamčeno

Zpět na „Černá díra“