Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: pokus

Příspěvek od la »

huhu píše:.........................

Hodně zajímavé jsou výsledky měření , které udělal Jarin's . Na jednu stranu jiskérka naděje - je tam nerovnováha. Na druhou stranu si teď neumím představit mechanizmus , který by to využil , protože průniky tech křivek jsou nejednoduché.....

Současně uznávaná "Vlnová délka elektronu "
http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek ... e&page=728
:good:

PS:Pro mě to znamená, že na tomhle kmitočtu kmitá stejnosměrné napětí. 8)

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Jo , hypotéza je to dobrá , ale jak se někde násobí nulou, nebo nezjistitelným číslem , tak se moje neuronová síť hroutí a ide ma poraziť ........

Pro místní fyziky - na aldebaranu už to řešili a tež bezvýsledně ......

S tim stejnosměrným proudem to může být jak píšeš , ale pořád je to prakticky na nic , protože rovný drát na žádnou frekvenci nenaladím. Možná je to slepá ulička , protože by to stejně prakticky uplatnit nešlo.

Když omotám kolem zeměkoule drát a připojím na něj napětí a (dejme tomu ) žárovku , tak si chvilku počkám , než proud " přiteče" a žárovka se rožne.
Jak je to s magnetickým polem ? Kdybych udělal feritovou cestu - řádně dlouhou , bude pole všude hned , nebo taky potrvá , než se dostaví po celé délce ?

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

huhu píše: protože rovný drát na žádnou frekvenci nenaladím
Viděl jsi někdy prutovou anténu? Ale jinak máš pravdu. Vlnová délka 100 pikometrů neni v praxi moc naladitelná.

"Dum spiro spero"
Ciceron
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

právě , kór lambda/4 %-)

Ale nepoužívají se jen zlomky , používají se i celé násobky. Jenže to je zase past ,protože s takovou přesností to nezpracuju.
I na dvoumetrovém pásmu bylo ladění pomocí PSW metru v řádu zlomků milimetru. A kdo zná , tak ví že záleží i na protiváze .
Ne - prutovku rovnou vylučuju. Tudy cesta nevede . Polovodičovým rezonátorem to tež nepůjde , protože než se elektrony rozmyslí přez P/N přechod , tak to bude doba .....

Možná to nepůjde ničím , co umíme vyrobit. Jen mě to tak napadlo :-)

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

huhu píše:Aby se magnet odmagnetoval , je potřeba to střídavé elektromagnetické pole postupně zeslabovat.
...mno...snižoval bych otáčky kotouče s magnety...až na 0... odmagnetuje se statorový magnet ??..
huhu píše:K tomu směřovaly mé hloupé dotazy ohledně vlnové délky elektronu ( pokud je původcem projevu magnetického pole ) .
Jestli je původcem magnetického pole , tak není homogenní ( v bedně taky nevidíme řádky, samo světlo je vlnové a mrtě rychle bliká ) Jen vědět , jak rychle kmitá permanentí magnet.....
..Si myslím, že se magnetismus musí šířit rychlostí světla, ?? jak rychle teče elektřina drátem také tak rychle....nebo je to jinak...??...
..a jak rychle kmitá pernament . magnet..??...jak jsi zjistil, že kmitá ? to mag pole "teče" trvale od polu k polu nebo je to jinak..?? já nevím jsem amater :oops: ale zajímá mě to, protože dělám MM a poznatky tady / např. s odtrhovou sílou / jsou pro mě výborné matematicko realné informace zdraví m11 :lol:

Edit [2011-02-16 15:08]: Martine, cituj prosím pomocí okýnek (quote="huhu")...(/quote), je v tom pak miglajz... a.b

... věřím, že se " TO " povede ......
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

martin11 píše: ...mno...snižoval bych otáčky kotouče s magnety...až na 0... odmagnetuje se statorový magnet ??..
Tak to nefunguje. Ty jen snížíš frekvenci , ale intenzita pole je stále stejná, navíc je nízká.

martin11 píše:...jak jsi zjistil, že kmitá ?
Tak to prrr, pane. To jsem nezjistil. Jen se mi do kebule vloudila myšlenka , že jestli je mag. pole projevem nějakého seřazení elektronů, tak se musí vlnit. Bo elektrony obíhají Brownovým pohybem kolem jádra , kdyby toho nechaly , tak se atom rozpadne.
Tím pádem by se celé pole mělo vlnit ve vlnové délce související s délkou dráhy jednoho oběhu elektronu. Je to jen má vlastní úvaha, nic jiného.
martin11 píše:to mag pole "teče"
Neteče
Ani proud v drátu neteče. Ale u proudu to zpoždění je jasně měřitelné. Pokud by tomu bylo stejně u magnetu ( a z podstaty magnetického pole jak nám jej líčili ve škole by to mělo být stejné) , tak by to pro tebe mohlo mít hypotetický význam - Kdyby se ti podařilo někam dovést pole se zpožděním , přesně načasovaným , máš vyhráno.
Ale i kdyby to šlo , tak by to byla mašina jako prase......

Tyhle úvahy nemají praktický význam tak , jak jsou - v surovém stavu :-)

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Elektron a magnetické pole

Příspěvek od adam.benda »

huhu píše:... jestli je mag. pole projevem nějakého seřazení elektronů, tak se musí vlnit. Bo elektrony obíhají Brownovým pohybem kolem jádra , kdyby toho nechaly , tak se atom rozpadne. ...
Právě proto, že elektron obíhá kolem jádra, tím se vytváří magnetické pole. Ten elektron obíhající kolem jádra, to je jako elektron elektrického proudu, který protéká závitem cívky. Magnet pak musí mít tyhle magnetické domény natočené jedním směrem, aby se účinek sčítal a aby se tak pole kolem magnetu projevilo.

martin11
Zasloužilý člen

působení magnetů

Příspěvek od martin11 »

pro HUHU proč jsi se ptal jestli mag pole kmitá...??...já napsal nekmitá...teče :idea:
martin11 píše:to mag pole "teče"
huhu píše:Neteče
Ani proud v drátu neteče. Ale u proudu to zpoždění je jasně měřitelné. Pokud by tomu bylo stejně u magnetu ( a z podstaty magnetického pole jak nám jej líčili ve škole by to mělo být stejné) , tak by to pro tebe mohlo mít hypotetický význam - Kdyby se ti podařilo někam dovést pole se zpožděním , přesně načasovaným , máš vyhráno.
Ale i kdyby to šlo , tak by to byla mašina jako prase......
...myslím, že jsem už více než před rokem vyřešil "posun" působení magnetického pole pernam.magnetu u toho mého pístového motoru.
/ a jsou na to svědci, že nekecám.. :idea: /...takže...podařilo se mi dovést působení mag. pole jinam než v daném okamžiku magnet působil a využít této síly v jiném působení toho daneho magnetu...a jde to i přesně načasovat. zní to jako sci-fi / detily jen soukromě/ m11 :lol:

Edit [2011-02-16 15:13]: Martine, cituj prosím pomocí okýnek (quote="huhu")...(/quote), je v tom pak miglajz... a.b

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektron a magnetické pole

Příspěvek od huhu »

adam.benda píše: Právě proto, že elektron obíhá kolem jádra, tím se vytváří magnetické pole. Ten elektron obíhající kolem jádra, to je jako elektron elektrického proudu, který protéká závitem cívky. Magnet pak musí mít tyhle magnetické domény natočené jedním směrem, aby se účinek sčítal a aby se tak pole kolem magnetu projevilo.

No právě , to je otázka . Jestli tohle je důvod , nebo jen průvodní jev.
Příroda si rovnováhu udržuje tak , že všechno rozhází do tzv. neuspořádaného stavu.
Proč himl v permanentním magnetu udržuje většinu těch domén ( pravo / levo točivá rotace elektronu ) natočených jedním směrem ? Dyk to zákonitě vede ke křehnutí materiálu. Jestli jsem správně pochopil Slávka a kvantové fyziky , tak nepovažují chování elektronů za původ , ale za důsledek.

p.s. - elektrony působením el. napětí taky netečou , jen si předávají rotace , ale zůstávají pěkně u svých jader.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: orientace

Příspěvek od aNONym »

Slavek Krepelka píše:
gromit píše: Podle směru vinutí a směru proudu se bude pole cívky a pole jádra/magnetu
Mám pravotočiviu cívku, to znamená jako normální pravotočivý závit šroubu. Je to vertikálně a nahoře mám elektrický mínus pól a dole plus. Kde je magnetický sever (takže jih zeměkoule). Je to nahoře u mínusu nebo dole? Prosím prosím. Já si to namaluju pro referenci.
Pomůže Ti tohle? ;) Non

[youtube][/youtube]

(čtvrtá minuta)

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: orientace

Příspěvek od Slavek Krepelka »

aNONym píše:
Slavek Krepelka píše: Mám pravotočiviu cívku, to znamená jako normální pravotočivý závit šroubu. Je to vertikálně a nahoře mám elektrický mínus pól a dole plus. Kde je magnetický sever (takže jih zeměkoule). Je to nahoře u mínusu nebo dole? Prosím prosím. Já si to namaluju pro referenci.
Pomůže Ti tohle? ;) Non
Nikoliv, ale našel jsem. Ono je třeba vědět, kterým směrem v dnešní době ta elektrika teče. Ono je to podle fyzikálních zákonů každého půl století na jinou stranu. To nemluvě o tom, že magnetický sever magnetu je ve skutečnosti jižní magnetický pól zemegule. Kdo si takový koniny užitečný, který potřebuje znát 6x za život a to jestli, má pamatovat? :evil:

Pravotočivá = sever-mínus.
Levotočivá = sever-plus.

Nejhorší je, že to hned zase zapomenu :bhead: No, možná až za hodinu. :lol: Stejně mi to k ničemu není, což jsem zjistil až teď.
No, já si to vyřeším jinak. Někde jsem na to narazil, leta letoucí zpátky a :shock: vím kam jsem s tím rubnul :!: :shock: a žena to nevyhodila :laugh: :jump:

Dík, ahoj

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Monopól

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:
martin11 píše: při konstrukci by asi bylo jedno, jestli je to koule nebo těleso složené ze pětiúhelníků./ jak se odborně jmenuje /
pravidelný dvanáctistěn (dodekaedr) http://cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3 ... %C4%9Bleso
V tom případě by to mohlo jít i z trojúhelníků. Kdysi bývaly trojúhelníkové magnety na tabuli. Možná je má ještě někdo doma.
Icosahedron . ;) Non

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Makromonopól

Příspěvek od adam.benda »

Děkujeme.
Zachtělo se mi popátrat v mysli po základech azbuky, tak doplňuji o "polopřeklad". :-) (Pouze převod symbolů azbuky taky z toho důvodu, jak krásný jazyk ta ruština je. :-) )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin11
Zasloužilý člen

monopol

Příspěvek od martin11 »

...jenže tohle není koule a tudíž to není monomagnetický... :evil: ....to je vobyčejnej totroid....ale i toto sestrojit, jak je to namalované není vůbez žádná legrace....kdo to nezkusil tak neví.....mimo jiné...takový toroid je u mě v motoru ze segmentů / Pístový MM / m11 :lol:

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

toroid nebo sféra

Příspěvek od gromit »

Martine, v originále autor opravdu popisuje sféru, na obrázku to sice vypadá jako toroid, ale popisky o kousek níž u toho návrhu generátoru jasně uvádějí "razrez" - čili řez (podélný, příčný).
Adam - azbuk se vyplatí znát, nejenom kvůli kráse ruštiny, ale i s ohledem na myšlenky v ní ukryté.
a co teprve rozsypaný čaj...

Peter, díky :good:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“