Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Závěr

Příspěvek od JOVA »

Aby měření bylo i z mého pohledu uzavřené připojuji několik fotek z použité metody.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Závěr

Příspěvek od Ilem »

JOVA píše:Aby měření bylo i z mého pohledu uzavřené připojuji několik fotek z použité metody.
Chválím, velmi precizně připravené. :good:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příští setkání

Příspěvek od Gabča »

Tak protože už jedeme omylem na třech vláknech, výsledky jsou např. ve Fotkách, fotky v Setkání :D, tak o příštím setkání napíšu logicky zde: :D

8) :laugh: :jump: Martin má plán na Kadlín 2010 :pivko:

rival
Hlavní admin - živý člověk
Dal: 14 poděkování
Dostal: 227 poděkování
Pohlaví:
Kontaktovat uživatele:

Zamyšlení

Příspěvek od rival »

Milá Gabčo a ostatní "Dronti" :D ,
od počátku jsem toto vlákno pečlivě sledoval a těšil se z něho. Moc se mi líbilo jak na našem, dosud převážně mužském, "testosteronem" nabitém fóru vzniká pod ženským vedením cosi nového. Cosi, kolem čeho jsem já osobně jen velmi tiše našlapoval a o to více pozoroval dění, které bylo Gabčou spuštěno a vyvrcholilo zorganizováním skutečného setkání v Kadlíně. Jehož "hlavním" účelem bylo praktické ověření tabulkové hodnoty gravitačního zrychlení.

Moc se mi líbil celý postup. Teoretický základ, následné hledání praktického způsobu měření, ale hlavně dotažení celé věci až do konce. Opravdu se mi líbilo jak se každý z Vás snažil přispět se svou troškou poznání, svými schopnostmi, možnostmi, kontakty, atd. Prostě před Vámi všemi hluboce smekám a nesmírně si cením práce, kterou jste odvedli. Dokonce jste vylákali i Jeffa ze své "pastoušky" :good:. Prostě excelentní... On totiž chudák Jeff má každé naše pravidelné setkání spíše jako pracovní a moc si neodpočine. Věřím, že tady mu to bylo aspoň malinko vynahrazeno.

Mám nesmírnou radost i z toho, že to vše proběhlo bez mého sebemenšího přičinění. Cítil jsem se asi jako Taťka, který se piplá se svým potomkem a pak vidí, že opečovávané batole (fórum) již dorostlo a dokáže se rozeběhnout do světa a fungovat v něm zcela samo i bez mé starostlivé péče. A za to Vám všem obzvláště děkuji. Hřeje mne to... Teď vím, že mohu občas i vypnout a nic strašného se nestane.

Také jste mi ukázali, že je snad reálná i jedna z mých představ. Kdy jsem snil o tom, jaké by to mohlo být hezké najít nějakou, třeba chatičkovou osadu (ale i stany jsou fajn) poblíž vody, kde bychom společně mohli trávit dovolenou během období letních prázdnin... Prostě pohodoví, stejně naladění lidé by vzali své rodiny nebo jen sami sebe a vyrazili na společnou dovču. Když by nás bylo hodně, mohli bychom na stejném místě vytvořit několik turnusů (třeba po celý červenec a srpen). Vím, jsem prostě věčný snílek...

Nicméně Kadlín je skutečně prožitá realita. Pokud budete chtít, moc rád se mezi Vás zařadím a mohli bychom se pokusit z Kadlína vytvořit každoroční setkání, kde bychom spolu s veřejností prováděli různé, nejen fyzikální experimenty a šířili tak "Drontskou" osvětu :D.

S úctou a poděkováním, Váš Rival.

rival - živý člověk - suverén
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

příští rok v Kadlíně

Příspěvek od martin11 »

Rival píše:Milá Gabčo a ostatní "Dronti" :D ,
od počátku jsem toto vlákno pečlivě sledoval a těšil se z něho. Moc se mi líbilo jak na našem, dosud převážně mužském, "testosteronem" nabitém fóru vzniká pod ženským vedením cosi nového. Cosi, kolem čeho jsem já osobně jen velmi tiše našlapoval a o to více pozoroval dění, které bylo Gabčou spuštěno a vyvrcholilo zorganizováním skutečného setkání v Kadlíně. Jehož "hlavním" účelem bylo praktické ověření tabulkové hodnoty gravitačního zrychlení.

Moc se mi líbil celý postup. Teoretický základ, následné hledání praktického způsobu měření, ale hlavně dotažení celé věci až do konce. Opravdu se mi líbilo jak se každý z Vás snažil přispět se svou troškou poznání, svými schopnostmi, možnostmi, kontakty, atd. Prostě před Vámi všemi hluboce smekám a nesmírně si cením práce, kterou jste odvedli. Dokonce jste vylákali i Jeffa ze své "pastoušky" :good:. Prostě excelentní... On totiž chudák Jeff má každé naše pravidelné setkání spíše jako pracovní a moc si neodpočine. Věřím, že tady mu to bylo aspoň malinko vynahrazeno.

Mám nesmírnou radost i z toho, že to vše proběhlo bez mého sebemenšího přičinění. Cítil jsem se asi jako Taťka, který se piplá se svým potomkem a pak vidí, že opečovávané batole (fórum) již dorostlo a dokáže se rozeběhnout do světa a fungovat v něm zcela samo i bez mé starostlivé péče. A za to Vám všem obzvláště děkuji. Hřeje mne to... Teď vím, že mohu občas i vypnout a nic strašného se nestane.

Také jste mi ukázali, že je snad reálná i jedna z mých představ. Kdy jsem snil o tom, jaké by to mohlo být hezké najít nějakou, třeba chatičkovou osadu (ale i stany jsou fajn) poblíž vody, kde bychom společně mohli trávit dovolenou během období letních prázdnin... Prostě pohodoví, stejně naladění lidé by vzali své rodiny nebo jen sami sebe a vyrazili na společnou dovču. Když by nás bylo hodně, mohli bychom na stejném místě vytvořit několik turnusů (třeba po celý červenec a srpen). Vím, jsem prostě věčný snílek...

Nicméně Kadlín je skutečně prožitá realita. Pokud budete chtít, moc rád se mezi Vás zařadím a mohli bychom se pokusit z Kadlína vytvořit každoroční setkání, kde bychom spolu s veřejností prováděli různé, nejen fyzikální experimenty a šířili tak "Drontskou" osvětu :D.

S úctou a poděkováním, Váš Rival.
....zdravím Rival a ostatní ....jen ve zkratce....protože mám v Kadlíně...téměř domovské právo....a vlastně tak trochu chod musea a aktivit sponzoruju...alespoň vím, kam ty peníze jdou....tak ...po letočním " úspěchu " se setkáním už plánuju příští....protože vím , jak to letí....je dobré mít něco v záloze....nějaký nápad mám, ale protože jem netechnik, tak se to bojím vyslovit nahlas....takže......navrhněte ...ZDE...na tomto vlákně....co by se mohlo u Kadlínské rozhledny příští rok , zase kolem data sv.Jakuba...což je 25.7 podniknout....myslím , že i nezůčastnění si mohou udělat obrázek o prostředí, počasí horší než bylo být nemůže...
...myslím, že i několik stanů při našem setkání může u rozhledny být....jednou za rok se to zde snese, zvláště , když jsme vědecká společnost....a víkend také není zcela ztracen, okolí je velmi pestré,jak na přírodu....CHKO Kokořínsko....tak památky....Kokořín, Houska, Bezděz,Mělník, Liběchovsko, Veltrusy...jsou lokality do 50km....tak....napište týpem na pokus....a představu o realisaci.....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: příští rok v Kadlíně

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:tak....napište týpem na pokus....a představu o realisaci.....zdraví martin11 :lol:
Už jsem jeden návrh psal. :
Jak ovlivňuje atmosférický tlak archimédův zákon? Plovoucí těleso o hmotnosti 1kg by mělo vytlačit 1 kg vody. Tolik teorie, ale je to skutečně vždycky tak? Představa: Dřevěná krychle o hmotnosti 100 g a polystyrénová krychle o hmotnosti 100 g. Je zjevné, že polystyrénová krychle má mnohem větší povrch a působí na ni větší síla způsobená atmosférickým tlakem. Měla by tedy vytlačit vody víc, nebo ne? Akorda prosím, aby neodpovídal, bylo by po srandě. Je pravda, že k tomuto pokusu není potřeba rozhledna, jedině, že bychom ji napustili vodou a použili jako odměrný válec. :D
Nápad číslo 2. Když už Karel vyrobil tu 2m vakuovou trubici, co takhle změřit závislost rychlosti zvuku na tlaku vzduchu? Snad by ta trubice snesla i mírný přetlak.
Když přemýšlím o využití rozhledny, když už tam je, napadá mě Foucaltovo kyvadlo. Pomocí něho se dá ověřit spousta věcí: Coriolisovy síly, rychlost a směr otáčení planety, zeměpisná šířka, ...

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen

tisk referuje o drontech českých v Kadlíně...

Příspěvek od martin11 »

....místní tisk....hezký den všem martin11 :lol: p.s. zdravím Gabču....všechny co tam byli... :idea:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
martin11 píše:tak....napište týpem na pokus....a představu o realisaci.....zdraví martin11 :lol:
Už jsem jeden návrh psal. :
Jak ovlivňuje atmosférický tlak archimédův zákon? Plovoucí těleso o hmotnosti 1kg by mělo vytlačit 1 kg vody. Tolik teorie, ale je to skutečně vždycky tak? Představa: Dřevěná krychle o hmotnosti 100 g a polystyrénová krychle o hmotnosti 100 g. Je zjevné, že polystyrénová krychle má mnohem větší povrch a působí na ni větší síla způsobená atmosférickým tlakem. Měla by tedy vytlačit vody víc, nebo ne? Akorda prosím, aby neodpovídal, bylo by po srandě. Je pravda, že k tomuto pokusu není potřeba rozhledna, jedině, že bychom ji napustili vodou a použili jako odměrný válec. :D
Nápad číslo 2. Když už Karel vyrobil tu 2m vakuovou trubici, co takhle změřit závislost rychlosti zvuku na tlaku vzduchu? Snad by ta trubice snesla i mírný přetlak.
Když přemýšlím o využití rozhledny, když už tam je, napadá mě Foucaltovo kyvadlo. Pomocí něho se dá ověřit spousta věcí: Coriolisovy síly, rychlost a směr otáčení planety, zeměpisná šířka, ...
....zdravím...a je to jasné....já měl právě myšlenku s tím kyvadlem...a u rozhledny je v jednom místě.. nějaká geoanomálie.....tak udělat pokus na dvou , či více místech a tu anomálii zkusit zaregistrovat....detaily bychom probraly později....jde o to zajistit spolehlivou měřící techniku.typu JOVA... :idea: ...
...myslím, že další pokusy by následovaly v dalších letech....
...takže , kdo je pro.....kyvadlo...hlasujte teď.......zdravím Ilem....martin11 :lol:

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Já jsem pro cokoli

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:Když přemýšlím o využití rozhledny, když už tam je, napadá mě Foucaltovo kyvadlo. Pomocí něho se dá ověřit spousta věcí: Coriolisovy síly, rychlost a směr otáčení planety, zeměpisná šířka, ...
... kyvadlo starýho Foucalta jsem měl v plánu ... bohužel doplňky zůstaly v té druhé "správné tašce" (se spoustou dalších krásných a zajímavých věcí :( :cry: :cry: ) ... mělo být zrealizováno pomocí laseru o výkonu 0,5W s jasně viditelným paprskem brčálové barvy (v noci jsme si s ním svítili u ohníčku na hvězdy, letadla a po zozsáhlém široce vzdáleném okolí - testovaný dosvit = 14km :shock: :shock: - naštěstí i tohle dopadlo dobře a funkce očí nám všem zůstala nezměněna 8) ) ... původní záměr byl pod něj položit fotopapír, který by se pak dodatečně vyvolal ... získali bychom tím velmi krásný záznam jeho světelné stopy ... zkrátka, co dělat, jsu debil, no :? , beztak tam bylo veselo i bez toho :) ... ale zase na druhou stranu, čím bychom se pak zabývali v rámci "Expedice DR ;) NT - Kadlín 2010" ... šak ono by se vždycky něco našlo ... :D :D
Naposledy upravil(a) A(&F) dne čtv 30 črc 2009 9:15, celkem upraveno 1 x.

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:... původní záměr byl pod něj položit fotopapír, který by se pak dodatečně vyvolal ... získali bychom tím velmi krásný zánam jeho světelné stopy ... zkrátka, co dělat, jsu debil, no :? , beztak tam bylo veselo i bez toho :) ... ale zase na druhou stranu, čím bychom se pak zabývali v rámci "Expedice DR ;) NT - Kadlín 2010" ... šak ono by se vždycky něco našlo ... :D :D
To není špatný nápad. Martine, máš v šuplíku fotopapír formátu A0, nebo větší? Možná by se to dalo nahnat i do foťáku. Kyvadlo trochu zkrátit a pod něj upevnit hodně zacloněný foťák s otevřenou závěrkou. Nehrozilo by tolik boční světlo

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Ilem píše:
A(&F) píše:... původní záměr byl pod něj položit fotopapír, který by se pak dodatečně vyvolal ... získali bychom tím velmi krásný zánam jeho světelné stopy ...
Možná by se to dalo přes zrcadlo nahnat i do foťáku.
... nemuselo by být ani zrcadlo ... při vhodně zvolené "kreslící podložce" by postačil i dlouhý osvit foťákem ze shora ... popř. mléčná podložka (např. matované průsvitné plexi) a foťák se širokáčem dát pod něj ... 8) ... na přímo bych do fotoaparátu to raději při takovémto výkonu raději nezkoušel, ... neb potom by mohl mít Marťas na všech následných fotkách se svatebčany i typický obraz stopy kyvadla navždy vypálený v CCD ... :lol: :lol: :lol:

... zkoušel jsem tímto laserem nasvítit i tzv. "Fotoluminesceční folii", kterážto se používá např. na označení unikových cest, ... ale jejich vlnové délky jsou k naší velké smůle velmi podobné ... tudíž folie potom funguje jako barevný filtr ... a tím pádem to nefunguje ... škoda, viděli bychom je ihned - v reálu ... ;)
Naposledy upravil(a) A(&F) dne čtv 30 črc 2009 9:45, celkem upraveno 1 x.

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:
Ilem píše:
A(&F) píše:... původní záměr byl pod něj položit fotopapír, který by se pak dodatečně vyvolal ... získali bychom tím velmi krásný zánam jeho světelné stopy ...
Možná by se to dalo přes zrcadlo nahnat i do foťáku.
... nemuselo by být ani zcadlo ... postačil by dlouhý osvit ... 8) ...

... zkoušel jsem jím nasvítit i tzv. "Fotoluminesceční folii", kterážto se používá např. na označení unikových cest, ... ale jejich vlnové délky jsou k naší velké smůle velmi podobné ... tudíž folie potom funguje jako barevný filtr ... a tím pádem to nefunguje ... škoda, viděli bychom je ihned - v reálu ... ;)
Hřeje ten paprsek? Pak by stačil termopapír a pokus by nebyl omezen na noc. Když, tak v CD mechanikách je IR laser, který by se dal použít

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Ilem píše:
A(&F) píše:... zkoušel jsem jím nasvítit i tzv. "Fotoluminesceční folii", kterážto se používá např. na označení unikových cest, ... ale jejich vlnové délky jsou k naší velké smůle velmi podobné ... tudíž folie potom funguje jako barevný filtr ... a tím pádem to nefunguje ... škoda, viděli bychom je ihned - v reálu ... ;)
Hřeje ten paprsek? Pak by stačil termopapír a pokus by nebyl omezen na noc. Když, tak v CD mechanikách je IR laser, který by se dal použít
... :D :D ... zrovna jsem o tom přemýšlel ... o tom IR ... :D :D ... s tím naším laserem bychom se na faxovacím papejře moc nechytali, jelikož pokud má něco ohřát, potažmo zapálit, tak se musí "opřít" do tmavé barvy ... nejlépe do černé ...

PeS: ... lepší jsou z DVD palírem ... LG se ovědčilo ... jenom je průšvih, že tento paprsek není vidět ... cvrnknete si do oka ... a už nic nevidíte :shock: ... taky mám v pravým oku lehkej šlic (od UV laseru) ... ale docela jenom malilinkej ... zjistil jsem to až za několik dní ... ;)

... takže pokud někdo z vás potřebujete laserovou korekci očního pozadí, můžete se s důvěrou obratit ... mám letité zkušenosti ... :lol: :lol: :lol: ... :evil:
Naposledy upravil(a) A(&F) dne čtv 30 črc 2009 10:03, celkem upraveno 3 x.

rival
Hlavní admin - živý člověk
Dal: 14 poděkování
Dostal: 227 poděkování
Pohlaví:
Kontaktovat uživatele:

Drontí podfórum

Příspěvek od rival »

Tímto oficiálně oznamuji všem, kteří si toho ještě nevšimli, že v sekci Jak na to vzniklo "Drontí podfórum" s názvem "Dronti a Kadlín". Zde prosím pište své příspěvky a zakládejte nová vlákna ohledně všech "Drontích" aktivit. Možná by to ještě chtělo i nějakou "Drontí hymnu", ať je na akcích opravdu veselo :D.

Uvažuji také o reklamních předmětech, trička, propisky, informační DVD, apod. Které by se na všech těchto akcích mohli nabízet, ale i rozdávat za odměnu při účasti na "Drontích dětských soutěžích". Taková malá osvěta, při které bychom se zviditelnili a zároveň úžasně pobavili sebe i okolí.

rival - živý člověk - suverén
Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“