Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Tak, už je to tady...

Příspěvek od Akord »

NAVAR píše:Vysokotlaké metalhalogenidové výbojky výbojky. 70W příkonu má svítivost zhruba jako 500W halogenová vana. Dělají se do výkonu 2000w tuším. Je to jak na stadiony.
Abys to predešlé ode mne nebral moc vážne, tohle rešení jsem jardovi navrhl také a taky bez kšeftu, jediná nevýhoda-potrebuje pár minut na rozehrátí. Na sz jsem pouze probíral nejakou další možnost.

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Akord píše:
NAVAR píše:Vysokotlaké metalhalogenidové výbojky výbojky. 70W příkonu má svítivost zhruba jako 500W halogenová vana. Dělají se do výkonu 2000w tuším. Je to jak na stadiony.
Abys to predešlé ode mne nebral moc vážne, tohle rešení jsem jardovi navrhl také a taky bez kšeftu, jediná nevýhoda-potrebuje pár minut na rozehrátí. Na sz jsem pouze probíral nejakou další možnost.
Osobně bych volil tuto možnost vzhledem k účinnosti ono si svítit např 1kw halogenou např na stavbě leze dost do peněz. Ty výbojky slušně nabíhají cca do 1 minuty a po 3min jedou naplno. A nebo světlomet zkombinovat a podle potřeby si buď pustit klasickou žárovkovou sekci a nebo výbojkovou.
On když bude mít Jarda zájem tak mu ukážu jak to šajnuje a podle toho by se mohlo něco šikovného zvolit.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

no,

Příspěvek od jarda ovčák »

Jak jsou horký při provozu ty výbojky??Je to lepčí než halogenka? Páč do toho světelnýho tubusu musím nacpat 3 až 4 po dvou kilowatech.Skrzevá chlazení.aby se mi to neupeklo jako bůček.....dozlatova... Joo, a čím se liší lumen od kandely??? Nějak se v tom ztrácím....Svíčku si představím, ale ti lumeni.... to budou nějaké rybičky, co světélkujou, nebo hejno světlušek???

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

výbojky

Příspěvek od jvj56 »

Můžu z praxe potvrdit, že vysokotlaké metalhalogenidové výbojky jsou super.
Když jsem je poprvé na kopci pro noční lyžování osazoval, tak jsem si v duchu říkal, že ten výkon nemůže stačit.
Stačil a i barva světla byla příjemná. Ušetří to dost peněz a návratnost je rychlá.

Akord
Zasloužilý člen

Re: no,

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák píše:Jak jsou horký při provozu ty výbojky??Je to lepčí než halogenka?
Jsou žhavé skoro jako halogenka, ale dávají 4 až 5x více svetla(pri stejném príkonu). 1kW halogenid výbojka je asi jako 850W topné teleso. Já si všímám hlavne lumeny. Jsou úmerné viditelnému svetelnému výkonu do všech smeru. Jako výkon, který prejde stenou balonu pro výbojku umístenou vevnitr balonu. 100W halogenid výbojka by mela mít asi 8000lm, 200W 16000lm a tak dále, jinak asi 80lm/W.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

ježíšmarjá...

Příspěvek od jarda ovčák »

Já myslel, že by to bylo trošičku studený... To je teda efektivita..... hrůza.
Když už jsme to pojmenovali, tak jsem našel adepta:
http://www.svitime.eu/cs/shop/detail/14 ... -d-400-e40
Co? To by mohlo trošičku svítit. Když tam budou v nějakém roji, ....
Tak se mi to roztaví, himl. Vždyť to bude tepla a tepla......Netušil jsem, že to tak moc topí..... mi od toho chytnou vousy....

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ježíšmarjá...

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše:Já myslel, že by to bylo trošičku studený... To je teda efektivita..... hrůza.
Když už jsme to pojmenovali, tak jsem našel adepta:
http://www.svitime.eu/cs/shop/detail/14 ... -d-400-e40
Co? To by mohlo trošičku svítit. Když tam budou v nějakém roji, ....
Tak se mi to roztaví, himl. Vždyť to bude tepla a tepla......Netušil jsem, že to tak moc topí..... mi od toho chytnou vousy....
Taky bys tam mohl dát asi půl miliónu supersvítivých ledek. To by mohlo být ekvivalentní té jedné žárovce s parabolou, ale moc by to netopilo. Při tomhle množství ledek by ses mohl dostat na 1 Kč za kus, ale i tak je to o poznání dražší. :shock:
Pak máš druhou možnost - udělat na to žebra a chladit to ventilátorem. :idea:

"Dum spiro spero"
Ciceron
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

jarda ovčák píše:...Když už jsme to pojmenovali, tak jsem našel adepta:
http://www.svitime.eu/cs/shop/detail/14 ... -d-400-e40 ....
...pri tej cene tam mohli dať aspoň technický list...

Toto je celkom zaujímavé... do obývačky :D
http://www.svitime.eu/cs/shop/detail/14 ... dl-230-e27

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Ilem píše:Taky bys tam mohl dát asi půl miliónu supersvítivých ledek.
To asi s nečím nesedí, to odpovídá 30kW spotrebe a nutnosti odvést pres 25kW tepla.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Akord píše:
Ilem píše:Taky bys tam mohl dát asi půl miliónu supersvítivých ledek.
To asi s nečím nesedí, to odpovídá 30kW spotrebe a nutnosti odvést pres 25kW tepla.
To mělo být pro zasmání. Číslo jsem jen plácnul, aby bylo první pohled patrné, že je to nesmysl.
Teď jsem na to koukal a nejlepší supersvítivky mají 100lm/W, takže srovnatelné s tou výbojkou. To je pro mě překvapení, myslel jsem že Ledka má o hodně větší účinnost, než výbojka. :bhead:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

chiq píše:..pri tej cene tam mohli dať aspoň technický list...
V BA a hlavne NZ som kupoval výbojky halogenidky 150W za asi 700 bývalých Sk, teda asi 550Kč. V NZ je to obchod za mostom smerom na Komárno, (tuším na kruháči) vľavo, ak by to niekto potreboval, tak adresu nájdem, malo by to ísť aj cez google.

Ilem, ty bežné LED žárovky mají kolem 50lm/W, nekdy 60, moderní výkonové kvalitní verze kolem 80lm/W, tech 100 je málokdy. Nej je nízkotlaký sodík 200lm/W, ale srovnání podle mne není objektivní, protože osvecované predmety vetšinou nejsou ruzne šedé, ale i barevné, a to pak svetelnost asi subjektivne snižuje. Nebo je v tom neco jiného. Jednotka lm by mela respektovat subjektivitu videní, ale co se týče žlutého sodíku, tak se na to moc nespoléhám, neco tam pri srovnání ješte vadí, i když jsou žluté a bílé lumeny stejné, osvetlení se mi stejne velké co do jasu nezdá.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Akord píše: Ilem, ty bežné LED žárovky mají kolem 50lm/W, nekdy 60, moderní výkonové kvalitní verze kolem 80lm/W, tech 100 je málokdy. Nej je nízkotlaký sodík 200lm/W, ale srovnání podle mne není objektivní, protože osvecované predmety vetšinou nejsou ruzne šedé, ale i barevné, a to pak svetelnost asi subjektivne snižuje. Nebo je v tom neco jiného. Jednotka lm by mela respektovat subjektivitu videní, ale co se týče žlutého sodíku, tak se na to moc nespoléhám, neco tam pri srovnání ješte vadí, i když jsou žluté a bílé lumeny stejné, osvetlení se mi stejne velké co do jasu nezdá.
S tím souhlasím. Pod úsporkama taky nevidím (například na čtení). Přestože jsem si i měřením zkontroloval, že svítivost je stejná. Ale to už se tu někde probíralo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Jak jsou horký při provozu ty výbojky??Je to lepčí než halogenka? Páč do toho světelnýho tubusu musím nacpat 3 až 4 po dvou kilowatech.Skrzevá chlazení.aby se mi to neupeklo jako bůček.....dozlatova... Joo, a čím se liší lumen od kandely??? Nějak se v tom ztrácím....Svíčku si představím, ale ti lumeni.... to budou nějaké rybičky, co světélkujou, nebo hejno světlušek???
Jaroušku, Ty jeden extrémisto :) Ještě jsi neviděl jak svítí 70 a nebo 150W výbojka pokud má za sebou parabolu.
Ohřev bude záviset na výkonu a na krycím skle paraboly u 70-150W výbojky si ruce teda neohřeješ.
Vztah lumen candela zde:
http://www.led-moduly.cz/lumen-versus-kandela.html

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Jak jsou horký při provozu ty výbojky??Je to lepčí než halogenka? Páč do toho světelnýho tubusu musím nacpat 3 až 4 po dvou kilowatech.Skrzevá chlazení.aby se mi to neupeklo jako bůček.....dozlatova... Joo, a čím se liší lumen od kandely??? Nějak se v tom ztrácím....Svíčku si představím, ale ti lumeni.... to budou nějaké rybičky, co světélkujou, nebo hejno světlušek???
Jaroušku, Ty jeden extrémisto :) Ještě jsi neviděl jak svítí 70 a nebo 150W výbojka pokud má za sebou parabolu.
Ohřev bude záviset na výkonu a na krycím skle paraboly u 70-150W výbojky si ruce teda neohřeješ.
Vztah lumen candela zde:
http://www.led-moduly.cz/lumen-versus-kandela.html

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“