Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Perendev

Příspěvek od adam.benda »

buky píše:... Ultramarinus, já jsem vsadil na pokus - omyl a jsem spokojen.
Pokus-omyl je střílení na slepo. Tudíž, když něco náhodou trefíš, většinou ani nevíš co a jestli se to hodí na pánev.
Pokus-omyl ... proč ne. Ale asi to v praxi vyžaduje ještě ocelovější nervy, než když se na to jde přes nějakou systemacii a-la například fyzika + matematika.
Pokusů-omylů musí navíc padnout opravdu hodně, než se na něco narazí. Občas s tím někdo nemá trpělivost, udělá si závěr a jde s klidem domů.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

adam.benda píše:
Pokus-omyl je střílení na slepo. Tudíž, když něco náhodou trefíš, většinou ani nevíš co a jestli se to hodí na pánev.
Pokus-omyl ... proč ne. Ale asi to v praxi vyžaduje ještě ocelovější nervy, než když se na to jde přes nějakou systemacii a-la například fyzika + matematika.
Pokusů-omylů musí navíc padnout opravdu hodně, než se na něco narazí. Občas s tím někdo nemá trpělivost, udělá si závěr a jde s klidem domů.
Přesně tak adame ....... :good:

A jen dodám, že někdy pomůže i štěstí. Jinak řečeno, trefa do černého.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

...

Příspěvek od lajos »

Pokus omyl se mi zdá málem příhodnější než výpočty, asi budu nekdo jiný než se zdám

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše:
Pokus-omyl je střílení na slepo. .....Pokusů-omylů musí navíc padnout opravdu hodně, než se na něco narazí. Občas s tím někdo nemá trpělivost, udělá si závěr a jde s klidem domů.
Nazdar Adame a Lajoši

S přihlédnutím k oběma názorům bych se vyjádřil asi takto.

Osobně se přikláním k tomu, že za základ by se měla vzít myšlenka, která by se měla odzkoušet. tedy jaksi pokus a omyl. Jenže pokud člověk namá dostatečnou znalost zahrnutých principů, lze velice snadno postavit blbý experiment, který nám myšlenku setřelí. Takže k tomu pokusu a omylu musí bý zachována podmínka, že známe alespoň kvalitativně podmínky, které musí být v pokusu uplatněny. Tam se člověk samozřejmě nedohrabe jinak než pokusnictvím a nebo, a to je daleko jednodušší, pozorováním skutečností v praxi a jejich kvalitativnímu porozumění.

S počítáním je to jaksi totéž, jeho platnost je neodiskutovatelná, ale zase jde o zahrnutí všech pertinentních podmínek, z nichž jednou je, že matika, kterou použijeme, je skutečně platná ve své podstatě. (Teď jsem k tomu něco přihodil to vlákna prostor.) Použijeme-li matiku blbou, nebo nedostatečnou, zase z toho lezou blbosti.

Souhrnem mi nepřipadá, že jedno řešení, pokus a omyl, je lepší než druhé, tedy matematické věštění. Podle mne jde jenom o postup výzkumu a zásad logiky myšlení a úplnosti podstatných informací při výzkumu. Nejde o to co bylo dříve, zda slepice nebo vejce, ale o to si pořádně zjistit co je to vejce a jak z něj udělat kuře a pak slepici.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

Slavek Krepelka píše:... Souhrnem mi nepřipadá, že jedno řešení, pokus a omyl, je lepší než druhé, tedy matematické věštění. Podle mne jde jenom o postup výzkumu a zásad logiky myšlení a úplnosti podstatných informací při výzkumu. Nejde o to co bylo dříve, zda slepice nebo vejce, ale o to si pořádně zjistit co je to vejce a jak z něj udělat kuře a pak slepici. ...
Ahoj Slávku. Souhlasím s Tebou.

Taky jsem ale nechtěl zaujmout žádný jednoznačný postoj, jenže ten princip "pokus-omyl" je často právě veden tak, že od kulovnice se práší a kulky končej v hlíně nebo balistickou křivkou v sousední vesnici. A ten střelec se zavázanýma očima nevyužívá ostatních smyslů, kterými by svou střelbu alespoň trochu usměrnil blíž k terči.

Takže jsem to myslel spíš tak, když je princip "pokus-omyl" veden bez toho okolního - nepostradatelného. A to okolní nepostradatelné jsi tu vypíchl Ty.

Pěkný večer všem, nás už je od úterka o jednoho víc. Kluk jako buk. Jestli se mi nepovede dostat na sraz, doufám, že si tam dáte jedno na jeho zdraví.

Abakuk
Starší člen

Příspěvek od Abakuk »

adam.benda píše: Ahoj Slávku. Souhlasím s Tebou.

Taky jsem ale nechtěl zaujmout žádný jednoznačný postoj, jenže ten princip "pokus-omyl" je často právě veden tak, že od kulovnice se práší a kulky končej v hlíně nebo balistickou křivkou v sousední vesnici. A ten střelec se zavázanýma očima nevyužívá ostatních smyslů, kterými by svou střelbu alespoň trochu usměrnil blíž k terči.

Takže jsem to myslel spíš tak, když je princip "pokus-omyl" veden bez toho okolního - nepostradatelného. A to okolní nepostradatelné jsi tu vypíchl Ty.
...
Já si také myslím že je právě potřeba se na to také dívat tak že právě vypneme ty "nepostradatelné smysly" které nás bohužel často klamou (on spíše mozek) a použijeme ty vnitřní ty "postradatelné" a porovnáme obrazy. Tím ze teprve můžeme posunout dál.

Tma na to vrhá nové světlo
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

..

Příspěvek od lajos »

No jasně, bude rozdíl mezi pokusy 18-ti letého a 50-níka a předpokládám že když se o něco zajímám tak o tom něco vím, ohmův zákon a trochu větší násobilku beru jako samozřejmost-jen se mi nechtělo o tom moc rozepisovat

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

bismut

Příspěvek od huhu »

hola hej
potřebuju bismutovou kuličku . kdyby někdo věděl , kde se dá koupit - průměr 12-15 , napište pls.

já jsem nenašel dodavatele , tak mě napadlo , když má ten kov teplotu tání pod 300 , že z tech špon 5kč/g si ji odliju..

máte někdo zkušenosti s litím bismutu ? nezoxiduje mi a neztratí vlastnosti ?

dík předem za případné reakce

V.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: bismut

Příspěvek od Slavek Krepelka »

huhu píše:hola hej potřebuju bismutovou kuličku . kdyby někdo věděl , kde se dá koupit - průměr 12-15 , napište pls.
já jsem nenašel dodavatele , tak mě napadlo , když má ten kov teplotu tání pod 300 , že z tech špon 5kč/g si ji odliju..
máte někdo zkušenosti s litím bismutu ? nezoxiduje mi a neztratí vlastnosti ? dík předem za případné reakce V.
Nazdar Huhu,

Pokud to nepřehřeješ, chová se to jako cín, nebo olovo, neoxiduje to nijak náramně, ale je to dost křehké pokud to je placka a odlitek dokáže na povrchu jaksi popraskat a nadělat plošky. Na jiné kovy jako je nerez, nebo měď se to alespoň bez nějaké pasty nechytá. Vlastní zkušenost.
Výpary jsou poněkud jedovaté, ale o dost míň než třeba olovo, o rtuti nemluvě. Taky není bismut jako bismut, hodně z toho, co se jako bismut prodává, například jako broky do vzduchovky, je míchanice s olovem.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: bismut

Příspěvek od aNONym »

huhu píše:máte někdo zkušenosti s litím bismutu ? nezoxiduje mi a neztratí vlastnosti ?
Pár informací. ;) Non

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/mag ... nsion.html

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

re bismut

Příspěvek od huhu »

díky ,
tady píšou , že prodávají 99,9%
http://unimagnet.cz/39-bismut.html

tak to zkusím ( pokud mě někdo nezarazí s tím , že má špatnou zkušenost s tou kvalitou - ono to ve slitině s jinými kovy ztrácí vlastnost , kterou potřebuju. )

a až se nepotvrdí moje teorie , tak si odleju ty placky do víček od plechovky a udělám si levitacion atraction :-))

alternativa :

http://www.neomag.cz/cz/katalog/prislusenstvi/bismut/

držte palce, jestli to klapne , bude o čem dumat :-)

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

levitace

Příspěvek od martin11 »

Zdarec....držím palce pokusům...
O levitaci jsme se tu jíž kdysi bavili. Pokud jsi neprolejzal různě zaplevelená vlákna , připomenu muj pokus.
Na neodym 20x20x10 N42 jsem položil tuhu z mikrotužky / 0,3/ tuha krásně levituje. reaguje na další přidávání magnetů , kombinace různých druhů tuhy / H, HB, atd /... moje pokusy se ukončily havárií....když mě levitovalo asi 20tuh na segmetu 9ti neodymů a zezhora jsem to dráždil dalším silným magnetem...nějak se to vymklo kontrole....tisíce drobných kousků tuhy se rozlétlo po laboratoři / kuchyni/...
jinak jsem zvědav na "jakékoliv" výsledky s Bismutem :idea: hezký den a zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

los bismutos

Příspěvek od huhu »

tož , dorazilo cosik , ale nechová se to jak bych chtěl.
Nějak nemůžu naměřit ani sebeslabší reakci.
Čiže buď je to něco jiného , než jsem chtěl , nebo si s tím budu muset ještě moooooc pohrát.

Ale viděl jsem i video , kde z toho odlili šperk a díky té struktuře vypadal efektně , takže to přinejhorším neskončí v koši :-)))
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

bizmut

Příspěvek od martin11 »

no holt je to "jen" bismut :idea: . sice se píše, že odstiňuje magnetismus....ale jen opravdu malinko...takže , ještě, že proň máš využití na šperk... :eclap:
no také zkus tu tuhu a její levitaci :idea: ...hezký víkend ...všem přeje martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ultramarinus
Nový člen

mm

Příspěvek od Ultramarinus »

Zkoušeli jste někdo jak zhruba dlouho udrží permanentní magnety schopnost "magnetovat" když jsou k sobě dlouhodobě přiblížené souhlasnými póly? Někde jsem četl, že je to rychle "vyšťaví", ale nejsem si moc jistej seriózností zdroje... :?

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“