Ještě je tady jeden docela hezký článek z
http://www.prirodnilekarna.cz/eshop-sch ... -plod.html :
Schizandra čínská
Odborná literatura uvádí:
"V čínské tradiční medicíně je známa již dávno, objevuje se v lékopisu Li Shizhena, který byl vydán v roce 1596, i když léčivý a tonizující vliv byl znám mnohem dříve, dostalo se jí pojmenování wuweizi - "plody pěti chutí".
Plod schizandry obsahuje široké spektrum organických kyselin, cukry, vitamín C a glykosidické látky flavonoidního typu.
Semena obsahují schizandrin C a wuweizin C.
Významný je obsah minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo) a mikroelementů. Díky účinným látkám se řadí v čínské medicíně mezi první kategorii léčiv.
Plody, zejména semena, mají povzbudivé účinky na CNS, stimulují kardiovaskulární systém a dýchání, ale také zvyšují krevní tlak a zkvalitňují ostrost zraku.
Používají se při léčbě astenie, depresivních stavů, nízkého tlaku. Moderní výzkumy zjistily příznivé účinky na jaterní funkce, na jejich detoxikaci a regeneraci jaterní tkáně. Byl prokázán pozitivní zásah lignanů do mutagenních projevů některých karcinogenů.
Droga se užívá též při:
impotenci
mužské a ženské neplodnosti
nespavosti
bolestech hlavy
spontánním a nočním pocení.
Schizandra je jeden z nejúčinnějších adaptogenů a její pravidelné užívání navozuje fyzickou a psychickou pohodu. Působí jako stimulant při únavě a podává se i při chronickém únavovém syndromu.
Není vhodná u hypertenze, epilepsie a časného stadia kašle s nachlazením. Plody schizandry mohou vyvolat stahy dělohy, proto se nedoporučuje těhotným ženám.
Účinky dle tradiční čínské medicíny:
Tropismus: plíce, srdce, ledviny
Účinky: svírá plíce a rozhojňuje ledviny, rodí tekutiny a stahuje pot, zdrsňuje esenci a zastavuje průjem, tiší srdce a uklidňuje ducha.
Díky těmto účinkům se používá při: dušnost a kašel z prázdnoty, žízeň ze zranění tekutin, samovolné a kradmé pocení, noční pocení, poluce, palpitace, nespavost.
ZDROJ: Bylinkový receptář čínské dietetiky - Vydal Pragon.
Říká se, že sto dní užívání plodů schizandry pročistí krev, obnoví játra a rozzáří celou bytost.
Má rovněž účinky na pročišťování jater a zvyšování produkce žluče, napomáhá trávení tučené potravy, a proto bývá často součástí směsí na zbavování těla tuků.
Část byliny: plod magnolky čínské (Schizandrae fructus)
Způsob přípravy: Připravte si cca 1/2 vody na vývar a přidejte kořeny. Vařte 30 minut na přímém ohni. Vývar i s kousky kořenů je možno přidávat do jídel čínského charakteru. Je potřeba dodržovat tradiční čínský způsob přípravy, to jest nepoužívat kovové předměty během celé doby přípravy, vařit ve skleněné či kameninové nádobě a k míchání i cezení používat dřevěné, případně umělohmotné předměty.
Maximální denní dávka je 5g