Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
lubouš
Nový člen

Příspěvek od lubouš »

ted na to koukám , já to namloval obráceně ,co byla clonka železná tak má být modrá (přitahuje) ta druhá pulka má být červená(odpuzuje) pak i ty šipky budou souhlasit.
ta clona se bude točit (jako tobě) na počtu pístů by nemělo záležt.
(a ta clona už nebude clonou.)

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

lubouš píše:ted na to koukám , já to namloval obráceně ,co byla clonka železná tak má být modrá (přitahuje) ta druhá pulka má být červená(odpuzuje) pak i ty šipky budou souhlasit.
Správne si pochopil to opačné pólovanie. +1 :good:

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

magnetická clona

Příspěvek od martin11 »

lubouš píše:ted na to koukám , já to namloval obráceně ,co byla clonka železná tak má být modrá (přitahuje) ta druhá pulka má být červená(odpuzuje) pak i ty šipky budou souhlasit.
...na první pohled se to zdá bez chyby...
...ale...HU a DU pístu...fe clona navazuje na stejně polarisovanou clonu ....problem vidím...ve vytažení pístu z vlivu mag pole...z toho přítahu a v protisíle magnetické části clony...ta se naopak nebude chtít přiblížit ke stejně polarisovanemu magnetu..já to mam...tento okamžik u motoru oštřen...a vyřešen jinak...proto ten toroid....a i na té cloně...mám cosi navíc....tento okamřik nastává u každého pístu...takže u 6ti válce 6x za oběh...u mě už 12x....zkus vzít magnety a tento okamžik si nějak...nasimulovat....já to udělal....popsat to neumím...ale uvidíš, kde je problem...na toto tema jsme a Akordem ..velmi diskutovali..podívej se i na magnetickou simulaci ...Gromit...zde je to ještě lépe vidět...
...musím velmi rád přiznat, že toto mě nenapadlo...ale myšlenka má realný základ...a stojí za to se nad tím hlouběji zamyslet...a provést dílčí zkoušky..jisté řešení mě napadá...ale protože řešení je velmi podobné tomu mému....nebudu v tomto zatím laborovat.....v podstatě rotační mag clonou nic neušetřím...jen polovinu magnetů na toroidu...umím si i představit jak by se clona udělala...bylo by to mnohem složitější než v mém případě....ale pokud tě to drží...nikdo ti nebrání to zkusit zbastlit...předpokládané náklady na nákup magnetů komponentů a výrobu cca 3000.-když si 70% práce uděláš sám....magnety po neuspěchu, který i u sebe předpokládám můžeš použít na další pokusy....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

lubouš píše:...na počtu pístů by nemělo záležet.
To tvrdím taky a pomerne dlouho pro všechny typy pístových motroru, uvedl jsem i logický dukaz, ale myslím, že vetšina četla pouze txt, a tu logiku nezkoumala, nebyla k tomu pripomínka. Zkus to načrtnout pro 1 píst. Deláš chybu v tom, že zanedbáváš sílu a práci na vtažení/odtažení clony.

martin11
Zasloužilý člen

clona

Příspěvek od martin11 »

Akord píše:
To tvrdím taky a pomerne dlouho pro všechny typy pístových motroru, uvedl jsem i logický dukaz, ale myslím, že vetšina četla pouze txt, a tu logiku nezkoumala, nebyla k tomu pripomínka. Zkus to načrtnout pro 1 píst. Deláš chybu v tom, že zanedbáváš sílu a práci na vtažení/odtažení clony.
...ano souhlasím s Akord-em...na tento problem jsem již narazil...a až vlasní model motoru ukáže , jestli se tento problem projeví u mého nového řešení....osobně to řeším ...právě toroidem...u rotační clony..polo magnet /Fe clona se tento moment vtažení vytaření projeví v plné síle....je to vyzkoušeno na mém prvním modelu....viz mm adam benda 5/5 2008...martin11 :lol:

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

lubouš - ještě můj postřeh k tomu tvému návrhu na rotační toroid - snahu hodnotím, ale obávám se, že v tomto uspořádání by trvalé silové působení mezi písty a clonkou-toroidem vedlo na přesnou kompenzaci všech sil (každý píst se přitahuje nebo odpuzuje s clonkou stejnou silou, jako clonka s pístem - a na tom středovém mechanismu se ty síly potkají proti sobě). Zkus si třeba na papíře rozkreslit složky vektoru sil pro jeden píst a pro tu clonu.

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: clona

Příspěvek od Tuco »

martin11 píše:
Akord píše:
...ano souhlasím s Akord-em...na tento problem jsem již narazil...a až vlasní model motoru ukáže , jestli se tento problem projeví u mého nového řešení....osobně to řeším ...právě toroidem...u rotační clony..polo magnet /Fe clona se tento moment vtažení vytaření projeví v plné síle....je to vyzkoušeno na mém prvním modelu....viz mm adam benda 5/5 2008...martin11 :lol:
Tady si dovolím oponovat. Clona je totiž vždycky jenom jedna, tudíž je na celém "kruhu" vždycky právě jedno místo, kde působí brzdící síla od vytahované clony. Jedna a stejné velikosti (při stejné délce kliky, použitých magnetech atd.) bude nezávisle na počtu magnetů. Na počtu magnetů ovšem dost zásadně závisí velikost síly, která má způsobit roztáčení motoru. Pokud bude tedy Martin přidávat magnety na jedné klice, patrně výsledku neublíží.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Tuco píše:
martin11 píše:
Akord píše:To tvrdím taky a pomerne dlouho pro všechny typy pístových motroru, uvedl jsem i logický dukaz, ale myslím, že vetšina četla pouze txt, a tu logiku nezkoumala, nebyla k tomu pripomínka. Zkus to načrtnout pro 1 píst. Deláš chybu v tom, že zanedbáváš sílu a práci na vtažení/odtažení clony.
Tady si dovolím oponovat. Clona je totiž vždycky jenom jedna, tudíž je na celém "kruhu" vždycky právě jedno místo, kde působí brzdící síla od vytahované clony. Jedna a stejné velikosti (při stejné délce kliky, použitých magnetech atd.) bude nezávisle na počtu magnetů. Na počtu magnetů ovšem dost zásadně závisí velikost síly, která má způsobit roztáčení motoru. Pokud bude tedy Martin přidávat magnety na jedné klice, patrně výsledku neublíží.
...ano...a souhlsím....proto motor musí mít ..!!!!....vždy....!!!...nejméně 3 písty....k tomu jsem došel svými pokusy...teorie 1 pístu ...je správná...viz AKORD..a jeho připomínky..jsou srávné.....ale právě ztráta při vytahování clony je tak obrovská, že pouze energie .... více pístu tyto ztáty . 1 ztrátového místa eliminují....martin11

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Karban píše:
martin11 píše:.....ale právě ztráta při vytahování clony je tak obrovská, že pouze energie .... více pístu tyto ztáty . 1 ztrátového místa eliminují....martin11
- a zároveň vznikají další ztráty, právě díky použití většího množství pístů, protože ty clonky ostatních taky někdo musí tahat.
clonka je jen jedna pro všechny písty ;)
a proto šest pístů, aby se (aspoň částečně) kompenzovaly ztráty při vytahování na jedné straně ziskem při vtahování na straně druhé.

Karban

Příspěvek od Karban »

gromit píše: clonka je jen jedna pro všechny písty ;)
a proto šest pístů, aby se (aspoň částečně) kompenzovaly ztráty při vytahování na jedné straně ziskem při vtahování na straně druhé.
- tedy přesněji - na tu jednu multiclonku pak působí více sil a energie potřebná k jejímu pohybu je opět vyšší, je - li více pístů.

Takže přidávání čehokoli dalšího může pouze přinést další ztrátu....

8)

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
Karban píše:
martin11 píše:.....ale právě ztráta při vytahování clony je tak obrovská, že pouze energie .... více pístu tyto ztáty . 1 ztrátového místa eliminují....martin11
- a zároveň vznikají další ztráty, právě díky použití většího množství pístů, protože ty clonky ostatních taky někdo musí tahat.
...jednou tu někoho nazvali "spamovým robotem"....
...Karbane....tebe ty magneta dost serou , že...??....a víš proč...a víš proč zrovna ten magnetickej pístovej motor...nechceš si to přiznat...ale ...ty jsi ho vubec , ale vubec nepochopil...proč pořád meleš to samý....vem si několik magnetů...a zkus si to...je to jednoduchý...jen trochu času....a pak to pochopíš, že to asi je jinak....
...nebo jsi dospěl jen k tomu motůrku s diodou...a sekačce...nic jinýho jsme nezaznamenali....martin11 :lol:

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Karban píše:
- tedy přesněji - na tu jednu multiclonku pak působí více sil a energie potřebná k jejímu pohybu je opět vyšší, je - li více pístů.

8)
jj, ztráty hlavně vířivými proudy, ale to až při otáčení, při větších rychlostech - pro roztočení by to neměl být zásadní problém

více radiálních sil ≠ větší brždění...

martin11
Zasloužilý člen

dotaz...je magnet akumulátor energie...???...

Příspěvek od martin11 »

gromit píše:
Karban píše:

8)
jj, ztráty hlavně vířivými proudy, ale to až při otáčení, při větších rychlostech - pro roztočení by to neměl být zásadní problém

více radiálních sil ≠ větší brždění...
právě jsem se dozvěděl toto...
cituji KARBAN napsal...
Karban
Rádce

: 52

Zaslal: út 14 duben 2009 11:13 Předmět:
--------------------------------------------------------------------------------

martin11 napsal:
...a že magnet je akumulátor energie...o tom snad není pochyb....

Karban odepsal..

- tady je ta tvoje mýlka.

Magnet není žádnej akumulátor.

....muže někdo třetí ...naopsat uvahu na tema...je magnet akumulátor energie....tím se i vyřeší můj spor s Karbanem....
...prosím znalé ....o odpověď...ANO/NE...a proč....dík martin11 :lol:

Karban

Re: dotaz...je magnet akumulátor energie...???...

Příspěvek od Karban »

martin11 píše:....muže někdo třetí ...naopsat uvahu na tema...je magnet akumulátor energie....tím se i vyřeší můj spor s Karbanem....
...prosím znalé ....o odpověď...ANO/NE...a proč....dík martin11 :lol:
Magnet je úplně stejnej akumulátor, jako třeba pružina.

Magnet přitáhne, a ty musíš dodáním energie věci uvést do stavu výchozího.

Pružinu energií stlačíš - a ona sama přitáhne zpět.

Vždy je ovšem nutno dodat energii, že.
A třeba z akumulátoru, prostřednoctvím nějakého elektromotoru...
=====

martin11
Zasloužilý člen

dotaz je magnet akumulátor energie..???

Příspěvek od martin11 »

....dostal jsem se do sporu s Karbanem...
...prosím o odpověď
...je magnet....akumulátor...jakékoliv energie...???... ANO/NE...

karbane prosím ...buď chvilku zticha.....martin11 :lol:

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“