adam.benda píše:
Myslím si, že tahle závislost (počet přiložených magnetů X výsledná intenzita pole vpředu) bude mít logaritmický průběh.
Nazdar Adame,
O logaritmech vím jenom to, že na to existuje jakési logaritmické pravítko, na kterém mne někdo učil počítat funkce trojúhelníka a myslím že mocniny celkem 3x v životě, což jsem vždy šťastně a velice rychle zase 3x zapoměl, ale graficky je to naprosto jasně funkce paraboly.
K železným pilinám, které způsobují organizaci magnetického pole do siločar, bych byl trochu uctivější. Poměr velikosti pilin a jejich množství v poli ve vztahu k intenzitě pole a ploše póu dává hustotu siločar a jejich počet, a velice by mne překvapilo, kdyby toho nebylo ještě trochu víc. On na to kde kdo kouká jako na hračku, ale je v tom taky pěkná "věda".
Kolik lidí si například položí pár otázek jako:
"Jak to, že se piliny nepřicucnou na magnet?"
"Jak to, že se porovnají po nějakých siločárách?"
"Jak to, že nejsou ani odpuzovány ani přitahovány a jenom si tak v poli sedí, i když organizovaně?"
"Jak to, že piliny nemají snahu se nějak posouvat po čarách k některému z pólů?"
"Proč jejich velikost hraje roli v hustotě čar?"
"Jak to, že se tak chovají i částečky rozdrceného magnetitu?"
"Jak to, že piliny v siločárách se přitahují ke kabelu pod stejnosměrným proudem se zvyšováním proudu a naopak?"
Já jsem si takových pár prošel a mají společnou odpověď: "Magnetické pole není produkované magnetem ve formě nějaké energie ale magnet je jenom prostředníkem přeměny nějaké jiné formy energie", nebo se to dá říct tak, že "pole magnetu je výsledkem kvalitativní přeměny části jakéhosi jiného pole organizací valenčních, mezikrystalických spojení magnetu na pole jiné, které dává vznik také internímu elektrickému proudění."
Zde jde taky o měď a jiné vodiče el. proudu. Jejich rekrystalizace naprosto očividná po dlouhodobém používání, tedy viditelná na starých drátech, které se eventuelně začnou drolit, jasně napovídá, že elektrický proud a magnetické pole také přeskupuje krystaly vodičů tam a zpět podle změn intenzity proudu a polarity. Pole vodičů je sice oficiálně přiřknuto proudu, ale já ten proud nevidím jako jedinou příčinu vzniku magnetického pole kolem vodiče. Důsledků je víc, nebo lépe řečeno se musí odehrát více společných změn najednou. Zase jde i o uspořádání jak mezikrystalické, tak mezimolekulární, ke kterým dochází.
O totéž jde ve výbojích v plynech. Tam to asi nebude zrovna mezikrystaliké, ale definitivně jde o porovnání valenčních spojení (kašlu na Einsteinovu Kinetickou Teorii Plynů, je to kravina, i když matematicky jakž takž funkční) molekul plynů. Kdyby tomu tak nebylo, nefungovaly by plynové lasery. Ony totiž potřebujou dost perfektní prostorovou molekulární organizaci media výboje na to, aby fungovaly. Bez toho by nebylo možno dosáhnout prostorové skládání frekvence světla. Taky by neexistovala přilnavost plynů ke stěnám nádoby pod hlubokým vakuem. Počti si o vakuových pumpách a chování plynů pod hranicí jejich viskozity, je to velice poučné, a taky by člověk těžko naměřil intenzitu magnetickéko pole kolem zářivky ampérmetrem.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.