jarda ovčák píše:Chlapi, nežerte ty kupovaný hrůzy....
... a kdo říká že nepečeme ??? ...

... s pečením chleba jsem začal někdy kolem desátého roku věku (můj zájem evidentně zapříčinila jedna z kapitol Robinsonovského čtení, ... konkrétně ta, kde objevoval význam kvásku ...

) ... na obou rukách mám z té doby dodnes viditelné jizvy ...... jednou jsem totiž udělal příliš řídké těsto a chleba během pečení vyběhl do čočkovitého tvaru ... při vyndavání plechu z trouby mi pak vyběhl naproti ... instinktivně jsem se ho pokusil zabrzdit semknutím zápěstí, za což se hajzlík odměnil popáleninami v místech, kde si sebevrazi podřezávají žíly ... jo, chybama se holt člověk učí ...

... ale vždy, když do těsta přidávám špetku fenyklu, tak se mi vybaví celé mládí ...

...... domácí el. pekárny máme dvě, chleba však častěji peče přítula než já ... jeho vůně se u nás doma line vždy o víkendu, ... něco jako dort, po kterém se jenom zapráší ... při té naší spotřebě by pomalu mohla péci každodenně, na což pochopitelně nemá čas ... proto ty
kvelby...

....... těším se, až v pivovaru postavím klasickou pec ... roztopit, vymést a nasázet ... tak, jak nám o tom vyprávěla naše babička, vždy když vzpomínala na doby, ve kterých se "Brot" pekl jednou dvakrát do měsíce ...